ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κακουργηματικές κατηγορίες για τους 13 της θαλαμηγού – Πώς κάηκαν 300 στρέμματα

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κερατέα – Στον εισαγγελέα οι 13 της θαλαμηγού,

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν το μεσημέρι οι 13 συλληφθέντες-μέλη πληρώματος της θαλαμηγού από την οποία φέρεται να εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά στην Ύδρα.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι βαριές, καθώς σύμφωνα με τον αναθεωρημένο νόμο υπόκεινται σε ειδική κατηγορία και κινδυνεύουν με υψηλά χρηματικά πρόστιμα, αλλά ακόμα και με κάθειρξη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο εισαγγελέας Πειραιά άσκησε ίωξη σε βαθμό κακουργήματος με ενδεχόμενο δόλο. Οι 13 παραπέμφθηκαν σε ανακριτή από τον οποίο αναμένεται να ζητήσουν και να πάρουν προθεσμία για να απολογηθούν την προσεχή Τετάρτη.

Κικίλιας για την καταστροφή

Τριακόσια στρέμματα δάσους έκαψαν σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι ανευθύνοι που προκάλεσαν τη φωτιά στην Ύδρα πετώντας πυροτεχνήματα μέσα από το τουριστικό σκάφος «Περσεφόνη» το βράδυ της Παρασκευής. Όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στο ΟΡΕΝ το πρωί της Κυριακής «σύμφωνα με καταθέσεις κάποιοι ιδιώτες με πυροτεχνήματα-βεγγαλικά κατάφεραεν να κάψουν 300 στρέμματα. Χρειαστήκαμε 6 εναέρια μέσα και δύο ομάδες δασοκομάντος για να την αντιμετωπίσουμε, δυνάμεις που έλειψαν από άλλα μέτωπα».

Μετά την αλλαγή του ποινικού κώδικα προβλέπεται ποινή «10 έως 20 χρόνια κάθειρξη για όσους βάλουν φωτιά και χαθεί μια ζωή ή προκληθεί οικολογική καταστροφή» σημείωσε ο υπουργός.

Πως προκλήθηκε η φωτιά στην Ύδρα

Όλα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν από το σκάφος Persefoni I, που είχαν μισθώσει 17 αλλοδαποί, εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα και προκάλεσαν τη φωτιά στο νησί.

Οι επιβαίνοντες στο σκάφος αντιλήφθηκαν άμεσα τι είχαν κάνει και προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά, και όταν δεν κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο, κάλεσαν την Πυροσβεστική και έφυγαν από το σημείο.

Χθες, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψή τους και σήμερα οι κατηγορούμενοι οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά. Το σκάφος, δε, κατασχέθηκε.

Για τη σύλληψή τους σημαντική ήταν η μαρτυρία καπετάνιου παραπλέοντος σκάφους, που σύμφωνα με πληροφορίες είπε στις Αρχές ότι είδε μια λάμψη και άκουσε έναν θόρυβο που φέρονται να προήλθαν από το Persefoni I.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής: «Συνελήφθησαν σήμερα, 22 Ιουνίου 2024, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς (13) ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024. Οι προαναφερόμενοι θα οδηγηθούν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά».

Λήξη συναγερμού στην Κερατέα

Η άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής μαζί με τις υδροφόρες του Δήμου Λαυρεωτικής και τους εθελοντές έφεραν αποτέλεσμα καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή ‘Ανω Δασκαλειό της Κερατέας έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτι στην περιοχή.L;hjh

H φωτιά έχει οριοθετηθεί και με την εξασθένιση των ανέμων εκτιμάται πως σύντομα θα τεθεί υπό έλεγχο. Στο σημείο επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 πεζοπόρα τμήματα και 38 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφορες ΟΤΑ.

Παράλληλα παραμένουν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ειδικότερα η Αστυνομία προχώρησε στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τη συμβολή της λεωφόρου Λαυρίου με την επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου.

Πολύ υψηλός παραμένει και σήμερα Κυριακή ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για την Αττική και την Εύβοια σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

(16) Civil Protection GR on X: “Πολύ υψηλός κίνδυνος 🔥 κατηγορίας 4️⃣ για αύριο Κυριακή 23 Ιουνίου: 🔶 #Αττική 🔶 #Εύβοια 🔗https://t.co/SFDdfm3RtR https://t.co/rn9EhGksl6” / X

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι