Το κόμμα της Λεπέν για Μακρόν και Washington Post που βλέπουν σκευωρία με τον Πούτιν

Το κόμμα της Λεπέν για Μακρόν και Washington Post που βλέπουν σκευωρία  με τον Πούτιν

Οι ευρωεκλογές  αυξάνουν τις εντάσεις και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των κρατών

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε προ διημέρου ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο η Μαρίν Λεπέν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν «συμμαχούν για να ηττηθεί ο Εμανουέλ Μακρόν και να αποσταθεροποιηθεί η Ευρώπη», ή πάντως για να καμφθεί η στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία. Αμέσως μετά το δημοσίευμα, το κόμμα του Μακρόν -εν όψει των ευρωεκλογών- ανήρτησε σειρά παλαιότερων δηλώσεων της Λεπέν, οι οποία θεωρεί ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας θίγουν περισσότερο την γαλλική οικονομία παρά την ρωσική.

Σύμφωνα με την Washington Post, η Ρωσία θέλει να ανατραπεί ο Μακρόν και «χρησιμοποιεί ως μοχλό το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, κάτι που προκύπτει από απόρρητα έγγραφα του Κρεμλίνου, τα οποία απέκτησε μία ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφαλείας». Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην “προσπάθεια ανατροπής” του Μακρόν, εμπλέκεται το περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ το κόμμα της Λεπέν κατηγορείται ότι είχε πάρει το 2014  δάνειο από τσεχορωσική τράπεζα. Το κόμμα απάντησε επ΄αυτού ότι το δάνειο αποπληρώθηκε πέρσι.

«Για να ανατρέψουν τον Μακρόν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μια “βιομηχανία τρολ” η οποία στηρίζει την άκρα δεξιά», ανέφερε η Washington Post, που θεωρεί ότι απώτερος στόχος είναι να αποσταθεροποιηθεί η Ευρώπη. Και επικαλείται έναν πρώην ευρωβουλευτή που πρόσκειται πλέον στο κόμμα της Λεπέν, τον Ζαν Λικ Σαφοζέ, που αναφερόμενος στις ευρωεκλογές και στις πολιτικές της Ευρώπης είπε ότι «όλες οι κυβερνήσεις της δυτικής Ευρώπης θα αλλάξουν».

Ο Μακρόν και η αμερικανική εφημερίδα θεωρούν απόδειξη των ρωσικών δεσμών της Λεπέν το γεγονός ότι ο Σαφοζέ «έχει σπίτι στο Στρασβούργο και νοικιάζει έναν όροφο σε υψηλά ιστάμενο  Ρώσο διπλωμάτη». Σήμερα ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, ο Λοράν Ζακομπελί, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Sud Radio, διέψευσε κατηγορηματικά τη συνεργασία και τη φερομένη σκευωρία για ανατροπή του Μακρόν.

Όπως είπε υπάρχει «ξεκάθαρη θέση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία καταδικάσθηκε από την Μαρίν Λεπέν ήδη από το Φεβρουάριο του 2022» και «όλα αυτά είναι συνωμοσιολογίες». Αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα είπε ότι πρέπει να λυθεί δια της διπλωματικής οδού, όμως επανέλαβε μια πάγια θέση του κόμματός του, ότι η λύση δεν είναι οι κυρώσεις, διότι τελικά δεν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε τίποτα. Είπε επίσης ότι το κόμμα του «θα αλλάξει τη στάση που τηρείται στα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον κρατών για την πολιτική τους» και αυτό ερμηνεύθηκε από τα “μακρονικά” έντυπα ως υποστήριξη προς τη Ρωσία, αλλά ο Ζακομπελί πιθανόν να εννοούσε τον Όρμπαν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι