Σουδάν: Εκλογές σε 9 μήνες υπόσχονται οι στρατιωτικοί

-

Οι στρατιωτικοί που κυβερνούν το Σουδάν από την 11η Απριλίου, όταν ανέτρεψαν τον αυταρχικό πρώην πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ έπειτα από τις πολύμηνες μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον του, ανακοίνωσαν σήμερα ότι ακυρώνουν τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει με το κίνημα διαμαρτυρίας και ότι θα προκηρύξουν εκλογές, που θα διεξαχθούν μέσα σε εννέα μήνες.

Το Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο «αποφάσισε να σταματήσει να διαπραγματεύεται με τη Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή», οργάνωση που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας, «να ακυρώσει ότι είχε συμφωνηθεί και να διεξαγάγει εκλογές μέσα σε εννέα μήνες», ανέφερε ο επικεφαλής του, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την σουδανική κρατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση του στρατιωτικού μεταβατικού συμβουλίου ακολούθησε το κύμα αιματηρής καταστολής χθες Δευτέρα, όταν σύμφωνα με οργανώσεις γιατρών προσκείμενες στο κίνημα διαμαρτυρίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.

Ο στρατηγός Μπουρχάν δεσμεύθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα για τα επεισόδια. Στις διαπραγματεύσεις είχε συμφωνηθεί να υπάρξει τριετής μεταβατική περίοδος καθώς και να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, όμως μήλο της έριδος ήταν εάν στο σώμα αυτό θα πλειοψηφούσαν οι στρατηγοί ή όχι και ποιος θα αναλάμβανε επικεφαλής του. Οι συνομιλίες είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ κι εβδομάδες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.