ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μητσοτάκης: “Θα κλείσουν οι λέσχες οπαδών” – Πυρά από αντιπολίτευση (upd)

Στο Μαξίμου ο πρόεδρος της UEFA και οι ιδιοκτήτες τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ

Mε τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ (UEFA) Αλεξάντερ Τσέφεριν, συναντήθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολούθησε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρόεδρου της ΟΥΕΦΑ και των αρμόδιων υπουργών, στην οποία έχουν προσκληθεί και οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν βεβαίως η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, με την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων μετά την αιματηρή επίθεση Κροατών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ελλήνων συνεργών τους στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε μετά την σύσκεψη ανακοίνωσε ότι «θα κλείσουν οι λέσχες οργανωμένων οπαδών των ομάδων και κάθε ομάδα θα έχει έναν σύνδεσμο για τον οποίο θα είναι υπεύθυνη η ΠΑΕ». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προκλητικές δηλώσεις του Κροάτη προέδρου, λέγοντας ότι «η χώρα δεν δέχεται υποδείξεις από το εξωτερικό, ακόμα και αν προέρχονται από θεσμικά πρόσωπα».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι με συμφωνία και των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ η ΕΛΑΣ αναλαμβάνει τον έλεγχο στις θύρες των οργανωμένων οπαδών «που μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα» προσθέτοντας ότι αν χρειαστεί οι εν λόγω θύρες θα κλείσουν. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε, μάλιστα, ότι ως ύστατο μέτρο υπάρχει και ο αποκλεισμός των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι δεν θα οδηγήσουν εκεί οι περιστάσεις.

Ο πρόεδρος της UEFA

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της UEFA χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για τους χούλιγκαν κάνοντας λόγο για «καρκίνο του ποδοσφαίρου» δεσμευόμενος, με αφορμή την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι για να μην συμβεί ξανα κάτι τόσο φοβερό».

Οι προτάσεις των ΠΑΕ

Από την πλευρά τους Ευάγγελος Μαρινάκης και Γιάννης Αλαφούζος με τα υπομνήματα που κατέθεσαν στη σύσκεψη, επισήμαναν ως σημαντικότερες παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου την ΕΠΟ και τη διαιτησία. Παρά τα διαφορετικά επιχειρήματά τους, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δια των ιδιοκτητών τους τόνισαν τα προβλήματα στη λειτουργία και την εκλογή των οργάνων της ΕΠΟ ενώ ζήτησαν να υπάρξει επαγγελματική διαιτησία καθώς και παρουσία ξένων διαιτητών και διαιτητών VAR σε όλα τα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος που θα επιλέγονται από τους αξιωματούχους της FIFA και της UEFA σε απευθείας συζητήσεις με τις Ομοσπονδίες τους και χωρίς την εμπλοκή της ΕΠΟ.

Ο Ολυμπιακός ζήτησε, επίσης, τη δημιουργία ειδικής μονάδας για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό και αυστηροποίηση του νόμου και ποινές ισόβιου αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους σε όσους καταδικάζονται για άσκηση βίας σε αθλητικό χώρο ενώ ο Παναθηναϊκός ζήτησε την αναβάθμιση της επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου παρουσία των τριών ιδιοκτητών Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και στενού συνεργάτη του Ιβάν Σαββίδη από τον ΠΑΟΚ ότι η συζήτηση ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική.

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Οξεία κριτική στην επανεμφάνιση του πρωθυπουργού και τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA, εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Μετά από ένα δεκαήμερο σιωπής για την άγρια δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Χαρακτήρισε απλά “επιχειρησιακές αστοχίες” ένα πρωτοφανές φιάσκο, υποτιμώντας το γεγονός ότι 200 νεοναζί χούλιγκανς από την Κροατία μπήκαν και διέσχισαν ανενόχλητοι τη μισή χώρα μέχρι την Αθήνα με τραγικό επίλογο τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Αρκέστηκε στην ανακοίνωση μέτρων που έχει ήδη εξαγγείλει τον Φεβρουάριο του 2022 μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, όπως το να κλείσουν οι λέσχες οπαδών, και μέτρων εντός γηπέδων, παραβλέποντας ότι το τραγικό γεγονός στη Νέα Φιλαδέλφεια συνέβη εκτός γηπέδου την προηγούμενη ημέρα του αγώνα».

Τέλος σημειώνει: «Σαν να μην κυβερνούσε ο ίδιος την προηγούμενη τετραετία, δήλωσε ότι θα διαλύσει τις παθογένειες. Χωρίς καμία διάθεση ανάληψης πολιτικής ευθύνης, επιμένει να κρατάει στη θέση του και να στηρίζει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου. Για ακόμη μία φορά, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται κατώτερος των περιστάσεων και προτάσσει αποκλειστικά την επικοινωνία. Με τη στάση του διογκώνει το αίσθημα ανασφάλειας της κοινωνίας».

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε και  το ΠΑΣΟΚ μετά τις σημερινές ανακοινώσεις για την οπαδική βία. Σε ανακοίνωσή του για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οπαδική βία, το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής υποστηρίζει ότι «ο πρωθυπουργός έπειτα από πολυήμερη σιωπή, συγκάλεσε σύσκεψη με τον πρόεδρο της UEFA και ιδιοκτήτες ΠΑΕ παριστάνοντας ότι ανέλαβε μόλις χθες τη διακυβέρνηση. Επιβεβαίωσε, δυστυχώς, τη συνήθη πρακτική είτε να ψηφίζονται νόμοι που δεν εφαρμόζονται είτε να γίνονται εξαγγελίες που είναι αβέβαιο κατά πόσο είναι εφαρμόσιμες, μιας και αρκετά μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, προβλέπονταν ήδη στο νομοθετικό πλαίσιο που προέκυψε μετά τον θάνατο του ‘Αλκη Καμπανού».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ο κ. Μητσοτάκης προσέφερε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αποφεύγοντας να του αποδώσει την πολιτική ευθύνη, που τον βαραίνει για το γεγονός ότι αν και ενήμεροι, παρακολουθούσαν με σταυρωμένα τα χέρια την εκστρατεία ακροδεξιών χούλιγκαν στη χώρα που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου». Επιπλέον, «ούτε και σήμερα φάνηκε να αντιλαμβάνεται το φιάσκο του “επιτελικού κράτους” αλλά και ότι τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα κατά καιρούς θύματα ή οι τραυματίες στα “ραντεβού του θανάτου” υπερβαίνουν τα όρια της οπαδικής βίας και συνιστούν μείζον πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας». Άποψη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι ότι «πρέπει με ευθύνη των ΠΑΕ και της ΕΛ.ΑΣ. να υπάρξει ισόβιος αποκλεισμός εισόδου στα ελληνικά γήπεδα όσων εμπλέκονται σε βίαια επεισόδια εντός ή εκτός αθλητικών χώρων».

Δεν βρέθηκε video από το δολοφονικό χτύπημα

Στο αστυνομικό σκέλος της υπόθεσης, μέχρι στιγμής σε κανένα βίντεο που έχει στην κατοχή της η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει καταγραφεί η στιγμή που ο φίλαθλος της ΑΕΚ δέχεται την επίθεση με μαχαίρι, που στάθηκε μοιραία. Το σημείο στο οποίο δόθηκε το δολοφονικό χτύπημα με μαχαίρι δεν καλύπτεται από κάμερες (είναι τυφλό σημείο σύμφωνα με το οπτικοακουστικό υλικό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ) και αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο προβληματισμού. Το γεγονός καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό του αυτουργού της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή. Οι αστυνομικοί εστιάζουν τώρα στις επικοινωνίες μεταξύ των χούλιγκαν από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μεταγωγές και των τελευταίων κατηγορουμένων (101) στις φυλακές. Η ΕΛ. ΑΣ. διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας σε συνεργασία με το προσωπικό των φυλακών.

Απάντηση του ΥΠΕΞ στον Μιλάνοβιτς

Στο πολιτικό επίπεδο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απάντησε χθες στις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, οι οποίες προκάλεσαν και την αντίδραση του πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας, απάντησε: «Από την πρώτη στιγμή, οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου. Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικ ν υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα. Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».

Ο Πλένκοβιτς αδειάζει τον Μιλάνοβιτς

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, “άδειασε” τον πρόεδρο Ζόραν Μιλάνοβιτς, για τα όσα είπε για τους Κροάτες χούλιγκαν που έκαναν την επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Διαμήνυσε πως η τύχη των συλληφθέντων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης και κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας να μη βοηθά τους χούλιγκαν. «Κατηγορούνται για τρία εγκλήματα: συνεργασία με εγκληματική οργάνωση, υλικές ζημιές και τραυματισμός. Πρόκειται για σοβαρά εγκλήματα και ένας σκοτώθηκε. Εκατό από αυτούς δεν μπορούν να κατηγορηθούν γι’ αυτό. Κάνουμε έκκληση στις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό και η συντριπτική πλειοψηφία των Κροατών πολιτών να απελαθεί στην Κροατία», επεσήμανε.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι στα χέρια των Ελλήνων εισαγγελέων και της Δικαιοσύνης, όχι στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας». Σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς για την αιματηρή επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Όπως οι γονείς αυτών των ανθρώπων ζήτησαν από την κυβέρνηση να τους βοηθήσει, έτσι ίσως θα έπρεπε να ζητήσουν από τον Μιλάνοβιτς να μην τους βοηθήσει. Αυτές οι δηλώσεις σίγουρα δεν θα βοηθήσουν τους πολίτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση του προέδρου της Κροατίας

Ο Κροάτης πρόεδρος είχε δηλώσει ότι στην περίπτωση των 101 Κροατών «δεν τηρείται ο νόμος» και πρόσθεσε: «Συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους σαν αιχμαλώτους πολέμου. Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Δεν είναι απλό. Μοιάζει με τον νόμο του πολέμου. Τους συμπεριφέρονται σαν αιχμάλωτη μονάδα. Μπορώ να αναφέρω τους λόγους, γιατί έγινε και γιατί συγκεκριμένα στην Ελλάδα και τι θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό γι’ αυτούς να μεταφέρουν την ευθύνη στους 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες έχουν συλληφθεί;», τόνισε ο Μιλάνοβιτς, σύμφωνα με τον κροατικό ειδησεογραφικό όμιλο Dnevnik.hr. «Έχεις πέντε μέρες να βρεις τα παράσιτα από ένα γκρουπ ανθρώπων και τους προφυλακίζεις όλους, τους σκορπάς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να χτυπηθούν και να βιαστούν. Τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση;» διερωτήθηκε ο Μιλάνοβιτς και έδωσε την εξής απάντηση: «Αν αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx