ΚΚΕ και ΜέΡΑ25: Απαράδεκτη η καταδίκη Λαφαζάνη και άλλων αγωνιστών κατά των πλειστηριασμών

ΚΚΕ και ΜέΡΑ25: Απαράδεκτη η καταδίκη Λαφαζάνη και άλλων αγωνιστών κατά των πλειστηριασμών

Δύο κόμματα καταγγέλλουν την καταδίκη για την παρεμπόδιση πλειστηριασμών

Ανακοίνωση για την καταδίκη τεσσάρων εκ των πέντε κατηγορουμένων ακτιβιστών που προσπάθησαν να αποτρέψουν πλειστηριασμούς, εξέδωσε το ΜέΡΑ25, όπως χθες και το ΚΚΕ. Ένας εκ των καταδικασθέντων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπήρξε υπουργός και βουλευτής και παραμένει αρχηγός κόμματος (ΔΗΚΕΑ).

Στην ανακοίνωσή το πρώτο αναφέρει: «Ειναι απαράδεκτο να καταδικάζεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλοι αγωνιστές κατά των πλειστηριασμών. Να μη συνηθίσουμε αυτή την κανονικότητα. Η καταδίκη του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Ηλία και του Λεωνίδα Παπαδόπουλου (αδέλφια) και του Αντώνη Μαυρομάτη για τη συμμετοχή τους σε δράσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών δείχνει για μια ακόμα φορά ότι στόχος του κράτους είναι ο εκφοβισμός της κινηματικής δράσης.

»Τα ίδια δικαστήρια που παίρνουν σπίτια από λαϊκές οικογένειες, καταδικάζουν αγωνιστές που αντιστέκονται και σταματούν αυτή την ληστεία της λαϊκής περιουσίας. Αποτελεί μια βαθιά ταξική και άκρως επικίνδυνη απόφαση, με στόχο να πληγεί το κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στους πλειστηριασμούς. Ως ΜέΡΑ25 στεκόμαστε στο πλευρό τους, όπως και στο πλευρό όλων των αγωνιστ(ρι)ών που ταλαιπωρούνται νομικά για τη συμμετοχή τους σε δράσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς. Διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα συνηθίσουμε την κλοπή της λαϊκής περιουσίας, και θα είμαστε πάντα εκεί.»

Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή τους αναφέρει ότι « η απόφαση, που σημειωτέον ήταν αντίθετη από την πρόταση του εισαγγελέα, αποδεικνύει τη “συνέχεια του κράτους”, που επιτρέπει στα κοράκια να βγάζουν στο σφυρί τη λαϊκή περιουσία».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του εισαγγελέα ήταν αθωωτική και για τους πέντε κατηγορούμενους, καθώς δεν πείστηκε από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, αλλά οι έδρα καταδίκασε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή τους τρεις εξ αυτών. Ο τέταρτος είναι και υπάλληλος σε εταιρεία σεκιούριτι, που η καταδίκη του σημαίνει ότι πλέον δεν θα μπορεί να ανανεώσει την άδεια άσκησης του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Η δίκη έγινε έξι χρόνια μετά τις κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2018.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έγινε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τον Ιούλιο αντικαταστάθηκε από τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Αύγουστο αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ και συνέστησε με άλλους αποχωρήσαντες την Λαϊκή Ενότητα, από την οποία παραιτήθηκε το 2019. Το ίδιο έτος πάντως τοποθετήθηκε στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του κόμματος. Πέρσι τον Ιανουάριο ίδρυσε το «Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης» (ΔΗ.Κ.Ε.Α).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx