Νέα τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ – Ερντογάν και Μπαχτσελί στην άσκηση “EFES”

Στο διπλωματικό πεδίο των ελληνοτουρκικών, η Τουρκία συνεχίζει να έχει ψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στο διπλωματικό πεδίο των ελληνοτουρκικών, η Τουρκία συνεχίζει να έχει ψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι τα έχει εξοπλίσει παραβιάζοντας τις συμφωνίες της Λωζάνης και των Παρισίων. Η Τουρκία,  έστειλε μια νέα επιστολή έξι άρθρων στον ΟΗΕ. Τα αιτήματα της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι τα εξής:

  • Άρθρο 1: Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά, από το παρελθόν ως σήμερα, εξαρτάται από το αποστρατικοποιημενο καθεστώς των νησιών.
  • Άρθρο 2: Η Σύμβαση του Μοντρέ δίνει μόνο στην Τουρκία το δικαίωμα να οπλίσει γύρω από τα στενά, δεν περιέχει καμία ρητή ή σιωπηρή διάταξη για την Ελλάδα. Η περιοχή που περιγράφεται ως Μαύρη Θάλασσα δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα.
  • Άρθρο 3: Εάν δεν υπάρχει πολιτική δέσμευση μεταξύ των μερών στις διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει νομική υποχρέωση. Άρθρο 4: Αν και η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων είναι το υψηλότερο επίπεδο συμφωνίας αφοπλισμού και είναι δεσμευτική για όλους.
  • Άρθρο 5: Η λύση του προβλήματος του αρχιπελάγους Άαλαντ μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας αποτελεί παράδειγμα για τις απαιτήσεις της Τουρκίας.
  • Άρθρο 6: Η νομική βάση των ελληνικών διεκδικήσεων είναι αδύναμη, παρουσιάζουν νοοτροπία αποκομμένη από την πραγματικότητα, επομένως δεν αξίζουν περαιτέρω απάντηση.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως την άσκηση “EFES” που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου θα παρακολουθήσουν την Πέμπτη ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο ακροδεξιός του εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, Ερντογάν και Μπαχτσελί -οι οποίοι συναντήθηκαν εκτάκτως την Τρίτη- θα μεταβούν από κοινού στη Σμύρνη και αναμένεται να ανεβάσουν κατακόρυφα την ένταση με την Ελλάδα.

Ενδεικτικό του εθνικιστικού κλίματος που επικρατεί στην γείτονα, είναι πως τουρκικό τουριστικό σκάφος προσάραξε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, σηκώνοντας σημαία με τον Κεμάλ Ατατούρκ! Άμεσα, παρενέβη το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης. Οι λιμενικοί έφτασαν στον χώρο και ζήτησαν από το πλήρωμα του σκάφους να κατεβάσει τη σημαία, η οποία δεν προβλέπεται από τους κανόνες ναυσιπλοΐας. Το πλήρωμα τελικώς υπάκουσε και πλέον στο ιστιοφόρο υπάρχει μόνο η ελληνική σημαία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι