ΘΕΜΑ

Γιατί ο ανθυποψήφιος του Τραμπ τα βάζει με τον Μίκυ Μάους…

Γιατί ο ανθυποψήφιος του Τραμπ τα βάζει με τον Μίκυ Μάους…

Δύσκολα κανείς τα βάζει με τον Μίκυ Μάους. Αυτό ακριβώς, όμως, έκανε ο 43χρονος κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, ο πολιτικός που επιχειρεί να πάρει τη θέση του Ντόναλντ Τραμπ ως το νέο μαχητικό πρόσωπο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές του 2024. Ο Ντε Σάντις θα κονταροχτυπηθεί με τη Disney στο δικαστήριο, μιας και βρίσκεται εδώ και μήνες σε πόλεμο μαζί της, παρότι κάποτε αγαπούσε τόσο το πάρκο που επέλεξε να παντρευτεί σε αυτό. Και όμως έφτασε στο σημείο να βάλει τέλος στο ειδικό προνομιακό οικονομικό καθεστώς της εταιρείας ψυχαγωγίας στην πολιτεία του.

Η επίθεση του, όμως, στον διάσημο κολοσσό και τη μεγαλύτερη επιχείρηση στη Φλόριντας αποτελεί ένα τουλάχιστον ριψοκίνδυνο στοίχημα. «Μια μακρά δικαστική μάχη διαφαίνεται μεταξύ ενός από τους μεγαλύτερους εργοδότες της πολιτείας της Φλόριντα, τη Ντίσνεϊ δηλαδή και του φιλόδοξου κυβερνήτη ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία μέσα στον επόμενο μήνα», σημειώνει η Miami Herald.

Η διαμάχη μεταξύ του Ντε Σάντις και της Disney ξεκίνησε όταν η εταιρεία αντιτάχθηκε δημόσια στο νομοσχέδιο του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη “Don’t Say Gay” που περιορίζει τη διδασκαλία του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτοποίησης φύλου στα δημοτικά σχολεία. «Ο νόμος αυτός επηρεάζει αρνητικά και προσβάλλει όλους εκείνους που ανήκουν στην LGBT κοινότητα», δήλωσε η Disney, προκαλώντας την οργή του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη.

Ως απάντηση, στα μέσα Απριλίου ο Nτε Σάντις απείλησε να χτίσει μια νέα πολιτειακή φυλακή δίπλα στα θεματικά πάρκα της Disney στην κεντρική Φλόριντα, ή ενός ανταγωνιστικού λούναπαρκ. Επιπλέον, μία ρυθμιστική επιτροπή τουρισμού, που διορίστηκε από τον ίδιο τον κυβερνήτη, ενέκρινε την ακύρωση μιας πρόσφατης εμπορικής συμφωνίας της πολιτείας με το πάρκο της Disney, το οποίο απασχολεί 75.000 άτομα και προσελκύει 50 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Επίθεση στον Μίκυ Μάους!

Οι νομοθέτες της Φλόριντα ψήφισαν την αναδιάρθρωση της ειδικής περιοχής που είχε δημιουργηθεί πριν από περισσότερα από 50 χρόνια για να επιβλέπει την ανάπτυξη της γης γύρω από το Disney World, η οποία περιλαμβάνει τέσσερα θεματικά πάρκα, δεκάδες ξενοδοχεία και χώρους ψυχαγωγίας.

Η εταιρεία κατέθεσε μήνυση εναντίον του ντε Σαντις κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε την πολιτική του εξουσία για να τιμωρήσει την εταιρεία για την άσκηση των δικαιωμάτων της για την ελευθερία του λόγου. «Αναρωτιέμαι αν οι κάτοικοι της Φλόριντα, που επανεξέλεξαν τον Ντε Σάντις τον περασμένο χρόνο, θέλουν πραγματικά να ξοδεύονται χρήματα των φορολογουμένων στη μάχη κατά του μεγαλύτερου εργοδότη της χώρας», σημείωσε ο δημοσιογράφος των L.A. Times Λ. Ζ. Γκράντερσον.

«Η επίθεση στον οίκο του Μίκυ Μάους παραμένει ένα λεπτό θέμα», σημειώνουν από την πλευρά τους οι New York Times. «Οι φίρμες του αναστήματος της Disney, που ασκούν τεράστια πολιτιστική επιρροή, έχουν επιβιώσει από μποϊκοτάζ με ελάχιστες έως καθόλου γραντζουνιές». «Η μάχη έχει γίνει τόσο σκληρή μεταξύ του Ντε Σάντις και της αμερικανικής φίρμας, που τώρα απειλεί να παρεισφρήσει στην προεδρική κούρσα του 2024 και να γίνει νέο εμπόδιο στην ακόμη ανεπίσημη εκστρατεία του ηγέτη της Φλόριντα», εκτιμά η Washington Post, η οποία υπενθυμίζει ότι η δημοφιλία του Ντε Σάντις έχει υποχωρήσει στις σφυγμομετρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Στην αντεπίθεση η Disney

Ο Ντε Σάντις αρχικά επιχείρησε να εκδικηθεί την εταιρεία, σχεδιάζοντας να ενισχύσει τον έλεγχο επί της Disney εγκαθιστώντας ένα επιλεγμένο διοικητικό συμβούλιο για να επιβλέπει την περιοχή Reedy Creek Improvement District (τώρα Central Florida Tourism Oversight District), η οποία ουσιαστικά επιτρέπει στην εταιρεία να λειτουργεί ως τύποις τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό το καθεστώς παρείχε στη Disney ειδικά προνόμια και προστατεύει την εταιρεία από τυπικούς κανονισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και φόρους ιδιοκτησίας, αξίας έως και 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Ωστόσο, σε μια απρόσμενη αντεπίθεση, πριν από την εγκατάσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου, η Disney πέτυχε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, η οποία περιέγραφε το εύρος της ανάπτυξης στην περιοχή και έδινε στη Disney το δικαίωμα να επανεξετάζει οποιεσδήποτε αλλαγές σε ιδιοκτησίες εντός των ορίων της. Στη συνέχεια ο Ντε Σάντις ανακοίνωσε νέα νομοθεσία που θα παρακάμπτει τις προσπάθειες της Disney να παρακάμψει την κρατική εξουσία.

Νομικοί και Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο Τραμπ, βλέπουν τη διαμάχη αυτή ως καταστροφική για τον Ντε Σαντις. Υπάρχει εύλογη ανησυχία ότι η άρνηση του Ντε Σάντις να παρατήσει την διαμάχη με την Disney μπορεί να σπρώξει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές “ατμομηχανές” της Φλόριντα, εκτός πολιτείας. Η Disney είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης και εταιρικός φορολογούμενος της πολιτείας.

Ο επικεφαλής της Disney, Μπομπ Ίγκερ, χαρακτήρισε την στάση του Ντε Σάντις ως «αντι-επιχειρηματική» και μάλιστα «αντί-Φλόριντα». Στη μήνυση, η εταιρεία ανέφερε ότι έχει προγραμματίσει να επενδύσει 17 δισ. δολάρια στο Walt Disney World την επόμενη δεκαετία, σημειώνοντας ότι «ανάπτυξη και επενδύσεις αυτού του μεγέθους δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αποτελεσματικά όταν μπορούν να ακυρωθούν ή να υπονομευθούν από το καπρίτσιο της νέας πολιτικής ηγεσίας». Είπε ότι η έγκριση της τελευταίας αναπτυξιακής συμφωνίας έγινε με κατάλληλη δημόσια ανακοίνωση, μεταξύ άλλων σε τοπική εφημερίδα.

Κάποιοι προβάλουν ότι ο Μίκυ Μάους είναι αυτός που στο τέλος θα εμποδίσει την ταχεία πολιτική άνοδο του ντε Σάντις και την κατάκτηση του προεδρικού θώκου! αΠΌ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx