Τα λύματα δείχνουν ότι σταμάτησε να βελτιώνεται η κατάσταση στη συμπρωτεύουσα

Τα λύματα δείχνουν ότι σταμάτησε να βελτιώνεται η κατάσταση στη συμπρωτεύουσα

Σε αντίθεση με την ευχάριστη είδηση πριν από 15 μέρες όταν παρατηρήθηκαν “καθαρότερα” (από κορονοϊό) λύματα στην Θεσσαλονίκη, οι νέες μετρήσεις δείχνουν στασιμότητα και υψηλή συγκέντρωση ιικού φορτίου. Η μείωση της παρουσίας του γονιδιώματος του ιού στα λύματα τότε είχε επιβεβαιωθεί αργότερα με μείωση και του αριθμού των κρουσμάτων στην πόλη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του ΑΠΘ όμως, τα λύματα ξαναδείχνουν υψηλό φορτίο, κάτι που συνεπάγεται και σταθεροποίηση ή ίσως αύξηση των κρουσμάτων. Η έρευνα στα λύματα της Θεσσαλονίκης γίνεται από διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Οι ερευνητές πήραν γειγματα στις 25, στις 27 και στις 30 Νοεμβρίου, και μέτρησαν τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού και διαπίστωσαν σημαντική επιβράδυνση στο ρυθμό μείωσής της.

Ο πολυπαραμετρικός περιβαλλοντικός εξορθολογισμός των μετρήσεων ολοκληρώθηκε σήμερα και δείχνει πως το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ανακόπηκε η δυναμική ταχείας βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης.

Είχαν μειωθεί κατά 50%, αλλά τώρα…

«Μας ανησυχούν τα ευρήματα. Είναι σημαντικά μικρότερος ο ρυθμός ελάττωσης του ιικού φορτίου, από τη στιγμή που ξεκίνησε κάποια αποκλιμάκωση και η οποία πρώτη φορά καταγράφηκε στην ανάλυση δειγμάτων της 18ης Νοεμβρίου. Εκείνη η αποκλιμάκωση συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες με ρυθμούς μείωσης που έφτασαν έως το 50%. Τις τελευταίες ημέρες όμως φαίνεται πως τείνουμε περισσότερο προς μία σταθεροποίηση παρά σε σαφή βελτίωση της εικόνας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωαννου.

Ο πρύτανης εξήγησε πως η αποκλιμάκωση είναι αργή, ακριβώς επειδή το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, που σημαίνει ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά και τα μέτρα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν.

Είναι νωρίς για άρση μέτρων

«Πέραν πάσης αμφιβολίας, η εικόνα των λυμάτων δείχνει πως είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για άρση περιοριστικών μέτρων τις επόμενες μέρες και εξαιρετικά επικίνδυνη η παραμικρή χαλάρωση σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Θα έλεγα πως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία καμπή που θα κρίνει το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην πόλη, πόσες ακόμη ανθρώπινες απώλειες θα μετρήσουμε, πόσο θα πιεστεί το σύστημα υγείας, πόσο θα μεγαλώσουν οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από ένδεκα διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι