Τί συνέβη στο Στεφανοβίκειο – Φίδι αγκαλιά με ρουκέτα!

Τί συνέβη στο Στεφανοβίκειο – Φίδι αγκαλιά με ρουκέτα!

Η χθεσινή εκκένωση μέσων και προσωπικού από το Στεφανοβίκειο, όπου εδρεύει η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) “ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ” λόγω ανόδου της στάθμης των υδάτων, αποτέλεσε την απάντηση που έδωσε η πραγματικότητα στις διακατεχόμενες από “ιερά αγανάκτηση” δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.

«Ενώ το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και οι πολίτες μεγάλων περιοχών αντιμετωπίζουν το πιο έντονο φυσικό φαινόμενο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της χώρας, διάφοροι βρήκαν ακόμα μία ευκαιρία για διασπορά αλλεπάλληλων fake news. Σήμερα είδαμε κάποια μέσα να χτυπούν πισώπλατα με πρωτοφανή ψεύδη τις Ένοπλες Δυνάμεις, που προσπαθούν με κάθε τρόπο και σε αντίξοες συνθήκες, να βοηθήσουν τους πολίτες στις πλημμυρισμένες περιοχές», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είχαν προηγηθεί δύο επιεικώς ατυχείς ανακοινώσεις τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), ως “αναλώσιμου” εκπροσώπου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), οι οποίες επιχειρούσαν να καθησυχάσουν τους φορολογούμενους ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο και ότι τα ελικόπτερα γενικής χρήσης UH-1H που το κάτω μέρος της ατράκτου τους ήταν μέσα στα νερά ήταν παροπλισμένα από ετών. Όμως καλόπιστα εγείρεται το ερώτημα, αν η απεικονιζόμενη σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μετακίνηση ελικοπτέρου UH-1H που έχει «αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία προ ετών», και ενώ η στάθμη του νερού στο αεροδρόμιο φθάνει περί το ένα μέτρο, αποτελεί προτεραιότητα.

Επίσης, όταν το ΓΕΣ αναφέρει στην πρώτη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες στις 13.25 ότι «μεταφέρθηκαν όλα τα λειτουργικά, εν χρήσει και επιχειρησιακά Ε/Π (ελικόπτερα)» περιλαμβάνει και τα ευρισκόμενα σε συντήρηση επιπέδου μονάδας ή συντήρηση βάσης. Γιατί αν κάποιος υπολογίσει με βάση τις διαθεσιμότητες, κάθε άλλο παρά καθησυχαστική είναι η ανακοίνωση. Στη συνέχεια, όταν είδε το φως της δημοσιότητας φωτογραφία του επιθετικού ελικοπτέρου Apache με τα νερά να καλύπτουν το κάτω μέρος του ουραίου τμήματος της ατράκτου και του πυροβόλου, ανακαλύφθηκαν οι “εσωτερικοί εχθροί” που «χτυπούν πισώπλατα με πρωτοφανή ψεύδη τις Ένοπλες Δυνάμεις». Όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει δίκαιο.

Το πραγματικό πισώπλατο κτύπημα

Το μεγαλύτερο πισώπλατο κτύπημα υπέστησαν οι φορολογούμενοι που εκόντες – άκοντες θα κληθούν για πολλοστή φορά να πληρώσουν τα “σπασμένα”, δηλαδή αυτά που με στοιχειώδη προνοητικότητα, εγρήγορση και αποφασιστική δράση των “κλαράτων” που αποτελούν κυβερνητική επιλογή και που για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους υποχρεούνται να επιδεικνύουν συνεχώς τα ανωτέρω, θα μπορούσαν πιθανά σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν. Επί τη ευκαιρία ας ξεκαθαρίσουμε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση διαχειρίζεται τα χρήματα των φορολογούμενων και ότι η ψήφος της πλειοψηφίας των πολιτών, απλώς την εξουσιοδοτεί να τα διαχειριστεί. Κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι παραχωρεί την κυριότητα.

Εξίσου μεγάλο πισώπλατο κτύπημα υπέστη και το προσωπικό των μονάδων της 1ης ΤΑΞΑΣ, που εδώ και πολλές ώρες “τσαλαβουτάνε” αδιάκοπα στα λασπόνερα, έχοντας αφήσει στην τύχη τους τα σπίτια και οικογένειες τους, που ευρισκόμενα στην ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, προσπαθούν να περισώσουν όσα περισσότερα μπορούν.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει καθόλου δίκαιο όταν αναφέρεται σε «κάποια μέσα να χτυπούν πισώπλατα με πρωτοφανή ψεύδη τις Ένοπλες Δυνάμεις». Δεν είναι «τα κάποια μέσα με τα πρωτοφανή ψεύδη», αλλά όσοι διαβεβαιώνουν την εκλεγμένη κυβέρνηση ότι όλα βαίνουν καλώς και μετά όταν γίνεται γνωστή η χαμηλή διαθεσιμότητα των C-130, των Super Puma, των Chinook, η έκρηξη των πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης, η στάση στη 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, η μετατροπή του αεροδρομίου του Στεφανοβικείου σε ναύσταθμο, “πέφτουν από τα σύννεφα”, όπως όλοι εμείς οι πολίτες και προς έκπληξή μας και η… ίδια η κυβέρνηση.

Καταλαβαίνουμε την πολιτική σκοπιμότητα των δηλώσεων Μαρινάκη αλλά το αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο γι’ αυτή, δεν ισχύει. Αργά ή γρήγορα η πραγματικότητα θα αποκαλυφθεί και θα εκδικηθεί τους αρνητές της. Και αυτή την πραγματικότητα που είναι δυστυχώς για όλους μας πολύ δυσάρεστη, ούτε οι ανακοινώσεις του ΓΕΣ μπορούν να παραλλάξουν.

Παραδείγματος χάριν από την αναφορά στη δεύτερη ανακοίνωση του ΓΕΣ που εκδόθηκε χθες στις 17.40, οι «επιπλέον φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στον ηλεκτρονικό τύπο αφορούν χρονικό διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη η μεταφορά των ελικοπτέρων (Ε/Π) προς στεγνό τμήμα της πίστας του Αεροδρομίου (Α/Δ) Στεφανοβικείου του Βόλου», συνάγεται η έστω και έμμεση παραδοχή, ότι ελικόπτερα… “βράχηκαν” προτού αρχίσουν να μεταφέρονται στο στεγνό τμήμα.

Όμως το δυστύχημα για την εθνική άμυνα, τους φορολογούμενους και το προσωπικό της 1ης ΤΑΞΑΣ, είναι ότι οι εγκαταστάσεις, αποθήκες και γενικότερα υποδομές δεν μπορούν να μετακινηθούν σε στεγνό τμήμα ούτε να μετασταθμεύσουν. Κατά συνέπεια αποθήκες ανταλλακτικών, αποθήκες υλικών, συνεργεία για τη συντήρηση και υποστήριξη των ελικοπτέρων (όπως π.χ. το συνεργείο των ηλεκτροοπτικών των ελικοπτέρων Apache), κατά πάγια πρακτική ισόγεια κτίρια ή ελαφρώς υπερυψωμένα σε σχέση με την επιφάνεια του εδάφους, εάν προσβλήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα, τότε το ύψος της στάθμης του νερού που κατέκλυσε τους συγκεκριμένους χώρους θα καθορίσει το ύψος του οικονομικό και επιχειρησιακό κόστος το οποίο μπορεί είναι και πολύ μεγάλο.

Τί δείχνουν οι φωτογραφίες

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΓΕΣ, στο αεροδρόμιο Στεφανοβικείου εδρεύει το Στρατηγείο της Ταξιαρχίας, μαζί με τα 1ο και 2ο ΤΕΕΠ (Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων), 1ο ΤΕΑΣ (Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού), 1ο ΤΥΑΔ (Τάγμα Υποστήριξης Αεροδρομίου), 17 ΛΔΒ (Λόχο Διαβιβάσεων) και τον Λόχο Στρατηγείου. Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν κείμενο απεικονίζεται μία γενική άποψη του πλημμυρισμένου στρατοπέδου και δύο υπόστεγα (στο ένα υπάρχει η επιγραφή 1ου ΤΕΕΠ) που βρίσκονται σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά τα υπόστεγα συντήρησης στο Στεφανοβίκειο που διεξάγεται η συντήρηση επίπεδου μονάδας, τότε θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι εντός τους υπάρχουν ελικόπτερα “ανοικτά” στα οποία διεξαγόταν οι εργασίες συντήρησης. Και πιθανόν η συνημμένη φωτογραφία που κυκλοφορεί στο X, πιθανά να προέρχεται από τέτοιο υπόστεγο.

 

Ερωτηματικά επίσης αποτελεί η επίδραση του πλημμυρικού φαινομένου στο 307 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (307 ΠΕΒ, πρώην 307 ΤΣΥΑΥ [Τάγμα Συντήρησης Αεροπορικού Υλικού]), που αποτελεί συγκρότημα του Τεχνικού Σώματος και εδρεύει στο Στεφανοβίκειο (το κτίριο που απεικονίζεται πίσω από τα τρία ελικόπτερα γενικής χρήσης UH-1H). Το κτίριο περιλαμβάνει εξοπλισμό και συσκευές για τη συντήρηση βάσης των ελικοπτέρων και αν στον χώρο εισήλθαν νερά η έκταση της ζημιάς εξαρτάται από το ύψος της στάθμης τους.

Για ποιους ετοιμάζεται ΕΔΕ

Κλείνοντας, αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι πραγματικά υπεύθυνοι για το φιάσκο του Στεφανοβικείου ετοιμάζονται για Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) ώστε να αποδοθούν ευθύνες για τη διαρροή φωτογραφιών και βίντεο “που εκθέτουν τον Στρατό” (δηλαδή στην πράξη, “αποκαλύπτουν τις πομπές μας”).

Ελπίζουμε η κυβέρνηση να ετοιμάζει την ίδια διαδικασία για τους πραγματικά υπεύθυνους. Θα ωφελήσει τους φορολογούμενους, θα επιβραβεύσει ηθικά όσους παλεύουν για να περισώσουν όσα περισσότερα είναι δυνατόν και πρωτίστως θα ωφελήσει τον εαυτό της προτού οι επιλογές της την οδηγήσουν στην (εκλογική) καταστροφή.

Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να γλιτώσει από τον πνιγμό από τα νερά που κατέκλυσαν το Στεφανοβίκειο, ένα φίδι βρήκε καταφύγιο επί καλάθου ρουκετών εξοπλισμένου ελικοπτέρου OH-58D Kiowa.

Πηγή: defencepoint.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx