Τούρκοι ξεπλένουν το θησαυρό του Καντάφι - Τα 160 εκατ. και ο ρόλος του Χάφταρ

-

Γάλλοι αστυνομικοί εντόπισαν ένα πολύ μικρό μέρος από τον πακτωλό των 160 εκατομμυρίων ευρώ του Μουαμάρ Καντάφι στα χέρια ζευγαριού Γάλλων που έκαναν μπίζνες με Τουρκία. Τα χαρτονομίσματα εντοπίστηκαν και γιατί είχαν πλέον καταγραφεί αλλά και γιατί... ήταν όλα ξεβαμμένα, μουχλιασμένα κ.λπ.

Η ιστορία ξεκινά το 2010 όταν ο Καντάφι διαισθάνεται πως κάτι μπορεί να πάει στραβά και ζητάει από την Κεντρική τράπεζα της Γερμανίας να μετατρέψει πόσο 160 εκατ. ευρώ σε χαρτονομίσματα των εκατό και διακοσίων ευρώ. Η γερμανική τράπεζα ικανοποιεί την απαίτηση του πελάτη και από εκεί και πέρα το νήμα χάνεται ή πάντως δεν ξέρουμε εμείς τι ακολουθεί.

Στη Βεγγάζη μούσκεμα

Τα χρήματα πάντως σίγουρα βρίσκονται το 2017 σε βομβαρδισμένη τράπεζα της Βεγγάζης. Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού εντύπου Le Perisien ο Χαλίφα Χάφταρ  βρίσκει τα λεφτά σε μια τράπεζα κατεστραμμένη πλέον από βομβαρδισμούς. Όμως τα μισά είναι μουχλιασμένα ή και κατεστραμμένα. Ο λόγος που βρέθηκαν μουχλιασμένα ήταν ότι με τους βομβαρδισμούς ενεργοποιήθηκε στην τράπεζα το αυτόματο σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς.

Ο Χάφταρ πάντως αξιοποιεί όσα μπορεί (μάλλον 80 εκατ. ευρώ) για αγορές όπλων και άλλες στρατιωτικές (ή μη) ανάγκες.  Τα υπόλοιπα ήταν σε κακή κατάσταση: είχαν καθαριστεί με απορρυπαντικό, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ωστόσο δεν έπαυαν να είναι αληθινά χαρτονομίσματα. Οπότε κάτι πρέπει να τα κάνει.  Το καλοκαίρι του 2018 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενημερώνεται ότι ορισμένα από τα χαρτονομίσματα αυτά επέστρεψαν στην Ευρώπη. Σε ποσοστό 90% τα διακινούσε η τουρκική κοινότητα και πιο συγκεκριμένα, η τουρκική μαφία, σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται το γαλλικό έντυπο.

Οι Τούρκοι

Το πώς κατέληξαν αυτά τα λεφτά σε χέρια Τούρκων, είναι ένα μυστήριο, γιατί (τώρα) ο Χάφταρ έχει κάκιστες σχέσεις μαζί τους. Τότε όμως;

Τα πρώτα "λεφτά του Καντάφι" στην Ευρώπη εντοπίστηκαν στην κατοχή εργαζομένων από το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία. Οι πιο πολλοί ήθελαν να τα ανταλλάξουν με καινούρια. Έλεγαν ότι τους είχαν πληρώσει με αυτά Τούρκοι υπεργολάβοι. για διάφορες δουλειές. Πάρα πολλά τέτοια χαρτονομίσματα αρχίζουν να κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Σημαίνει συναγερμός, ο ΟΗΕ ξεκινά έρευνα και η ΕΚΤ ζητάει στις αρχές του 2020 να μην γίνονται πλέον δεκτά αυτά τα τραπεζογραμμάτια, των οποίων έχει καταγράψει του σειριακούς αριθμούς.

Το ζευγάρι απ΄τη Λιμόζ

Περίπου εκείνη την εποχή, Γάλλοι αστυνομικοί ανακαλύπτουν ένα παρακλάδι της υπόθεσης στη Λιμόζ, στην κεντρική Γαλλία: ένα ζευγάρι που κάνει εισαγωγές από την Τουρκία και ανακατεύεται με συνάλλαγμα, φαίνεται πως αγοράζει τα χαρτονομίσματα στο 50-75% της ονομαστικής αξίας τους, ανάλογα με την κατάστασή τους και είτε τα ρίχνει στην αγορά, είτε τα ξαναπουλάει σε "συναδέλφους" του στο Βέλγιο. Πρόκειται για άνδρα και γυναίκα ηλικίας 39 και 42 ετών από την Λιμόζ.

Στις αρχές του 2020 ο άνδρας συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία, έχοντας στην κατοχή του τέτοια χαρτονομίσματα συνολικής αξιας 15.000 ευρώ.. Τότε όμως η ΕΚΤ δεν είχε εκδώσει ακόμη την οδηγία της και έτσι δεν ερευνήθηκε περισσότερο το θέμα. Συνολικά το ζευγάρι, που διώκεται για "ξέπλυμα βρόμικου χρήματος", φέρεται να έριξε στην αγορά 40.000 ευρώ. Η γυναίκα πήγαινε τακτικά στην τράπεζα και έδινε κατεστραμμένα χαρτονομίσματα, λέγοντας ότι ήταν καθαρίστρια και λόγω του επαγγέλματός της είχε συχνά ατυχήματα με λευκαντικά.

Οι αρχές εκτιμούν ότι τα χαρτονομίσματα αυτά θα συνεχίσουν να εμφανίζονται παντού στον κόσμο επί χρόνια. Πιστεύουν επίσης ότι πολλά εκατομμύρια από αυτόν τον θησαυρό βρίσκονται ακόμη στην Τουρκία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.