Quantcast
Πυρά σε Κομισιόν και Μέρκελ για μη υιοθέτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού - slpress.gr
Στήριξη πρότασης Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού από Handelsblatt – Η Μέρκελ αρνείται

“Η Ευρώπη χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού άμεσα”, είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και αναφέρεται στην σχετική πρόταση που υπέβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ΕΕ πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να συμφωνήσει σε ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Περαιτέρω καθυστερήσεις προκαλούν μόνο ακόμη περισσότερο γραφειοκρατικό κόστος», αναφέρει ο αρθρογράφος, ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα και επισημαίνει ότι το πιστοποιητικό που πρότεινε εδώ και εβδομάδες ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ως στόχο την διευκόλυνση τουριστικών και επαγγελματικών ταξιδιών.

Παράλληλα, ανεξαρτήτως του γερμανικού άρθρου, ήδη Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος συμφώνησαν στο “πράσινο διαβατήριο” για όσους έχουν εμβολιασθεί πλήρως, με σκεύασμα εγκεκριμένο από τον ΕΜΑ (τον Ευρωπαϊκό οργανισμό Φαρμάκων). Αυτές είναι όμως διμερείς συμφωνίες. Το γερμανικό άρθρο τονίζει ότι αεροπορικές εταιρίες και τουριστικός κλάδος ζητούν ένα ενιαίο αποδεικτικό εμβολιασμού. Παρότι η Κομισιόν είναι πιο θετική και η Γερμανία πιο αρνητική, όπως και η Γαλλία, το άρθρο εστιάζεται στην διφορούμενη στάση της Κομισιόν.

«Η Κομισιόν στις Βρυξέλλες βάζει φρένο. Οι συνθήκες “δεν είναι ακόμη ώριμες”, δηλώνει αποφεύγοντας το θέμα η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και αναφέροντας ότι “υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά”. Η διστακτικότητα εκπλήσσει», συνεχίζει ο αρθρογράφος και αναφέρεται στην κριτική που δέχονται η κυρία φον ντερ Λάιεν και η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη για την διαχείριση του θέματος των εμβολίων.

Η Κομισιόν «χάνει χρόνο»

«Θέλει η Επιτροπή να χάσει τώρα πολύτιμο χρόνο και στο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού; Ούτως ή άλλως, όποιος ολοκληρώνει -ανάλογα με το εμβόλιο- τον εμβολιασμό με μία ή δύο δόσεις, παίρνει ένα αποδεικτικό για αυτό. Γιατί όχι λοιπόν και ένα ηλεκτρονικό έγγραφο με πανευρωπαϊκή ισχύ και αναγνώριση;», διερωτάται ο συντάκτης.

Σχολιάζει ότι το επιχείρημα πως «υπάρχει ήδη μια τέτοια βεβαίωση, με τη μορφή του κίτρινου διαβατηρίου εμβολίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», παρακάμπτει το ζήτημα, καθώς το συγκεκριμένο διαβατήριο δεν είναι τόσο ασφαλές με την έννοια ότι εύκολα πλαστογραφείται, δεν φέρει καν φωτογραφία του κατόχου και δεν αναγνωρίζεται από συσκευές εγκατεστημένες σε αεροδρόμια ή χερσαία ή νησιωτικά σύνορα.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ακόμη ότι και η ένσταση σχετικά με το ότι πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί ποια δικαιώματα θα εξασφαλίζει ένα τέτοιο πιστοποιητικό «δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα». Επιπλέονεκτιμά ότι πρέπει να αρχίσει τώρα η έκδοσή του μετά τον εμβολιασμό, ενώ οι διευκολύνσεις που θα παρέχει μπορούν να καθοριστούν αργότερα, όταν π.χ. θα έχει ξεκαθαριστεί κατά πόσον ο εμβολιασμένος που έρχεται σε επαφή με κρούσμα μπορεί να μεταδώσει σε άλλους τον ιό, χωρίς να νοσεί ο ίδιος, ως ασυμπτωματικός φορέας.

Οι Σοβιετικές αμαζόνες των αιθέρων – Δόξα και ίντριγκα

Οι εμβολιασμοί «εξελίσσονται ήδη με αρκετή καθυστέρηση. Όποιος τελικά παίρνει σειρά, πρέπει τουλάχιστον να περιμένει ότι θα λάβει, εκτός από την ένεση, και ένα τουλάχιστον πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένο αποδεικτικό εμβολιασμού, το οποίο στο μέλλον ενδεχομένως να διευκολύνει τα ταξίδια του. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίσει να καθυστερεί, η Ευρώπη κινδυνεύει να γεμίσει με ένα μωσαϊκό διαφόρων εγγράφων και βεβαιώσεων, σε καμιά εικοσαριά διαφορετικές γλώσσες. Αυτό θα προκαλέσει απογοήτευση αντί να παράσχει ελευθερία στα ταξίδια», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι