60% πάνω το ηλεκτρικό ρεύμα λόγω Ουκρανίας, Ουγγαρίας και Βουλγαρίας

Τι προβλέπει η διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή για την προσωρινή αναστολή της ρήτρας αναπρπσαρμογής

Προσωρινή (;) έκρηξη στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλεί ένας συνδυασμός έκτακτων παραγόντων, που ειχαν ως αποτέλεσμα σήμερα (11.7.2024) η τιμή χονδρικής στην ελληνική αγορά να φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, και συγκεκριμένα στα 184 ευρώ ανά μεγαβατώρα -αύξηση της τάξης του 60%.

Βασική αιτία θεωρείται το ντόμινο που ξεκινάει από την κατάσταση στην Ουκρανία. Η Ουγγαρία αναγκάζεται να εξάγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία, που έχει χάσει πολλές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής λόγω του πολέμου. Ταυτόχρονα, τεχνικό πρόβλημα (;) στη σύνδεση Ουγγαρίας και Σερβίας στερεί την Ουγγαρία από εισαγωγές που θα της επέτρεπαν να καλύψει τα κενά της, ενώ από την Αυστρία εισάγει περιορισμένες ποσότητες. Συνάμα, με εκτός λειτουργίας προσωρινά το Κοζλοντούι, που παρέχει την μεγαλύτερη ποσότητα φθηνής ενέργειας στη Βουλγαρία, οδηγεί και αυτήν σε εισαγωγές. Αν σε αυτά προστεθεί και η μεγάλη ζήτηση ρεύματος για τα κλιματιστικά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε την εξίσωση που οδηγεί στην άνοδο των τιμών. Και η Ρουμανία πάντως θα έχει υψηλές τιμές τον Ιουλιο.

Η “αγορά” εκτιμά ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί εντός ημερών, όμως γενικά προβλέπεται αύξηση της λιανικής τιμής για όλο το καλοκαίρι και κυρίως τον Αύγουστο. Ήδη στη χονδρική ο μέσος όρος τον Ιούλιο ήταν κατά 15% υψηλότερος από τον Ιούνιο (έφθασε τα 113 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Πηγή: newsit.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι