Πρωτοφανές ντελίριο Τσαβούσογλου εναντίον της Σουηδέζας ΥΠΕΞ δημοσίως επειδή του είπε για Κύπρο και Συρία

-

Έντονη λογομαχία είχε πριν από λίγη ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η ομόλογός του από τη Σουηδία, Αν Λίντε, στο πλαίσιο της επίσκεψης της δεύτερης στην Άγκυρα.

Η Σουηδή υπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από τη Συρία (όπου οι Τούρκοι σφυροκοπούν κουρδικές θέσεις) και τόνισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.

Αυτό προκάλεσε την οργή του Τσαβούσογλου που παραβιάζοντας κάθε διπλωματικό πρωτόκολλο άρχισε έναν μονόλογο σε έντονο ύφος και "μάλωσε" την Σουηδέζα λέγοντας «ποιοί είστε εσείς που τα λέτε αυτά και ποιος της έδωσε εντολή - δικαίωμα να μας πείτε από ποια περιοχή πρέπει να αποσυρθούμε στη Συρία» και άρχισε να τη συμβουλεύει ότι πρέπει να είναι δίκαιη και να μιλάει και για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ή των Κούρδων που δεν ανήκουν "στο τρομοκρατικό ΡΚΚ" ή των μεταναστών που η "Ελλάδα σκοτώνει πρόσφυγες και βουλιάζει τις σωσίβιες λέμβους τους» στο Αιγαίο.... Και δεν μας λέτε να φύγουμε από το Ιντλίμπ γιατί δεν σας συμφέρει, αν φύγουμε από εκεί άλλα 3 εκατ. πρόσφυγες θα έρθουν στην Τουρκία και από την Τουρκία στην Ευρώπη. Να μην παίρνετε το μέρος των μελών της ΕΕ αλλά να βλέπετε το δίκαιο, σας τυφλώνει η  αλληλεγγύη προς το άδικο των Ευρωπαίων, λέτε πως ό,τι κάνει η Ελλάδα ειναι σωστό, γιατί η Ελλάδα εμποδίζει πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη, έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμοί, σε μέλη και μη μέλη, όπως είπατε γνώμη σας θα πούμε και τη δική μας, εκπροσωπούμε 83 εκατομμύρια ανθρώπους.Της είπε μάλιστα ως μητέρα θα έπρεπε να είστε ευαίσθητη που οι Κούρδοι τρομοκράτες  απαγάγουν παιδιά και οι μανάδες δεν βλέπουν τα παιδιά τους ένα χρόνο. Πάτε να μας κάνετε μάθημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, αλλά έχουμε κι εμείς θέματα ανθρωπισμού που σας παρουσιάζουμε τις απαντήσεις μας, δεν είναι προσωπικό το θέμα.

Αμήχανη και εκνευρισμένη η Σουηδέζα υπουργός απάντησε

«Ευχαριστώ, είμαι φιλοξενούμενη εδώ οπότε δεν θέλω να αρχίσω εδώ έναν διάλογο, πιστεύω ότι  όλοι οι δημοσιογράφοι κατάλαβαν ότι πρόκειται για  μια πολύ ειλικρινή συζήτηση, φαντάζομαι ότι όλοι στην Τουρκία, έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους ελεύθερα»

Ο Τσαβούσογλου την διέκοψε λέγοντας

«Ναι, μπορουν, αλλά όχι να έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.Στην ΕΕ και στην Σουηδία τα μέλη του ΡΚΚ έχουν ελευθερία λόγου αλλά όχι οι αντίπαλοί τους».

Η Σουηδέζα δεν ξαναπήρε το λόγο, ήπιε νερό και αποχώρησε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.