Βοσνία: Κάλπες σε μια βαθιά διαιρεμένη χώρα

-
111

Οι Βόσνιοι πηγαίνουν σήμερα στις κάλπες χωρίς αυταπάτες, καταπονημένοι από τη φτώχεια και τη διαφθορά, αλλά και από τους πολιτικούς που έπαιξαν και πάλι με τα κοινοτικά αντανακλαστικά πριν από τις σημερινές γενικές εκλογές.

Με μια ψηφοφορία περίπλοκη όσο και οι θεσμοί που σχεδιάσθηκαν σε εθνοτική βάση μετά τον πόλεμο του 1992-95, εκλέγονται κυρίως τα τρία μέλη της συλλογικής προεδρίας, ένας Βόσνιος (μουσουλμάνος), ένας Σέρβος (ορθόδοξος) και ένας Κροάτης (ρωμαιοκαθολικός).

Είκοσι πέντε χρόνια μετά τον πόλεμο (100.000 νεκροί), οι κύριοι υποψήφιοι έπαιξαν τη χορδή του εθνικισμού, ιδιαίτερα ο Σέρβος Μίλοραντ Ντόντικ και ο Κροάτης Ντράγκαν Τσόβιτς, αλλά και οι κύριοι Βόσνιοι υποψήφιοι.

Η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (Σέρβοι) και η Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία διαθέτουν ισχυρή αυτονομία και συνδέονται σε ένα ασθενές κεντρικό κράτος, που ενσαρκώνεται κυρίως από την τριμερή προεδρία.

Το μέσο εισόδημα στη χώρα είναι 430 ευρώ, η ανεργία κυμαίνεται από το 20% μέχρι το ένα τρίτο των κατοίκων, ανάλογα με τα κριτήρια που χρησιμοποιεί κανείς.

Η ψηφοφορία διεξάγεται από τις 07:00 έως τις 19:00 τοπική ώρα (08:00 έως 20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στη διάρκεια της νύκτας.