Ψιλό γαζί από τους Ρώσους για τις γιγάντιες μάσκες στα σχολεία

-

Θέμα στο πρακτορείο Russia Today έγιναν οι τεράστιες μάσκες που παραδόθηκαν στα σχολεία για να προστατευτούν οι μαθητές από τον κορονοϊό.

Το ρωσικό πρακτορείο σχολιάζει χαρακτηριστικά στο Twitter:

«Πάνω απο 1.000% προστασία. Η Ελλάδα προμηθεύει τα σχολεία με τεράστιες μάσκες».

Image

Χρήστες του Twitter, που είδαν την ανάρτηση για τις μάσκες, έγραψαν ότι κάτι παρόμοιο είχε σημειωθεί και στη Βραζιλία.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Νίκος Σύψας είπε απορημένος:

«Εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω, παράγεις 1.000.000 μάσκες και δεν βρίσκεται έστω ένας άνθρωπος να πει "για να δοκιμάσουμε μία";»

Συνεχίζεται το "αυτός φταίει"

Μόνο την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις μάσκες και όχι τον καθορισμό των προδιαγραφών τονίζει ότι είχε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

«Εφαρμόσαμε ακριβώς τις οδηγίες που λάβαμε» υπογραμμίζει, σε νέα, σημερινή της ανακοίνωση η ΚΕΔΕ κι επαναλαμβάνει: «Τις προδιαγραφές ασφαλείας και το μέγεθος των μασκών που θα παράγονταν και θα διανέμονταν τις καθόριζαν αποκλειστικά τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η ΚΕΔΕ είχε την ευθύνη να διενεργήσει τον διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, καθώς και να παραδώσει έγκαιρα τουλάχιστον μια μάσκα σε κάθε σχολείο της χώρας. Όχι να καθορίσει τις προδιαγραφές των μασκών. Στην ευθύνη που ανέλαβε ανταποκρίθηκε με απόλυτη συνέπεια κι ευθύνη, κάτι που αναγνώρισε και ο κ. πρωθυπουργός με δημόσια αναφορά του στη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης Κυριακής. Για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τη διάσταση μιας κατηγορίας μασκών, θεωρήσαμε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για το ποιος ευθύνεται, με την προχθεσινή δημόσια δήλωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας. Και περιμέναμε μετά την ανακοίνωση αυτή να μας σταλούν εκ νέου οι προδιαγραφές, με σαφείς οδηγίες, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία παραγωγής των μασκών, που με δική μας εντολή διακόπηκε. Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα».

Επίσης η ΚΕΔΕ τονίζει ότι «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» η χθεσινή δήλωση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, και για «την αποκατάσταση της αλήθειας» δηλώνει «προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι προδιαγραφές του υπουργείου Υγείας, αρχικά διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών και χωρίς να αλλάξει η παραμικρή προδιαγραφή διαβιβάστηκαν στην ΚΕΔΕ. Όλες δε οι παραπάνω προδιαγραφές, καθορίστηκαν με το πρακτικό της 109ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19, κατόπιν εισήγησης των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, στην Επιτροπή του διαγωνισμού για την αξιολόγηση των προσφορών και των δειγμάτων των υποψηφίων αναδόχων συμμετείχε και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, που ορίστηκε με απόφαση του υπουργού, «ο οποίος ουδέποτε κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και της εξέτασης των 93 δειγμάτων μασκών αμφισβήτησε τις προδιαγραφές, όπως αυτές ετέθησαν στον διαγωνισμό, και ουδέποτε βέβαια έθεσε το παραμικρό θέμα αναγκαίων διευκρινήσεων, επί αυτών».

Το θέμα προκλήθηκε επειδή κάποιοι παραγωγοί δεν κατανόησαν τις διαστάσεις όπως αναφέρονταν στο έγγραφο της παραγγελίας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.