Σύννεφα στις σχέσεις ΗΠΑ – Νετανιάχου

Σύννεφα στις σχέσεις ΗΠΑ – Νετανιάχου

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε ανοιχτά τον Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει να χάνει την υποστήριξή του της διεθνούς κοινής γνώμης με τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν σκοτώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους.

«Αρχίζουν να χάνουν την υποστήριξη που είχαν», δήλωσε εκτός κάμερας ο Μπάιντεν σε μια εκδήλωση χρηματοδότησης του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ουάσινγκτον. «Έχουν την πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ και δεν θέλουν την λύση των δύο κρατών. Ο Νετανιάχου πρέπει να αλλάξει την κυβέρνησή του», είπε.

Προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, ο Μπάιντεν είχε ασκήσει ανοιχτή κριτική στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, ο οποίος περιλαμβάνει ακροδεξιά κόμματα. Όμως, από τότε που άρχισε ο πόλεμος, στάθηκε ως επί το πλείστον δημοσίως στο πλευρό του Νετανιάχου, παρά τις αυξανόμενες επικρίσεις για την συμπεριφορά εποίκων αλλά και του στρατού.

Σε τηλεφωνήματα, ο Μπάιντεν ενθάρρυνε τον Νετανιάχου να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να αποφεύγει τις απώλειες αμάχων, αλλά κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι υπάρχει ένα «χάσμα» μεταξύ των θεωρητικών προθέσεων του Ισραήλ και της πραγματικότητας επί του πεδίου. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε μιλήσει νωρίτερα για τις «διαφωνίες» που έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο και όσον αφορά τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας, μετά τη λήξη του πολέμου, κάτι που προβληματίζει και τις ΗΠΑ, αφού δεν νοείται άλλη λύση εκτός από την ύπαρξη δύο κρατών με τις νόμιμες κυβερνήσεις που θα επιλέξουν οι λαοί τους.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη των μαχών που ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλά δημοσίως για τις διαφωνίες του με την ισραηλινή κυβέρνηση. Σε μια δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την εβραϊκή γιορτή της Χανουκά, ο Μπάιντεν είχε ήδη πει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να είναι «προσεκτικοί» επειδή «η παγκόσμια κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή».

Αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη σχέση του με τον Νετανιάχου. Είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει στο γραφείο του μια φωτογραφία που τον εικονίζει συντροφιά με τον Μπάιντεν όταν εκείνος ήταν νεαρός γερουσιαστής. Όπως είπε, έγραψε την εξής αφιέρωση στη φωτογραφία: «Μπίμπι, σ’ αγαπώ πολύ αλλά δεν συμφωνώ με τίποτα απ’ όσα λες». «Αυτό εξακολουθεί να ισχύει», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, ενώπιον εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας τους οποίους είχε προσκαλέσει στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι