Πέθανε ο εικαστικός Χρίστος Καράς

Πέθανε ο εικαστικός Χρίστος Καράς,

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Χρίστος Καράς, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους εικαστικούς της αποκαλούμενης “γενιάς του ‘60”, ζωγράφος και γλύπτης. Το 2001 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Μπορείτε να δείτε έργα του εδώ.

Ο Χρίστος Καρράς γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας στις 9 Δεκεμβρίου 1930 και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 1951 ενεγράφη στη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών και όταν πήρε το πτυχίο του, έφυγε με κρατική υποτροφία να σπουδάσει φρέσκο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού για τρία χρόνια. Τελικά έμεινε εκεί έξι χρόνια, μέχρι το 1963. Ταξίδεψε στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία. Πήρε υποτροφία και για τις ΗΠΑ, όπου έμεινε δύο χρόνια. Οι νεότεροι ίσως τον γνωρίζουν από το έργο του «Διαστημική Ποίηση», για το Σταθμό Χαλανδρίου του Μετρό. Σημαντικότερο έργο του πολλοί θεωρούν τις “Γυναίκες του Άουσβιτς”. Αυτό έχει διαστάσεις 1,30Χ1,30μ. και είναι έργο του 1966.

Όπως και άλλοι Έλληνες καλλιτέχνες , αναζήτησε τον δρόμο του στον ευρωπαϊκό χώρο και στα ρεύματά του. Η πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα έδειχνε την προτίμησή του στην αφαίρεση, αλλά την εγκατέλειψε. Στα επόμενα έργα του εστιάσθηκε στον άνθρωπο και στην πολιτικοποιημένη τέχνη. Η τέχνη του ήταν κυρίως ανθρωποκεντρική, ακόμα και όταν παριστά άλλα πλάσματα ή σχέδια, καθώς σημείο αναφοράς του παρέμενε ο προβληματισμός του για την ανθρώπινη κατάσταση.

Η ζωγραφική του συνδέει συχνά κάποια σουρεαλιστικά στοιχεία με τεχνολογικά, όπως και η γλυπτική του. Έχει και έργα ποπ-αρτ με ιδιαίτερη έμφαση στη γυναικεία παρουσία. Ήταν ιδρυτικό μέλος της ομάδας Τομή (1963) και του Συνδέσμου Ελλήνων Καλλιτεχνών (1976). Παρουσίασε το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συμμετείχε στη Γ΄ Μπιενάλε Νέων (Παρίσι 1963), στην Ζ΄ Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1965), στην Μπιενάλε του Sao Paulo (1967), στα Ευρωπάλια (Βέλγιο 1982) και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 41η Μπιενάλε της Βενετίας (1984, μαζί με το γλύπτη Γ. Γεωργιάδη).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx