Τι συμφωνήθηκε με την κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Την παράταση της συμφωνίας για τους ομήρους ανακοίνωσε το Κατάρ

Συμφωνήθηκε τετραήμερη κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων, κυρίως γυναικών και παιδιών, αλλά και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συμφωνία η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές και την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Η Χαμάς εξέφρασε ικανοποίηση και ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε την συμφωνία.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές συμφωνία με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν -γυναίκες και παιδιά- θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών. Ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα», αναφέρει απόσπασμα ανακοίνωσης της ισραηλινής κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω X (του πρώην Twitter).

Η Χαμάς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για τη συμφωνία να κηρυχθεί «ανθρωπιστική εκεχειρία. «Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης. Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή»,», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Δυνάμει της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, πάντα κατά την ανακοίνωση της Χαμάς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως η συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει στην επιστροφή στην πατρίδα τους «κι άλλων Αμερικανών ομήρων», αναφερόμενος στην απελευθέρωση δυο γυναικών με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ παρουσίασε σήμερα λεπτομέρειες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν. Ο κατάλογος που αναρτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνει 300 κρατούμενους, αριθμό διπλάσιο από τις 150 γυναίκες και ανήλικους τους οποίους το Ισραήλ έχει δεχθεί να απελευθερώσει στο πλαίσιο της συμφωνίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς και την κήρυξη τετραήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.Σκοπός της δημοσίευσης των στοιχείων των κρατουμένων φαίνεται πως είναι να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν νομικές προσφυγές την τελευταία στιγμή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx