Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονέμεται στη Μάρω Δούκα

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονέμεται στη Μάρω Δούκα

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε σήμερα τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019 -βραβεία που αφορούν σε έργα που εκδόθηκαν το 2018.

Τα Βραβεία απονέμονται στους: Μάρω Δούκα (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων), Γιώργο Παπαδάκη (Βραβείο Μυθιστορήματος), Δημήτρη Κανελλόπουλο, Δήμητρα Κολλιάκου, (εξ ημισείας το Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας), Χάρη Βλαβιανό (Βραβείο Ποίησης), Βαγγέλη Χατζηβασιλείου (Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής), Μαρία Καραγιάννη, Μ.Ζ. Κοπιδάκη (Βραβείο Μαρτυρίας – Bιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας) και Νίκο Χρυσό (Ειδικό Βραβείο).

Τιμητική διάκριση απονέμεται στα περιοδικά “Νησίδες” και “Συριανά Γράμματα“.

Αναλυτικά τα βραβεία

Στη Μαρω Δούκα απονέμεται το Μεγάλο Βραβείο  για τη συνολική της προσφορά στα Γράμματα.  Η Μάρψ Δούκα φεννήθηκε το 1947 στα Χανιά και αποφοιτησε απο το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Π[ανεπιστημιου Αθηνών. Εχει τιμηθεί με το «Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης»  για το έργο της “Η αρχαία σκουριά”. Επίσης έλαβε το Β΄ Κρατικό Βραβείο για το μυθιστόρημά της “Πλωτή πόλη” (1983). Για το μυθιστόρημά της “Αθώοι και φταίχτες” τιμήθηκε με το Βραβείο Πεζογραφίας «Κώστα Ουράνη» της Ακαδημίας Αθηνών και με το Βραβείο Balkanika (2005).

Πολλά από τα διηγήματα και μυθιστορήματα της Μ. Δούκα έχουν μεταφραστεί σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων.

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Παπαδάκη για το έργο του “Ο ταχυδρόμος“. Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας  απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στον Δημήτρη Κανελλόπουλο για το έργο του “Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες” και στη Δήμητρα Κολλιάκου για το έργο της “Αλφαβητάρι εντόμων”.

Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης  απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Χάρη Βλαβιανό για το έργο του “Αυτοπροσωπογραφία του λευκού”. Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου για το έργο του “Η κίνηση του εκκρεμούς. Άτομο και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία:1974-2017″.

Το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας – Bιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας απονέμεται κατά πλειοψηφία στους Μαρία Καραγιάννη και Μ.Ζ. Κοπιδάκη για το έργο τους “Ελευθέριος Βενιζέλος και Μαρία Ελευθερίου: Η αλληλογραφία (1889-1890)”.

Το ειδικό Βραβείο για βιβλίο  που προάγει σημαντικά τον διάλογο επί ευαίσθητων κοινωνικών ζητημάτων  απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Νίκο Χρυσό για το έργο του “Καινούργια μέρα”.

Αποφασίσθηκε να μην απονεμηθεί το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα επειδή η Επιτροπή έκρινε κατά πλειοψηφία ότι το ηλικιακό όριο των 35 ετών είναι πολύ δεσμευτικό.

Το μόνο στο οποίο η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα, ήταν η απονομή τιμητικής διάκρισης στα περιοδικά “Νησίδες” και “Συριανά Γράμματα”.

Υπάρχει βέβαια ένα ζήτημα στην απονομή των βραβείων. Η θητεία της επιτροπής λήγει τον Ιούνιο (είναι διετής) και απένειμε τα βραβεία όπως αναφέρει “με ζήλο, ώστε να επανέλθει ο θεσμός στην κανονικότητας και να απονέμονται τα κρατικά βραβεία κάθε χρόνο”, χωρίς να διευκρινίζει για ποιο λόγο δεν συμβαίνει αυτό και στοιβάζονται βιβλία και χρονιές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι