ΑΠΟΨΗ

Ο κύκλος της ρητορικής μίσους και το αυτοκαταστροφικό σπιράλ των Δημοκρατικών

Ο κύκλος της ρητορικής μίσους και το αυτοκαταστροφικό σπιράλ των Δημοκρατικών, Νίκος Ζάππας

Στο ταραχώδες τοπίο της αμερικανικής πολιτικής, οι Δημοκρατικοί βρέθηκαν παγιδευμένοι σε μια δίνη που έφτιαξαν οι ίδιοι: Σε μία ρητορική μίσους που έχει καταβροχθίσει κάθε δράση και σκέψη τους. Εδώ και χρόνια, η δαιμονοποίηση του Τραμπ ήταν έκδηλη, ένα καζάνι αγανάκτησης και εχθρότητας που τους έχει οδηγήσει στο χείλος της παράνοιας.

Η τρέχουσα κατάσταση του Δημοκρατικού Κόμματος φαίνεται να εξελίσσεται σε έναν αυτοκαταστροφικό κύκλο, όπου μέλη και υποστηρικτές του τροφοδοτούν την εχθρότητα και τον διχασμό. Ένας από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν την αυτοκαταστροφική πορεία των Δημοκρατικών είναι η εμμονή τους με το ζήτημα της πολιτικής περί ταυτότητας. Αν και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες και οι ανάγκες των “περιθωριοποιημένων” κοινωνικών κοινοτήτων, η εστίασή στη διαίρεση των ανθρώπων σε όλο και μικρότερες ομάδες, έχει χρησιμεύσει μόνο στην όξυνση των υφιστάμενων διαχωρισμών και στη δημιουργία νέων. Αυτή η προσέγγιση έχει επίσης αποξενώσει πολλούς Αμερικανούς της εργατικής τάξης, οι οποίοι πιστεύουν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν εκπροσωπεί πλέον τα συμφέροντα και τις αξίες τους.

Ένας άλλος μοχλός αυτής της ρητορικής μίσους είναι η αυξανόμενη επιρροή της νεο-ακροαριστερής δικαιωματιστικής πτέρυγας του κόμματος. Ενώ το πάθος και η δέσμευσή τους για κοινωνική δικαιοσύνη είναι ορατά, η αδιάλλακτη στάση τους και η τάση να χαρακτηρίζουν όποιον διαφωνεί μαζί τους σαν “φασίστα” ή “εχθρό του λαού”, τους έχει απλώς αποξενώσει περαιτέρω από τους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς και ανεξάρτητους.

Το μίσος για τον Τραμπ

Οι σπόροι αυτής της ρητορικής μίσους σπάρθηκαν κατά τις εκλογές του 2016, όταν οι Δημοκρατικοί υπέστησαν ήττα που είχε το ονοματεπώνυμο της Χίλαρι Κλίντον. Η νίκη του Τραμπ εξώθησε πολλούς Δημοκρατικούς να στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου, με κατηγορίες για προδοσία, ανικανότητα, ακόμη και για συμπαιγνία. Αυτή η εσωτερική διαμάχη έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα αγωνίζεται να καθορίσει την ταυτότητά του και να εκπέμψει ένα συνεκτικό πολιτικό μήνυμα.

Το μίσος των Δημοκρατικών για τον Τραμπ δεν είναι απλώς πολιτικό. Έχει προσωποποιηθεί, με αποτέλεσμα να καταναλώνει τα πάντα. Έχουν δοκιμάσει κάθε τρόπο για να τον πλήξουν, με κορυφαία την αβάσιμη κατηγορία περί δήθεν συνομωσίας του με τη Ρωσία, η οποία κατάληξε σε μια αδυσώπητη εκστρατεία που εν τέλει απέτυχε. Η τελευταία τους απόπειρα ήταν ποινικές διώξεις του, μιας απελπισμένης κίνησης που μυρίζει απελπισία και πολιτική δίωξη. Οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ είναι στην καλύτερη περίπτωση ασήμαντες, μια ύστατη προσπάθεια να φιμώσουν έναν άνθρωπο που φοβούνται και απεχθάνονται σε κάθε τους ίνα.

Ας μη γελιόμαστε, το μίσος των Δημοκρατικών για τον Τραμπ ξεπερνά τον απλό πολιτικό ανταγωνισμό. Είναι μια βαθιά απέχθεια που έχει μολύνει ολόκληρο το κόμμα τους. Το φαινόμενο όλο και περισσότερο μοιάζει με καρκίνο που έχει κάνει μεταστάσεις και εξαπλώνεται πλέον στις τάξεις του κόμματος. Έχουν γίνει ένα κόμμα μίσους, κατατρώγοντας τις σάρκες τους από τη δική τους πικρία και την επιθυμία τους για εκδίκηση. Ο κύκλος του μίσους των Δημοκρατικών τους οδήγησε σε έναν σκοτεινό δρόμο, που απειλεί να καταστρέψει τον ίδιο τον ιστό της δημοκρατίας. Η αδυσώπητη καταδίωξη του Τραμπ έχει μετατρέψει τους Δημοκρατικούς σε κόμμα κυνηγών μαγισσών, πρόθυμων να θυσιάσουν το κράτος δικαίου, στην προσπάθειά τους αποκόψουν τον πολιτικό τους αντίπαλο από την εξουσία.

Προκλητική απάντηση στην αποτυχημένη δολοφονία

Στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, το Δημοκρατικό κόμμα κατηγορήθηκε για προκλητική συμπεριφορά που έχει εγείρει ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής πολιτικής. Αν και είναι σημαντικό να καταδικάζουμε οποιαδήποτε πράξη βίας σε μια Δημοκρατία, οι δηλώσεις ορισμένων Δημοκρατικών ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια των προσχημάτων και προκαλούν το λαϊκό-αμερικανικό αίσθημα.

Μία από τις πιο ανησυχητικές πτυχές αυτής της κατάστασης είναι ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους. Αντί να επικεντρωθούν στην ανάγκη για ενότητα, ορισμένοι εκτοξεύουν εμπρηστικές δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Για παράδειγμα, ένας Δημοκρατικός αξιωματούχος έγραψε στο Twitter: «Πώς μπορείς να αστοχείς;» ως απάντηση στην είδηση της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας. Σαν η βία κατά πολιτικών αντιπάλων να είναι αποδεκτή!

Ομοίως, ένας άλλος Δημοκρατικός έγραψε στο Twitter: «Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι οι πιο άθλιοι και αποκρουστικοί άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη!». Αυτό το είδος ρητορικής χρησιμεύει μόνο για να διχάσει περαιτέρω τη χώρα και δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τα ουσιώδη ζητήματα που οδήγησαν στην απόπειρα δολοφονίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έχει ακολουθήσει το σύνολο των Δημοκρατικών αυτή την ρητορική. Πολλοί καταδίκασαν την απόπειρα δολοφονίας και κάλεσαν για ενότητα, απέναντι σε αυτή την τραγωδία. Ωστόσο, οι ενέργειες λίγων έχουν ρίξει σκιά σε ολόκληρο το κόμμα και έχουν εγείρει ερωτήματα για την κατάσταση της αμερικανικής πολιτικής.

H ρητορική μίσους των Δημοκρατικών

Η προκλητική συμπεριφορά ορισμένων Δημοκρατικών μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, προκαλεί ανησυχία. Ο αμερικανικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό. Τους αξίζει ένα πολιτικό κόμμα που επικεντρώνεται στα ζητήματα που έχουν σημασία, όχι ένα κόμμα που αναλώνεται από μίσος και εκδίκηση. Οι Δημοκρατικοί πρέπει να απελευθερωθούν από τον κύκλο του μίσους τους και να επιστρέψουν στις αρχές της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου.

Άλλωστε, στο τέλος της ημέρας δεν είναι ο Τραμπ που θα κριθεί, αλλά οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί για τα λάθη τους. Οι πράξεις τους, οι επιλογές τους και η κληρονομιά τους θα καθοριστούν από τον κύκλο του μίσους που έχουν δημιουργήσει. Και ο αμερικανικός λαός ούτε θα το ξεχάσει, ούτε θα τους συγχωρέσει.

*Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα μέρος της αμερικανικής Αριστεράς υπάρχουν και θετικές απόψεις για τον Τραμπ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι