Σχεδίαζε επίθεσεις στη Νέα Υόρκη... 40 χρόνια φυλακή

-
39

Ένας 20χρονος καναδός τζιχαντιστής καταδικάστηκε να εκτίσει 40 χρόνια κάθειρξη, αφού κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας πως σχεδίαζε να διαπράξει επιθέσεις στη Νέα Υόρκη το 2016, που απετράπησαν χάρη στο FBI, γνωστοποίησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν.

Ο Αμπντουλραχμάν Ελ Μπαχνασάουι, ο οποίος συνελήφθη τον Μάιο του 2016 στην Πολιτεία Νιού Τζέρσι, ομολόγησε πέντε μήνες αργότερα πως συμμετείχε στον σχεδιασμό των επιθέσεων αυτών, που θα διαπράττονταν εξ ονόματος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Σκόπευε να πλήξει την Τάιμς Σκουέρ και το νεοϋορκέζικο μετρό κατά τη διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού (αρχές Ιουνίου-αρχές Ιουλίου 2016).

«Ο Ελ Μπαχνασάουι σκόπευε, όπως το έθεσε με τα δικά του λόγια, να "δημιουργήσει μια νέα 11η Σεπτεμβρίου". Χάρη στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, εθνικές και διεθνείς, η συνωμοσία που απεργαζόταν απέτυχε», υπογράμμισε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, ο Τζέφρι Μπέρμαν, σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την απαγγελία της ποινής του εικοσάρη Καναδού.

Στις επαφές του με τον πράκτορα του FBI, ο οποίος παρίστανε τον τζιχαντιστή που ήθελε να συμμετάσχει στις επιθέσεις, ο Καναδός τόνιζε πως ήθελε να «σκοτώσει πολύ κόσμο» και να επιτεθεί ειδικά σε χώρους συναυλιών: «Μπαίνουμε με τα όπλα στα χέρια, όπως έκαναν εκείνοι οι τύποι στο Παρίσι», είχε προτείνει, αναφερόμενος στην επίθεση στο Μπατακλάν τον Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Πάντα κατά την ίδια πηγή, ο καναδός τζιχαντιστής είχε πάρει στα χέρια του «μια σειρά από υλικά που προορίζονταν για την κατασκευή μιας βόμβας». Ο Αμπντουλραχμάν Ελ Μπαχνασάουι ομολόγησε την ενοχή του τον Οκτώβριο του 2016 σε επτά κατηγορίες, τρεις από τις οποίες επέσυραν ισόβια κάθειρξη.