Περισσότερο για το θεαθήναι η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
13/05/2024Δυσκόλως αποκρύπτεται η επιδείνωση του κλίματος των ελληνοτουρκικών, παρόλο που στις δηλώσεις τους Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε επιμέρους ζητήματα (εμπόριο, κατάπαυση στην Γάζα κτλ). Οι δύο ηγέτες διαπραγματεύονται τη συνέχιση της ηρεμίας στο Αιγαίον που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 στην Αθήνα και για ένα ακόμη έτος.
Θυμίζουμε ότι η γαλήνευση στους αιθέρες του Αιγαίου επήλθε κατόπιν του καταστρεπτικού σεισμού στην νοτιοανατολική Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2022 ως και από την εξάντληση των ανταλλακτικών των τουρκικών F-16, ύστερα από την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Ο Ερντογάν εποίησε την ανάγκην… φιλικήν χειρονομία.
Η επιδείνωση των σχέσεων τελευταίως οφείλεται στις προκλήσεις από τουρκικής πλευράς (μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας εις μουσουλμανικό τέμενος, επαναλαμβανόμενες NAVTEX στο Αιγαίον και συνεχείς λαθραίες αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά, που όμως δεν ανακοινώνονται).Επίσης απ’ την καταδίκη εις πενταετή φυλάκιση δύο προξενικών υπαλλήλων της Τουρκίας επί κατασκοπεία, απ’ το Εφετείο της Ρόδου.
Οι αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών είναι εκείνες που προδιαγράφουν την αποτυχία των συνομιλίων κορυφής των δύο χωρών. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της “ΕΣΤΙΑΣ” (11&12.5.24) ότι ο Ερντογάν θα θέσει ζήτημα συνεκμεταλλεύσεως του Αιγαίου κι ο Γιώργος Γεραπετρίτης “συνυποσχετικού” για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ), η μακροπρόθεσμα αποτυχία της συναντήσεως είναι βεβαία.
Πρώτον, διότι πάσης εκμεταλλεύσεως προηγείται η κήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ που η Τουρκία απορρίπτει ως αιτία πολέμου. Δεύτερον, η συν-εκμετάλλευση προϋποθέτει το αντικείμενο, που εν προκειμένω δεν υπάρχει. Τρίτον, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου, ενώ η Ελλάς δεν θέτει τα κυριαρχικά της δικαιώματα υπό την κρίσιν ενός δικαστηρίου που κρίνει πολιτικά και όχι δικαιοδοτικά…
Υπάρχει επίσης η ελληνική δυσπιστία απέναντι στη Τουρκία απ’ τον προοδευτικό εκτουρκισμό της Ίμβρου και Τενέδου, πρώην ελληνικών νήσων, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης (αναφέρθηκε εμμέσως ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του). Ο διαμοιρασμός του Αιγαίου στον 25ον μεσημβρινό, τον οποίον αιτείται η Τουρκία, προσκρούει στο διεθνές δίκαιον της θαλάσσης το οποίον αναγνωρίζει χωρικά ύδατα στα ελληνικά νησιά. Η Ελλάς υπερέχει της Τουρκίας δικαιωματικώς, ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η σημασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν
Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που να μπορεί να δεχθεί την στέρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων 1,5 εκατομμυρίου Ελλήνων που κατοικούν στα αιγαιακά νησιά και να περιορισθούν τα νόμιμα σύνορα της “ηνωμένης” Ευρώπης. Την επαύριο μιας τυχόν συγκαταθέσεως της κυβέρνησης, αυτή… “πίπτει”! Το λάθος του Ελευθερίου Βενιζέλου που εγκατέλειψε την νήσο Σασών στην Αδριατική δεν επαναλαμβάνεται ούτε το mea culpa του Αντρέα Παπανδρέου. Οι διεθνείς συνθήκες έχουν αλλάξει υπέρ της Ελλάδος.
Εν τοιαύτη περιπτώσει, ποια η σημασία της συναντήσεως στην Άγκυρα; Μάλλον φιλολογική και δια το θεαθήναι. Το μη χείρον (η συνεκμετάλλευση) βέλτιστον. Και πάμε πάρα κάτω… στις Ευρωεκλογές! Μ’ αυτές επικείμενες, ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά οιαδήποτε παραχώρηση στον Ερντογάν.