Βενεζουέλα: Ήρθαν οι Ρώσοι... αλλά δεν θα δράσουν

-
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Μέλη του ρωσικού στρατού έχουν φθάσει στη Βενεζουέλα, αλλά δεν θα λάβουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στη Μόσχα, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στη συνέχεια πως η Ρωσία έχει στείλει μια ομάδα ειδικών στη Βενεζουέλα για να συζητήσουν θέματα στρατιωτικής συνεργασίας έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης στο Καράκας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τους στρατιώτες της από τη Βενεζουέλα και είπε πως «όλες οι επιλογές» είναι ανοικτές προκειμένου να συμβεί αυτό. Δύο αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν έξω από το Καράκας το Σάββατο (23/3) μεταφέροντας 99 στρατιώτες και 35 τόνους (στρατιωτικού) υλικού, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Η Ρωσία αρνείτο μέχρι τώρα να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. «Η παρουσία Ρώσων στρατιωτικών στη Βενεζουέλα συνδέεται με τη συζήτηση για τη συνεργασία στο στρατιωτικό-τεχνικό επίπεδο», δήλωσε ο Χοσέ Ραφαέλ Τορεάλμπα Πέρες, σύμφωνα πάντα με το Interfax.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου πως «η Ρωσία δεν αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν, αντίθετα απ΄ό,τι κάνει η Ουάσινγκτον.

"Οι Ρώσοι ειδικοί έχουν φθάσει στη Βενεζουέλα όπως προβλέπουν οι όροι μιας διμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας για στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία. Κανείς δεν ακύρωσε το έγγραφο αυτό», είπε.

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι η Ρωσία, ανταποκρινόμενη σε ένα αίτημα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, παρέδωσε πρόσφατα άλλη μια παρτίδα ανθρωπιστικής βοήθειας στο Καράκας.

Στην πρόσφατη πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, η Ρωσία και η Κίνα υποστήριξαν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ενώ οι ΗΠΑ και οι περισσότερες δυτικές χώρες υποστηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. Τον Ιανουάριο, ο Γκουαϊδό επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.