Κόντρα Βορίδη με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες για τα Τέμπη

Βορίδης: Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ

«Έχουμε από την ευρωπαϊκή εισαγγελία δικογραφία με κατηγορούμενους», υποστηρίζει η αντιπολίτευση για τα Τέμπη, «έχουμε εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις» υποστηρίζει η κυβέρνηση

«Είναι σοφιστεία του κ. Βορίδη ότι δήθεν επινοούμε κατηγορητήριο για τον κ. Καραμανλή, ενώ η συζήτηση γίνεται μετά από παραπομπή της ευρωπαϊκής εισαγγελίας στις εθνικές αρχές. Υπάρχει νομικό κείμενο με το οποίο ο κ. Καραμανλής κατηγορείται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδης ως όφειλε, το διαβίβασε στη Βουλή». Αυτά τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τοποθετούμενος επί της πρότασης του κόμματός του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, με την οποία συμφωνούν ΠΑΣΟΚ αλλά δήλωσε ότι θα την ψηφίσει και το ΚΚΕ.

«Δεν σχηματίζουμε εμείς δικογραφία», είπε ο κ. Ξανθόπουλος. « Έρχεται δικογραφία από την ευρωπαϊκή εισαγγελία και μας λέει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα αδικήματα που πρέπει να διερευνηθούν. Και ο κ. Κ. Καραμανλής κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος και ο κ. Χρ. Σπίρτζης σε βαθμό πλημμελήματος», συμπλήρωσε. «Δεν μπορεί να κλείνετε τα μάτια σε νομικό κείμενο που περιγράφει ευθύνες υπουργού σε κακουργηματικό επίπεδο. Δεν θα απαγγείλουμε εμείς κατηγορίες. Υπάρχει το αίτημα που εγκαλεί τον κ. Καραμανλή για κακουργηματική απιστία και εμείς λέμε να το δούμε στο πλαίσιο της Βουλής. Κι εσείς πετάτε τη μπάλα στην κερκίδα», είπε ο κ. Ξανθόπουλος.

Ο Μάκης Βορίδης

Προηγουμένως είχε τοποθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Ο τελευταίος είχε υποστηρίξει ότι δεν έχει βάση η πρόταση των δύο κομμάτων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών, λέγοντας ότι «ο κατάλληλος χώρος για να γίνει η συζήτηση είναι η Εξεταστική Επιτροπή, ώστε εκεί να προκύψει αν τυχόν υπάρχει ανάγκη για έλεγχο των ποινικών ευθυνών». Αναφέρθηκε στο επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένες παραβάσεις συνδέονται αιτιακά με τις ανθρωποκτονίες, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε τις ανθρωποκτονίες στην πρότασή του «και κατά συνέπεια δεν θεωρεί ότι συνδέονται».

Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι εκμεταλλεύεται πολιτικά το θέμα και για το έγγραφο της Ευρωπαίας εισαγγελέως, το οποίο επικαλέστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι αυτό μιλάει για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις και δεν κάνει καμία κρισιολόγηση όπως και η απόφαση του Μονίμου Τμήματος αναφέρεται σε εικαζόμενες ανθρώπινες πράξεις. Σχετικώς με την ελληνική Δικαιοσύνη, ο κ. Βορίδης είπε ότι οι Έλληνες εισαγγελείς προέβησαν σε πράξεις αρχειοθετήσεως των συγκεκριμένων πράξεων.

«Εδώ έχουμε εισαγγελικό πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης -κι όχι από την Ευρωπαία εισαγγελέα- το οποίο υπογράφουν οι επίκουροι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, και αφορά σε απαλλακτικές σκέψεις τους, ότι δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για κανέναν όχι μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα», ανέφερε. «Εδώ περίμενα να ακούσω για την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος, την τέλεση των πράξεων, ποια είναι η ζημία, πώς προέκυψε, από πού αποδεικνύεται και πού είναι ο δόλος» είπε ο κ. Βορίδης.

Ως προς τα όσα είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι για τις πράξεις που καταλογίζει στους πρώην υπουργούς, Κωστή Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχει επέλθει η αποσβεστική περίοδος, όχι αυτή που προβλέπεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών αλλά με την απλή παραγραφή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx