Quantcast
Το Ιράν εγκαταλείπει επιπλέον δεσμεύσεις της "πυρηνικής" συμφωνίας - slpress.gr
Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία: Όχι στην "μέγιστη πίεση" κατά του Ιράν

Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι έκανε άλλο ένα βήμα υπαναχώρησης από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει εντός των ορίων της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας με τις μεγάλες δυνάμεις, μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ, αντιδρώντας στη μονομερή επανεπιβολή των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

Την Τετάρτη, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αναπτύσσει φυγοκεντρωτές για να επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου, διαδικασία από την οποία μπορεί να παραχθεί καύσιμο για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας ή υλικό για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

«Ο υπουργός Εξωτερικών [του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ] Ζαρίφ, σε επιστολή του προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική [Φεντερίκα Μογκερίνι], ανήγγειλε ότι το Ιράν αίρει όλους τους περιορισμούς στο πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης» στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Μουσαβί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Βάσει της συμφωνίας, στο Ιράν επιτρεπόταν πολύ περιορισμένη έρευνα και ανάπτυξη εξελιγμένων φυγοκεντρωτών, που επιταχύνουν την παραγωγή σχάσιμου υλικού κατάλληλου για την κατασκευή πυρηνικών βομβών. Η Ισλαμική Δημοκρατία είχε επίσης συμφωνήσει να επιβληθούν περιορισμοί σε συγκεκριμένες δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης για οκτώ χρόνια.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία πέρυσι, αφού τη χαρακτήριζε «φρικτή» και ανεπαρκή, και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις που έχουν πλέον μειώσει τις ιρανικές πωλήσεις αργού πετρελαίου κατά 80% και πλέον.

Το Ιράν αντέδρασε αρχίζοντας να υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας από τον Μάιο και απειλεί να συνεχίσει, εάν οι υπόλοιπες χώρες που είναι μέρη της συμφωνίας, ιδίως οι ευρωπαϊκές, δεν κάνουν περισσότερα για να προασπίσουν την ιρανική οικονομία από τις αμερικανικές κυρώσεις. Η Βρετανία και η Γαλλία, που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία, γνωστή επισήμως ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), προέτρεψαν το Ιράν να απόσχει από κάθε δραστηριότητα που αντίκειται προς τους όρους της.

Κατά την ιρανική κρατική τηλεόραση, ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας θα αποκαλύψει αύριο Σάββατο λεπτομέρειες για το νέο βήμα της Τεχεράνης, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιράν, τον Χασάν Ρουχανί, θα επιταχύνει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Ιαπωνία άργησε, αλλά παρέλαβε 1,5 εκατ. δόσεις εμβολίου της Pfizer

Η Τεχεράνη επιμένει πως συνεχίζει να θέλει η συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ και προχθές Τετάρτη έδωσε νέα προθεσμία 60 ημερών στους Ευρωπαίους για να την περισώσουν. Το κείμενο, που υπεγράφη επί των ημερών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προέβλεπε την επιβολή περιορισμών στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση του μεγαλύτερου μέρους των διεθνών κυρώσεων το 2016.

Τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρηση του Ιράν θα είναι «ειρηνικά», θα εφαρμοστούν «υπό την εποπτεία» του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και θα είναι «αναστρέψιμα», για την περίπτωση που οι ευρωπαϊκές δυνάμεις τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, διαβεβαίωσε ο Ρουχανί προχθές Τετάρτη.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.