Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο σε Αμερικανίδες βουλευτίνες - Θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ

-
628

Η απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο σε δύο Αμερικανίδες βουλευτίνες, φιλικά προσκείμενες στους Παλαιστινίους, και η πρωτοφανής στήριξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην απόφαση αυτή, προκάλεσε σήμερα θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, ακόμα και στους κόλπους των θερμότερων υποστηρικτών του εβραϊκού κράτους.

Το πανίσχυρο φιλο-ισραηλινό λόμπι Aipac κράτησε σαφείς αποστάσεις από την ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών, που αρνήθηκαν την είσοδο στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων Ιλχάν Ομάρ και Ρασίντα Τλάιμπ λόγω της στήριξής τους στο μποϊκοτάζ προς το εβραϊκό κράτος.

«Αποδοκιμάζουμε τη στήριξη των βουλευτίνων Ομάρ και Τλαϊμπ στο αντι-ισραηλινό και κατά της ειρήνης κίνημα BDS, όμως πιστεύουμε επίσης ότι κάθε μέλος του Κογκρέσου πρέπει να μπορεί να επισκέπτεται τον δημοκρατικό σύμμαχό μας, το Ισραήλ, για να το ανακαλύψει προσωπικά» έγραψε στο Twitter η Aipac.

Οι δύο γυναίκες, οι πρώτες μουσουλμάνες που εξελέγησαν στο Κογκρέσο, επρόκειτο να επισκεφθούν αυτό το Σαββατοκύριακο το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε σήμερα το πρωί, μέσω Twitter, την κυβέρνηση του Ισραήλ να εμποδίσει αυτήν την επίσκεψη, εκτιμώντας πως το Ισραήλ, θα επιδείκνυε «μεγάλη αδυναμία» δίνοντας το πράσινο φως στην άφιξη των Αμερικανίδων πολιτικών, τις οποίες κατηγορεί για αντισημιτισμό. «Θα έδειχνε μεγάλη αδυναμία εάν το Ισραήλ επέτρεπε στις βουλευτίνες Ομάρ και Τλάιμπ να επισκεφθούν… Είναι ντροπή!» έγραφε στο tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ακολούθως, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την απαγόρευση της εισόδου, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψή τους εντάσσεται στο πλαίσιο «των δραστηριοτήτων μποϊκοτάζ σε βάρος του Ισραήλ». Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ σέβεται στον υπέρτατο βαθμό το αμερικανικό Κογκρέσο, όμως η Τλάιμπ και η Ομάρ προωθούν νομοσχέδιο που θα προβλέπει το μποϊκοτάζ σε βάρος του Ισραήλ.

«Μόλις πριν από λίγες ημέρες, λάβαμε το πρόγραμμα της επίσκεψής τους στο Ισραήλ, που αποκάλυψε ότι σχεδιάζουν μια επίσκεψη με μοναδικό σκοπό να ενισχύσουν το μποϊκοτάζ εναντίον μας αρνούμενες τη νομιμότητα του Ισραήλ» υπογράμμισε ο Νετανιάχου. Η βουλευτίνα Ιλχάν Ομάρ απάντησε σήμερα ότι η απόφαση του Ισραήλ να εμποδίσει την επίσκεψή της στη χώρα συνιστά «προσβολή στις δημοκρατικές αξίες» και δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της αντίστασης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις προσπάθειες για ειρήνη.

«Η ειρωνεία της "μόνης δημοκρατίας" στη Μέση Ανατολή να λάβει μια τέτοια απόφαση είναι ότι συνιστά τόσο μια προσβολή των δημοκρατικών αξιών όσο και μια ανατριχιαστική απάντηση στην επίσκεψη κυβερνητικών αξιωματούχων από ένα συμμαχικό κράτος» επισήμανε η Ομάρ, που συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.