ΣΙΝΕΜΑ

Aποζημιώνει και με το παραπάνω το νέο Mad Max

Aποζημιώνει και με το παραπάνω το νέο Mad Max, Ορέστης Μαλτέζος

Furiosa: A Mad Max Saga – Η Γέννηση Της Οργής | Furiosa: A Mad Max Saga

2024 | 148’ | Αυστραλία | Δράσης | Tanweer

Καθώς ο κόσμος καταρρέει, η νεαρή Φουριόσα αρπάζεται από το Πράσινο Μέρος των Πολλών Μητέρων και πέφτει στα χέρια της μεγάλης Ορδής Μηχανόβιων με επικεφαλής τον πολέμαρχο Ντεμέντους. Καθώς περιπλανιούνται στην άγονη γη, καταλήγουν στο Κάστρο που βρίσκεται υπό την ηγεμονία του Ιμόρταν Τζο. Ενώ οι δύο τύραννοι αλληλοσπαράσσονται για το ποιος θα κυριαρχήσει, η Φουριόσα πρέπει να επιβιώσει από πολλές δοκιμασίες για να επιστρέψει στην πατρίδα της.

Υπάρχουν κάποιες ταινίες που δεν ξεχνάς ποτέ την πρώτη φορά που τις βλέπεις, και το “Mad Max: Fury Road” ήταν για μένα σίγουρα μία από αυτές. Περισσότερο όμως από τον ομώνυμο ήρωα Μαξ Ροκατάνσκι του Tom Hardy, ο χαρακτήρας που έμεινε από την ταινία αυτή ήταν η Φουριόσα, που υποδύθηκε η Charlize Theron και εκτίναξε αυτόματα τον χαρακτήρα στο πάνθεον των action-heroes.

Και τι να πρωτοθαυμάσεις από το “Fury Road”, μια ταινία που όχι μόνο αναρωτιέσαι πώς κατάφερε να γυριστεί, όπου όλη η δράση που βλέπουμε είναι απόλυτα πραγματική, με ελάχιστες ψηφιακές επεμβάσεις, αλλά και που ύψωσε τον πήχη υπέρμετρα ψηλά για όλες τις επόμενες ταινίες που περιέχουν οχήματα, αγώνες και καταδιώξεις.

Το σενάριο της νέας ταινίας που επικεντρώνεται στον χαρακτήρα της Φουριόσα, όπως και τα storyboards που το συνόδευαν, είχε ήδη γραφτεί όταν ξεκίνησε η παραγωγή του “Fury Road”. Η διαδικασία όμως για να γυριστούν νέες ταινίες μέσα στο σύμπαν του Mad Max ήταν ιδιαιτέρως περίπλοκη και χρειάστηκαν σχεδόν 30 χρόνια για να δούμε το “Fury Road” και άλλα εννιά για να κυκλοφορήσει η “Furiosa”, από το 1985 και το “Beyond Thunderdome”. Οι δυο αυτές ταινίες όμως είναι πολύ διαφορετικές…

Και ναι, το Fury Road σκιαγραφεί έναν λεπτομερώς ανεπτυγμένο κόσμο, διαθέτει χαρακτήρες με ισχυρές δυναμικές και είναι πραγματικά ακράτητο σε ό,τι αφορά τη δράση, αλλά αν το δούμε πραγματιστικά, η ιστορία που αφηγείται είναι πολύ απλή, και οι χαρακτήρες, μέσα σε διάστημα δυόμισι ημερών, πηγαίνουν από το σημείο Α στο σημείο Β, σε μια καταδίωξη, και πίσω στο σημείο Α, σε έναν αγώνα δρόμου.

Αντιθέτως, στη “Furiosa” παρακολουθούμε μια ιστορία που ξετυλίγεται μέσα σε 16 χρόνια, και ακολουθούμε την ηρωίδα από την ηλικία των 10 μέχρι την ηλικία των 26, με τα γεγονότα να φτάνουν μέχρι το ξεκίνημα του Fury Road. Στην ταινία αυτή είχαμε μάθει μέσα από αφήγηση το backstory της Furiosa και την απαγωγή της από το Πράσινο Μέρος, τώρα όμως όλα αυτά τα βλέπουμε από πρώτο χέρι. Ο διάλογος επίσης έχει ένα επικό στοιχείο σε αντίθεση με τους λιγομίλητους ήρωες του “Fury Road” και μια σημαντική εξέλιξη των χαρακτήρων. Αυτό που δεν έχει αλλάξει όμως είναι η καταιγιστική δράση.

Αξίζει το νέο Mad Max 

Η 28χρονη Anya Taylor-Joy υποδύεται τη νεότερη εκδοχή της Φουριόσα της Charlize Theron. Την επέλεξε προσωπικά ο σκηνοθέτης George Miller αφού την είδε στο “Last Night in Soho” του Edgar Wright, και την ακολουθούμε καθώς έρχεται αντιμέτωπη με τους πολέμαρχους Ντεμέντους και Ιμόρταν Τζο. Στον ρόλο του Ντεμέντους βρίσκουμε τον Chris Hemsworth, ο οποίος έδωσε διαταγή στον ατζέντη του ότι πρέπει οπωσδήποτε να δουλέψει με τον George Miller έχοντας δει το “Fury Road”, και τον ρόλο του Ιμόρταν Τζο αναλαμβάνει εδώ ο Lachy Hulme, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Hugh Keyes-Byrne, ο οποίος πέθανε το 2020. Σημαντικός χαρακτήρας στην ταινία επίσης είναι ο Πρετόριαν Τζακ, τον υποδύεται ο Άγγλος Tom Burke, ενώ επιστρέφουν ξανά ο Nathan Jones ως Ρίκτους Ερέκτους και ο Angus Sampson ως Οργκάνικ Μεκάνικ.

Η μεγάλη ερώτηση όμως που σίγουρα έχουμε όλοι είναι πώς στέκεται η “Furiosa” απέναντι στον προκάτοχό της. Και η απάντηση είναι αρκετά καλά, αλλά όχι τέλεια. Η ταινία διαθέτει πολλές στιγμές απόλαυσης που κρύβονται σε ευφάνταστες λεπτομέρειες, ρίχνει φως σε πολλά στοιχεία που είδαμε στο Fury Road, όπως το προσθετικό χέρι της Φουριόσα, εξερευνά πιο ουσιαστικά μια σειρά από τοποθεσίες όπως το Κάστρο και η Βενζινούπολη, αλλά υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφορά.

Ενώ το “Fury Road” ήταν μια τεράστια καταδίωξη, όπου η δράση και ο διάλογος εξελίσσονταν παράλληλα, στη “Furiosa” παρακολουθούμε μια πιο ανεπτυγμένη ιστορία όπου η δράση υπάρχει πιο σποραδικά και ενίοτε πιο στρωτά από αυτό που γνωρίζαμε, ενώ επίσης βλέπουμε σκηνές βασανιστηρίων, αλλά και αερομαχίες. Ο χαρακτήρας της Φουριόσα είναι πιο φιλόδοξος εδώ και παίρνει μια μυθολογική διάσταση.

Αυτό που δεν λείπει σίγουρα είναι η τρέλα, ο Ντεμέντους όπως υποδηλώνει και το όνομα είναι ένας κακός παρανοϊκός, ενώ υπάρχουν και γλαφυροί χαρακτήρες όπως ο Άνθρωπος της Ιστορίας που πετάει πληροφορίες και ορισμούς λέξεων. Υπάρχει επίσης ένας χαρακτήρας που λέγεται Piss Boy, ενώ βλέπουμε και τον αδερφό του Ρικτους Ερέκτους με το επίσης υπέροχο όνομα Σκρότους. Σαν χαρακτήρας, ο Ντεμέντους χτυπά υψηλά επίπεδα σαδισμού, εντούτοις ο Chris Hemsworth δεν κατορθώνει να είναι ούτε αρκετά απειλητικός, αλλά ούτε και αστείος σύμφωνα με τις επιταγές του σεναρίου, ενώ και η κατάληξη της Φουριόσα δίνει μια επιφανειακή εντύπωση.

Η ταινία είναι χωρισμένη σε πέντε κεφάλαια. Να γνωρίζετε ότι η Anya Taylor-Joy εμφανίζεται μετά την πρώτη ώρα, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας απογοητεύει γιατί η Alila Browne που παίζει τον χαρακτήρα ως παιδί είναι εξαιρετική στον ρόλο της και του παρέχει μια υπέροχη εισαγωγή. Και είναι πολύ βασικό αυτό γιατί ο George Miller στην ουσία σού αφηγείται πώς η Φουριόσα μετατράπηκε από αγνό κορίτσι σε σκληροτράχηλη γυναίκα. Κάτι που ίσως δυσαρεστήσει είναι ότι η χρήση VFX εδώ είναι πολύ πιο έντονη και αφαιρεί πόντους από το κομμάτι του εντυπωσιασμού.

Αυτά όμως θεωρώ πως δεν είναι αρκετά για να κάνουν τη “Furiosa” να χάσει σε επίπεδο διασκέδασης. Ο George Miller σαφώς προτιμά να επενδύσει σε ένα περιεχόμενο διαφορετικό, από το να επαναλάβει απλώς το ύφος του “Fury Road”. Και ας μη γελιόμαστε, είναι μια από τις καλύτερες ταινίες δράσης που θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν αυτή τη στιγμή, πόσο μάλλον ένα πρίκουελ, και είναι σίγουρα μια σπουδαία κινηματογραφική δημιουργία.

 

Σκηνοθεσία: George Miller
Σενάριο: George Miller, Nick Lathouris
Πρωταγωνιστούν: Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Tom Burke, Lachy Hulme, Nathan Jones, Josh Helman, John Howard, Angus Sampson, Charlee Fraser, Elsa Pataky

Σε συνεργασία με το filmy


 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx