«Ζωοπανήγυρη» στο Κοινοβούλιο, καταγγέλλουν βουλευτές στα Σκόπια

-
794

Με τον χειρότερο τρόπο δείχνει να αναζητείται στα Σκόπια το διαβατήριο για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς οι καταγγελίες για απόπειρα εξαγοράς βουλευτών, πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, δίνουν και παίρνουν, όπως και οι απειλές εναντίον εκπροσώπων του λαού και Μέσων Ενημέρωσης. Την ίδια ώρα η Βουλή έχει κάνει λάστιχο την συνεδρίαση, η οποία ήταν να αρχίσει στις 12:00 το μεσημέρι, μετατέθηκε για το απόγευμα και στην συνέχεια για τις 22:00 το βράδυ.

Το VMRO καταγγέλλει από το πρωί τις απόπειρες δωροδοκίας βουλευτών του και ζητά την άμεση διεξαγωγή της ψηφοφορίας, πετώντας το γάντι στον πρωθυπουργό Ζάεφ. Παραλλήλως υποστηρίζει ότι η κυβερνητική πρόταση δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής.

Το βράδυ της Παρασκευής η κατάσταση ξέφυγε και ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ , ζήτησε να επιτραπεί στους βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα. «Αυτή δεν είναι η ευρωπαϊκή ΠΓΔΜ για την οποία αγωνιστήκατε» είπε απευθυνόμενος στον Ζάεφ, κατηγορώντας τον για «βία κατά του μακεδονικού λαού».

Προχώρησε μάλιστα σε απίστευτες καταγγελίες, αποκαλύπτοντας ότι προσφέρθηκαν σε βουλευτές ποσά δύο και ενός εκατομμυρίων ευρώ,  προκειμένου να εξαγοραστεί η ψήφος τους υπέρ της κυβερνητικής πρότασης. Είπε μάλιστα ότι όλοι οι βουλευτές αρνήθηκαν και τους ευχαρίστησε γι αυτό.

Ο γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE κατήγγειλε και απόπειρες εκβιασμού βουλευτών, κάνοντας λόγο για γνωστά πρόσωπα του υποκόσμου, που απειλούν τους εκπροσώπους του λαού και τις οικογένειές τους.

Περίεργη δήλωση Ζάεφ

Εκπρόσωποι του κόμματος του Ζάεφ χαρακτηρίζουν ανυπόστατες τις καταγγελίες του  VMRO-DPMNE. Παραλλήλως απειλούν με μηνύσεις τα κορυφαία στελέχη, ακόμη και τον αρχηγό του κόμματος, Μίτσκοσκι, για τον οποίο υποστηρίζουν ότι ξεπέρασε τα όρια.

Νωρίτερα πάντως, εξερχόμενος από το Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Ζάεφ δήλωσε ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες».

Η δήλωση του Ζάεφ, ακόμα και αν ειπώθηκε ως μια εκ των προτέρων κρίση ότι όλα γίνονται κανονικά, μπορεί να ερμηνευτεί ωστόσο και διαφορετικά. Ο ίδιος φρόντισε επίσης να  δηλώσει ότι βρίσκεται στην Βουλή «μόνο ως επισκέπτης» για να δείξει προφανώς. ότι δεν κυνηγάει ψήφους των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Την εικόνα που εμφανίζει η Βουλή των Σκοπίων έδωσε όμως από την δική του οπτική και ο επικεφαλής του συνεργαζόμενου με το VMRO «Δημοκρατικού Κόμματος των Σέρβων της Μακεδονίας», Ιβάν Στοΐλκοβιτς. «Το κοινοβούλιο ως ζωοπανήγυρη…» έγραψε στο Facebook ο Στοΐλκοβιτς, υπαινισσόμενος τις απόπειρες εξαγοράς βουλευτών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ξεκίνησε πριν λίγο, στις 23:20, σχεδόν δώδεκα ώρες μετά, η συνεδρίαση της Βουλής για την ψήφιση της κυβερνητικής πρότασης που θα δώσει το πράσινο φως για την τροποποίηση του Συντάγματος όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.