Γερμανία: “Θα στηρίξουμε τη Μολδαβία έναντι των απειλών της Ρωσίας”

Γερμανία: “Θα στηρίξουμε τη Μολδαβία έναντι των απειλών της Ρωσίας”

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους διαβεβαίωσε σήμερα τη Μολδαβία ότι «η Γερμανία θα συνεχίσει να την υποστηρίζει έναντι του υβριδικού πολέμου της Μόσχας».

Ο Πιστόριους, ο οποίος επισκέπτεται τη Μολδαβία στο πλαίσιο του Ουκρανικού και όχι μόνον, έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές από τον Μολδαβό ομόλογό του Ανατόλιε Νοσάτιι στην πρωτεύουσα Κισινάου. «Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις προσπάθειες της Ρωσίας που διεξάγει υβριδικό πόλεμο με σκοπό να αποσταθεροποιήσει άλλες χώρες» δήλωσε ο Πιστόριους, χαρακτηρίζοντας τη Μολδαβία ως «τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας» και επαινώντας «τα εντυπωσιακά βήματα που έκανε κατά την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».

Ως υβριδικό πόλεμο, ο Πιστόριους εννοεί ότι οι Ρώσοι κάνουν οικονομικές επιθέσεις, κυβερνοεπιθέσεις και προπαγάνδα μέσω κοινωνικών δικτύων και ενημερωτικών μέσων. Είπε ότι «είναι καθ΄οδόν περαιτέρω αμυντική βοήθεια προς τη Μολδαβία» και ότι θα περιλαμβάνει 14 γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Piranha-3H, που θα προστεθούν στα 19 παρόμοια οχήματα που είχαν αποσταλεί το 2023. Η Γερμανία υποστηρίζει επίσης τη Μολδαβία με αμυντικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ο Πιστόριους.

Πρόσθεσε ότι παρέχεται επίσης ιατρικός εξοπλισμός για το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της Μολδαβίας, συμπεριλαμβανομένων κιβωτίων πρώτων βοηθειών, αξίας σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ, τα οποία πρόκειται να προμηθεύσει η Γερμανία για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας.

Ο Μολδαβός ομόλογός του ευχαρίστησε τη Γερμανία για την υποστήριξή της, αναφέροντας και ότι περισσότεροι από 430 Μολδαβοί στρατιώτες έχουν επωφεληθεί από μαθήματα εκπαίδευσης σε διάφορους τομείς, όπως στην ιατρική αλλά και στην αμιγώς στρατιωτική εκπαίδευση. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να έχουμε επαρκείς αμυντικές δυνατότητες για να διατηρηθεί η ειρήνη και να διασφαλισθεί ένα σταθερό περιβάλλον ασφάλειας και η ευημερία για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», είπε.

Η φιλοευρωπαία πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου θέλει να προωθήσει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα έχει καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ εδώ και περίπου δύο χρόνια. Για το θέμα αυτό, θα γίνει το φθινόπωρο δημοψήφισμα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Ρωσία συνεχίζει να έχει μεγάλη επιρροή στην οικονομικά φτωχή χώρα των περίπου 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που κάποτε ήταν δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης.

Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στην Υπερδνειστερία, μια μεγάλη λωρίδα που έχει αποσχισθεί από το 1990, όταν οι ρωσόφωνοι στην πλειοψηφία τους κάτοικοι αντέδρασαν στο ενδεχόμενο της ένωσης με την Ρουμανία και γενικά διαφώνησαν με την αντιρωσική και δυτικόφιλη τροπή που έπαιρναν οι πολιτικές σε αυτό το πολυεθνικό κράτος. Άλλη μια αντιδυτική εστία είναι οι τουρκόφωνοι αλλά Χριστιανοί στο θρήσκευμα Γκαγκαούζοι, που έχουν πολύ στενές σχέσεις με την Ρωσία και που το κόμμα τους είχε απαγορευθεί δια νόμου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι