Πρόσφυγας στην Αργεντινή ο Μοράλες

-
124
Σε τροχιά εκλογών η Βολιβία

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα του μετά το πραξικόπημα που ακολούθησε κατηγορίες τις αντιπολίτευσης για νοθεία στις εκλογές, έφθασε στο Μπουένος Άιρες προερχόμενος από την Κούβα και πρόκειται να εγκατασταθεί στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Φελίπε Σόλα, ο Μοράλες πήγε «για να μείνει στην Αργεντινή ως αιτών άσυλο και θα αποκτήσει στη συνέχεια το καθεστώς του πρόσφυγα».

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής, ο κεντροαριστερός περονιστής Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος ανέλαβε την Τρίτη επισήμως καθήκοντα, είχε ταχθεί τον Νοέμβριο υπέρ της χορήγησης ασύλου στον Έβο Μοράλες, θύμα, όπως είπε, «πραξικοπήματος».

Αφού έχασε την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού, ο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 10 Νοεμβρίου έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων για τις εκλογές που, όπως υποστηρίζουν η αντιπολίτευση και ο  Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, αμαυρώθηκαν από νοθεία.

Καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», ο Μοράλες κατέφυγε στο Μεξικό, που κυβερνάται από έναν αριστερό πρόεδρο, τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Την Παρασκευή, έπειτα από σχεδόν έναν μήνα στο Μεξικό, o Μοράλες μετέβη για επίσκεψη στην Κούβα, απ’ όπου αναχώρησε για το Μπουένος Άιρες. Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής βρίσκονται από τα τέλη Νοεμβρίου και τα δύο παιδιά του.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.