Το σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, διαρροές και «ανακρίβειες»

-
97

Την πρόβλεψη το Παλαιστινιακό Κράτος να καταλαμβάνει έως και το 90% των εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και τμήματα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στα οποία όμως δεν υπάρχουν ιεροί τόποι, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για το Μεσανατολικό, όπως μετέδωσε ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός.

Ο Λευκός Οίκος πάντως, ο οποίος δεν έχει αποκαλύψει καμιά λεπτομέρεια του σχεδίου και λέει πως η παρουσίασή του ενδέχεται να απέχει μήνες, υποβάθμισε τις πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού Reshet 13. Έκανε μάλιστα λόγο για ανακρίβειες, εικοτολογία και ανευθυνότητα.

Επικαλούμενο πηγή που είπε πως έχει ενημερωθεί από τους Αμερικανούς, το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πως το σχέδιο προβλέπει την προσάρτηση στο Ισραήλ κάποιων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, την εγκατάλειψη κάποιων άλλων και την διακοπή της οικοδόμησης ορισμένων που είναι υπό ανέγερση.

Επίσης, ο Τραμπ φέρεται ότι θα προτείνει να γίνουν ανταλλαγές εδαφών, ενώ θα εισηγηθεί η Παλιά Πόλη, στην οποία βρίσκονται ιεροί τόποι και ναοί των εβραίων, των μουσουλμάνων και των χριστιανών, να παραμείνουν τμήμα του εδάφους του Ισραήλ, αλλά να τη συνδιαχειρίζονται οι Ισραηλινοί, οι Παλαιστίνιοι και οι Ιορδανοί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες αραβικές συνοικίες» της Ανατολικής Ιερουσαλήμ θα περάσουν στο παλαιστινιακό κράτος και θα αποτελέσουν την πρωτεύουσα του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσα» της χώρας, καθεστώς που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει. Την ίδια ώρα, οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του κτιριακού συγκροτήματος του τεμένους Αλ Αξά, στην Παλιά Πόλη, να γίνει πρωτεύουσα του κράτους τους.

Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν έκανε καμιά αναφορά στο τι προβλέπει το σχέδιο για το ζήτημα των προσφύγων ή για τη Λωρίδα της Γάζας, όπου επικρατεί η Χαμάς, ένα κίνημα που εναντιώνεται σε οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής πάντως σεν υπάρχουν σχόλια ούτε από το Ισραήλ ούτε από την Παλαιστινιακή Αρχή για αυτές τις πληροφορίες. Ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ωστόσο, ο οποίος είναι, μαζί με τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο αρχιτέκτονας του σχεδίου χαρακτηρισε τις πληροφορίες ανακριβείς. Δεν διευκρίνισε ωστόσο τι από όλα όσα μεταδώθηκαν είναι λάθος.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον, προέβλεψε ότι ο Τραμπ δεν θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο πριν τις ισραηλινές εκλογές της 9ης Απριλίου, για να μην μετατραπεί σε «ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης».