Στη Βρετανία τα πρώτα F-35 της ιστορικής 617 Μοίρας της RAF

-
178

Τα πρώτα μαχητικά F-35 της περίφημης Μοίρας 617 των Dumbusters της RAF έφτασαν στη Βρετανία. Τέσσερα μαχητικά της έκδοσης F-35Β Short Take-Off and Vertical Landing (STOVL) προσγειώθηκαν στη βάση της RAF στο Marham.

Τα μαχητικά έφτασαν έχοντας διανύσει απόσταση 6.500 χλμ. από τη βάση των Πεζοναυτών Μπόφορτ στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, συνοδευόμενα από ιπτάμενα τάνκερ Airbus Voyager.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μαχητικά F-35 φτάνουν στη Βρετανία, αλλά τώρα πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση.

Αν και η 617η Μοίρα επιστρέφει στη Βρετανία η 17η Εφεδρική Μοίρα θα παραμείνει στη βάση Έντουαρτ για να συνεχίσει τις δοκιμές με τα F-35Bκαι τα οπλικά συστήματα των μαχητικών και θα συνεχίσει και μετά την σχεδιαζόμενη ανακήρυξη των μαχητικών σε αρχική επιχειρησιακή κατάσταση το 2019.

Πέραν της 617ης η Βρετανία σχεδιάζει την ανασύσταση της 809ης «Αθάνατης» Μοίρας Ναυτικής Αεροπορίας που θα είναι η δεύτερη επιχειρησιακή μοίρα των F-35B. Αμφότερες θα υποστηριχθούν για την επιχειρησιακή μετάβαση στον τύπο από την 207η Μοίρα από το 2019.

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει παραλάβει 15 από τα παραγγελθέντα 138 μαχητικά F-35 τα οποία όμως θα παραδοθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

H 617 Μοίρα της RAF έγραψε ιστορία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν σε μια άκρως τολμηρή επιδρομή, στις 17 Μαίου 1943, κατέστρεψε τα υδροηλεκτρικά φράγματα στο Ρουρ της Γερμανίας προκαλώντας μεγάλη ζημιά στη ναζιστική πολεμική προσπάθεια.

Από τα 19 βομβαρδιστικά Lancaster που χρησιμοποιήθηκαν στην επιδρομή οκτώ καταρρίφθηκαν και 53 μέλη της Μοίρας σκοτώθηκαν, ένω άλλα τρία αιχμαλωτίσθηκαν.

H έταιρη, η "αθάνατη" 809 Ναυτική Μοίρα είχε εξαιρετική δράση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μαχόμενη από τον Αρκτικό κύκλο και τη Μεσόγειο μέχρι τις ζούγκλες της τότε Βιρμανίας. Η μοίρα έδρασε εξαιρετικά και στα Φώκλαντ.