Κουνούπια τον χειμώνα, λόγω θερμοκρασιών – Εφαρμογή για smartphones Mosquito Vision

Δεν μας έφτανε ο κορονοϊός μας ξανάρθε και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Όλγα Μαύρου

Παρότι βαίνουμε στα τέλη Ιανουαρίου, η χρήση εντομοαπωθητικών σε μερικές περιοχές είναι υψηλή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κουνούπια μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ενοχλούν τους κατοίκους πολλών περιοχών της Ελλάδας με παρατεταμένη καλοκαιρία, και ειδικά την Περιφέρεια Κρήτης, διότι οι σχετικά αυξημένες θερμοκρασίες ευνοούν την αναπαραγωγή του εντόμου. Aπό Απρίλη θα βλέπουν στο κινητό τους όσοι έχουν smartphone που έχει πολλά κουνούπια.

«Η σημερινή παρουσία του εντόμου αυτού, δείχνει και την προσαρμοστικότητα των κουνουπιών στις συνθήκες κλιματικής αλλαγής», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Δρ Αντώνης Παπαδάκης. Ενώ τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών κάθε χρόνο ολοκληρώνονται στα τέλη του Οκτώβρη, φέτος οι αυξημένες θερμοκρασίες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, εξακολουθούν να απασχολούν την Διεύθυνση, η οποία συνεχίζει, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, την καταγραφή των πληθυσμών των κουνουπιών, τα είδη τους, αλλά και τα παθογόνα που μεταφέρουν.

«Δυστυχώς, βιώνουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης. Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή, εξακολουθούμε να έχουμε πολλά κουνούπια αλλά και όχληση από πολίτες ότι τους τσιμπούν τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα» ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι μέχρι και τα μέσα περίπου Ιανουαρίου, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων, που είναι αποτέλεσμα των θερμοκρασιών που ξεπερνούν τους 15 βαθμούς, «αφού για να μπορέσουμε να πούμε ότι δεν υπάρχει αναπαραγωγή, οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι κάτω των 10 βαθμών Κελσίου».

Όπως είπε ο κ. Παπαδάκης ως Περιφέρεια η Κρήτη, συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την καταπολέμηση των κουνουπιών. «Η Κρήτη ως περιφέρεια είναι από τις πρώτες που εφαρμόζουν το πρόγραμμα καταγραφής των πληθυσμών των κουνουπιών, τα είδη που έχουμε, αν μεταφέρουν παθογόνα κλπ. Επίσης, αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες και εφόσον χρειαστεί, θα προχωρήσουμε και πάλι σε καταπολέμηση», είπε ο κ. Παπαδάκης, τονίζοντας ότι μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στο αιγυπτιακό κουνούπι «Τίγρης», το οποίο όπως τόνισε «δεν θέλουμε να το δούμε με τίποτα στην Κρήτη».

Πρόκειται όπως είπε, «για ένα κουνούπι “χωροκατακτητικό”, το οποίο αν έρθει και δεν το εντοπίσουμε άμεσα, θα παραμείνει, όπως παρέμεινε και το ασιατικό κουνούπι “Τίγρης” που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα». Για το λόγο αυτό άλλωστε όπως επισήμανε ο κ. Παπαδάκης, στις πύλες εισόδου του νησιού, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, παραμένουν οι παγίδες εντόμων, ούτως ώστε αν γίνει αντιληπτή η είσοδoς του κουνουπιού αυτού στο νησί, «να σημάνει συναγερμός  και να μην το αφήσουμε να αναπαραχθεί».

Επίσης είπε ότι για πρώτη φορά το 2024, παράλληλα με το εκτελούμενο τριετές έργο καταπολέμησης, η Περιφέρεια θα υλοποιήσει τις παρακάτω συμπληρωματικές δράσεις: θα παρακολουθήσει τη δραστηριότητα των κουνουπιών κατά τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης με τίτλο «Δράσεις παρακολούθησης πληθυσμών ειδών κουνουπιών κατά τη χειμερινή περίοδο με τη συλλογή εντομολογικών δεδομένων κάνοντας χρήση κατάλληλων παγίδων κουνουπιών CO 2 – φωτός».

Επιπλέον, θα παρακολουθήσει τη δράση του πληθυσμού ξενικών χωροκατακτητικών ειδών με τη χρήση ειδικών παγίδων BG – GAT (Gravid Aedes Trap) στις βασικές πύλες εισόδου της Περιφέρειας (με έμφαση στο Aedes aegypti προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάστασή του), αλλά και θα εκτιμηθεί παράλληλα ο επιδημιολογικός κίνδυνος πιθανής εγχώριας μετάδοσης της ελονοσίας με τη συλλογή δημογραφικών ή και άλλων κρίσιμων στοιχείων σε περιοχές όπου διαμένουν και εργάζονται εργάτες γης.

Αναφέρθηκε επίσης σε δράσεις αξιολόγησης σε τοπικό επίπεδο της παραγωγικότητας του δικτύου ανθρωπογενών λυμάτων, με τη συλλογή δεδομένων ποιοτικού χαρακτήρα που αφορούν τη διαχείριση των ανθρωπογενών εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στο αστικό σύστημα (με έμφαση στην καταγραφή των σηπτικών βόθρων).

«Με την υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων, η Περιφέρεια Κρήτης στοχεύει στην ενίσχυση των πολλαπλών φραγμών μετάδοσης ασθενειών από κουνούπια (ιός Δυτικού Νείλου, Ελονοσία, Δάγκειος πυρετός κλπ), στην αξιολόγηση της όχλησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και στη μελέτη της διακύμανσης των ακμαίων πληθυσμών κουνουπιών που είναι χωροκατακτητικά» επισήμανε ο κ. Παπαδάκης.

Από την 1η Απριλίου φέτος θα τεθεί σε λειτουργία -όπως κάθε χρόνο από το 2020 και μετά-, η εφαρμογή για smartphones «Mosquito Vision» για την πρόβλεψη βραδινής και νυχτερινής όχλησης για το σύνολο των οικισμών της Περιφέρειας Κρήτης και παρακολούθησης των πληροφοριών αυτών από τους πολίτες από το κινητό τους τηλέφωνο. Επίσης, μέσω της εφαρμογής αυτής μπορεί ο χρήστης να στείλει πληροφορία για νέα εστία κουνουπιών προκειμένου να παρέμβουν άμεσα οι υπηρεσίες με στόχο την ενημέρωση των στελεχών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας αλλά και άλλων εμπλεκόμενων στελεχών και εκπροσώπων των Δήμων από την Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι