Τραμπ: Αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις και από Αφγανιστάν;

-

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ή έχει «λάβει ήδη» την απόφαση να αποσύρει «μεγάλο» μέρος των στρατιωτικών των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, δήλωσαν στελέχη της κυβέρνησής του.

Η πρόθεση αυτή του Τραμπ γνωστοποιήθηκε την ημέρα που ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις ανακοίνωσε ότι παραιτείται λόγω των διαφωνιών του με την ακολουθούμενη πολιτική, ώστε ο πρόεδρος να μπορέσει, όπως ανέφερε ο στρατηγός ε.α., να διορίσει κάποιον άλλον επικεφαλής του Πενταγώνου, με απόψεις πιο ευθυγραμμισμένες με αυτές του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Ο Μάτις τασσόταν υπέρ της διατήρησης ισχυρής αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες. Εναντιωνόταν επίσης στην απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τους αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι αναπτυγμένοι στη Συρία, κίνηση με την οποία διαφώνησαν άλλα δυτικά κράτη και προκάλεσε αντιδράσεις πολλών Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Ο Γκάρετ Μαρκίς, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν σχολιάζει ενδεχόμενες «μελλοντικές στρατηγικές εξελίξεις».

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αρκετές χιλιάδες από τους 14.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που επιχειρούν στο Αφγανιστάν θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Η εξέλιξη ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.

Μια τρίτη πηγή ανέφερε πως ο Τραμπ έχει «χάσει τελείως την υπομονή του» με τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και φέρεται να είπε κατ' ιδίαν σε Ρεπουμπλικάνο παράγοντα πρόσφατα κάτι του τύπου «τι κάνουμε εκεί, είμαστε τόσα χρόνια εκεί».

Πάνω από 2.400 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, η αμερικανική εμπλοκή στον οποίο άρχισε πριν από 17 χρόνια, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.