Πιέσεις Μπορέλ στο Ιράν να παραμείνει στην συμφωνία του 2015

-

"Ειλικρινείς" χαρακτήρισε σήμερα η ΕΕ τις απευθείας συνομιλίες που είχε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Ζαρίφ, στο Νέο Δελχί. Οι συνομιλίες αποσκοπούσαν στην άσκηση πίεσης στην Τεχεράνη προκειμένου να παραμείνει στη συμφωνία του 2015 και να αναθεωρήσει την απόφασή της για τη σταδιακή άρση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει βάσει της συμφωνίας αυτής.

"Είχαν έναν ειλικρινή διάλογο, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης" (ΚΟΣΔ), αναφέρει η ΕΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφερόμενη στην συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους δύο αξιωματούχους, μετά την όξυνση των εντάσεων που προκάλεσε ο φόνος του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ στη Βαγδάτη. Αυτή έγινε επίσης δύο ημέρες μετά την απόφαση των τριών ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) που υπογράφουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 να ενεργοποιήσουν διαδικασία κατά της Τεχεράνης για την παραβίαση των δεσμεύσεών της βάσει του ΚΟΣΔ.

Ο Μπορέλ επέμεινε κατά την συνάντησή του με τον Ζαρίφ "για το διαρκές ενδιαφέρον της ΕΕ να διατηρηθεί η συμφωνία, η οποία είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ, αν ληφθούν υπόψη οι επικίνδυνες κλιμακώσεις στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Κόλπου", σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών Τύπου των Βρυξελλών. "Οι δύο εταίροι συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή και αυτό να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο "πούλησαν τα απομεινάρια (της συμφωνίας) για να αποφύγουν την επιβολή νέων δασμών από τον (Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ) Τραμπ", έγραψε νωρίτερα σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Ζαρίφ ανάρτησε επίσης στον λογαριασμό του ένα άρθρο της Washington Post το οποίο αναφέρει ότι "ο Τραμπ απείλησε μυστικά (τις τρεις χώρες) ότι θα επιβάλει δασμούς 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα", αν δεν θέσουν σε εφαρμογή τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα θέσουν σε εφαρμογή τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών προκειμένου να πείσουν την Τεχεράνη να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία. "Δεν θα έχει αποτελέσματα, φίλοι μου", σχολίασε επίσης ο Ζαρίφ αναφερόμενος στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών. "Απλώς θα ανοίξει την όρεξη" του Αμερικανού προέδρου, πρόσθεσε. "Αν θέλετε να πουλήσετε την ακεραιότητά σας, κάντε το. Αλλά μην το καλλωπίζετε επικαλούμενοι μεγάλες ηθικές ή νομικές αξίες", κατέληξε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.