Κι άλλη εστία γαστρεντερίτιδας – 50 άτομα σε γάμο στην Παιανία
04/06/2024Σε εξέλιξη είναι η διερεύνηση από το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων τα αίτια γαστρεντερίτιδας που εμφάνισαν καλεσμένοι σε γάμο στην Παιανία. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ 50 άτομα ανέφεραν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, ένδεκα από αυτούς προσήλθαν σε νοσοκομεία και τρεις εξακολουθούν να νοσηλεύονται -αναμένεται να πάρουν σήμερα εξιτήριο.
Το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Επιδημιολογικής Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε πριν από δύο ημέρες, δηλαδή στις 2 Ιουνίου, για κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης, μετά από γαμήλια δεξίωση, το βράδυ της 1ης Ιουνίου.
Στη δεξίωση συμμετείχαν κατά αναφορά 254 άτομα και προσφέρθηκε μενού τροφίμων, των οποίων η παρασκευή και η διάθεση είχε γίνει από εταιρεία catering. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνελέχθησαν, 11 εκ των προσκεκλημένων εμφάνισαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Ιουνίου και τέσσερις από αυτούς διεκομίσθησαν σε νοσοκομεία.
Τα κύρια συμπτώματα ήταν έμετοι και διάρροιες και άρχισαν να εμφανίζονται περίπου 2 ώρες μετά το γεύμα (ώρα γεύματος 23:00). Κατά την επικοινωνία με τους με συμμετέχοντες στη δεξίωση αναφέρθηκε ότι υπάρχουν 50 περίπου κρούσματα συνολικά, χωρίς να γίνεται αναφορά για επιπλέον ασθενείς που να προσήλθαν σε υγειονομικές δομές.
Ενημερώθηκαν άμεσα το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Ανατολικής Αττικής και ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών, η Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής καθώς και ο ΕΦΕΤ.
Άμεσα, κλιμάκια των ΤΥΕΠΥ από την ΠΕ Ανατολικής Αττικής και την ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών επισκέφθηκαν το κτήμα και το χώρο του catering αντίστοιχα.
Στην επιτόπια διερεύνηση της εν λόγω επιχείρησης συμμετείχε, επίσης, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Δυτικού Τομέα, η οποία κατά τον έλεγχο κατείσχε αρκετά είδη τροφίμων (κρέατα, λαχανικά κ.ά.). Παράλληλα, έχουν ληφθεί 10 δείγματα τροφίμων από το προσφερόμενο μενού (περισσεύματα τροφίμων), τα οποία στάλθηκαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο. Αναμένονται τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου από τις περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας (εξετάσεις ασθενών) καθώς και από τα τρόφιμα, καταλήγει ο ΕΟΔΥ.
Πηγή: ΕΟΔΥ