Θα καθυστερήσει η παράδοση της δεύτερης παρτίδας S-400 στην Τουρκία

-
292

Η παράδοση στην Τουρκία της δεύτερης παρτίδας του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 μπορεί να καθυστερήσει πέραν του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος για το 2020. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη και αφορούν την ανταλλαγή τεχνολογίας και την κοινή παραγωγή.

"Σχεδιάζουμε ένα χρονοδιάγραμμα για το ερχόμενο έτος. Σε αντίθεση με την πρώτη (παρτίδα), υπάρχει κοινή παραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας εδώ. Αυτό ξεπερνάει το 'ας το αγοράσουμε γρήγορα και να το εγκαταστήσουμε' του πρώτου συστήματος", δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκον και τις απειλές για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων, η Τουρκία άρχισε την παραλαβή της πρώτης παρτίδας S-400 τον Ιούλιο. Σε απάντηση, η Ουάσινγκτον απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, στο οποίο η Άγκυρα λειτουργούσε και ως κατασκευαστής και ως αγοραστής.

Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα πείσει την συμμαχική της χώρα να "αποσυρθεί" από τα ρωσικά συστήματα, όμως η Τουρκία ανακοίνωσε ότι μπορεί να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να παραδώσουν τα F-35 που έχει αγοράσει. Ο Ντεμίρ σημείωσε μάλιστα, ότι η Ρωσία πρότεινε σήμερα να πουλήσει στην Τουρκία τα μαχητικά της αεροσκάφη Su-35.

"Υπάρχει μια προσφορά και εμείς την αξιολογούμε. Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι όπως το 'αγοράζουμε αύριο' σε τέτοια ζητήματα. Οι οικονομικές και στρατηγικές πτυχές της προσφοράς θα εξεταστούν, δεν μπορεί να υπάρξει μια άμεση απάντηση", τόνισε ο Ντεμίρ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "δεν θα ήταν σωστό να πούμε πως τελείωσε η εποχή των F-35 και αρχίζει η εποχή των Su-35, αλλά εξακολουθούμε να αξιολογούμε την προσφορά".

Παρόλα αυτά, ο Ντεμίρ δήλωσε ότι η Τουρκία παραμένει ανοιχτή σε προσφορές από τις ΗΠΑ να αγοράσει αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot, εφόσον αυτά ανταποκρίνονται στους όρους της Άγκυρας.