Ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τον Μερτς για την καγκελαρία

-
91

Τον Φρίντριχ Μερτς, τον ηττημένο της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, θέλουν οι περισσότεροι Γερμανοί ως υποψήφιο Καγκελάριο του κόμματος, στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές.

Σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις, έναν χρόνο μετά την ανάδειξη της 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καενμπάουερ, ο Μερτς είναι ο προτιμητέος υποψήφιος, όχι μόνο για το σύνολο των πολιτών, αλλά και για τους ψηφοφόρους του CDU.

Στην δημοσκόπηση της Bild, ο Μερτς συγκεντρώνει το 31% της προτίμησης των Γερμανών, έναντι 19% της αρχηγού των Συντηρητικών και 14% του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος το 2018.

Σε άλλη δημοσκόπηση, των εντύπων Funke, μεταξύ των Συντηρητικών ψηφοφόρφων ο Μερτς προηγείται με 26% και ακολουθούν ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός του CSU Μάρκους Σέντερ με 16% και η Κραμπ-Καρενμπάουερ με ποσοστό 14%. Στον γενικό πληθυσμό, ο Φρίντριχ Μερτς συγκεντρώνει 23%, ο Γενς Σπαν 10% και η 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ 9%.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Εκεί, το 59% των ψηφοφόρων του CDU θεωρεί τον Μερτς «καλό υποψήφιο Καγκελάριο», το 51% προτιμά τον τοπικό επικεφαλής του κόμματος 'Αρμιν Λάσετ, το 27% τον Γενς Σπαν και μόλις το 21% την αρχηγό του CDU. Στον γενικό πληθυσμό της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας όμως, Μερτς και Λάσετ παίρνουν από 42%, ο Σπαν 26% και η Κραμπ-Καρενμπάουερ 15%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα κοινοβουλευτική θητεία λήγει το φθινόπωρο του 2021 και ότι η έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι επιθυμεί να την εξαντλήσει. Πάντα, ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφορετικές εξελίξεις, αν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αποφασίσουν να αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό.