ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Υπέρ της υποψηφιότητας της Χάρις η Πελόζι – Τί δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Τέλος εποχής Μπάιντεν - Το άστρο της Χάρις και τα πρόσωπα-κλειδιά στην κούρσα των Δημοκρατικών,

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δήλωσε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν και την υποστήριξη προς την υποψηφιότητά της. Η Χάρις, εφόσον τελικά πάρει το χρίσμα θα γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα και η πρώτη Ασιάτισσα-Αμερικανίδα υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ.

«Είναι τιμή μου να έχω την έγκριση του προέδρου και πρόθεσή μου είναι να κερδίσω και θα κερδίσω αυτή την υποψηφιότητα», ανέφερε σε δήλωσή της. Η υποστήριξη του Μπάιντεν – και η δέσμευση της Χάρις να ενώσει το κόμμα των Δημοκρατικών ήρθε χθες μετά από εβδομάδες αναταραχής και αβεβαιότητας.

«Συνάδελφοι Δημοκρατικοί, αποφάσισα να μην αποδεχθώ την υποψηφιότητα και να επικεντρώσω όλη μου την ενέργεια στα καθήκοντά μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου. Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφια του κόμματος το 2020 ήταν να επιλέξω την Κάμαλα Χάρις ως αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου και την υποστήριξή μου στην υποψηφιότητα της Κάμαλα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, σε μήνυμά της στην πλατφόρμα Χ. “Με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια και απεριόριστο ενθουσιασμό για το μέλλον της χώρας μας υποστηρίζω την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις για την προεδρία των ΗΠΑ”, γράφει η Πελόζι.

“Η ενθουσιώδης υποστήριξή μου για την Κάμαλα Χάρις είναι επίσημη, προσωπική και πολιτική”, τονίζει σε ανακοίνωσή της. “Όσον αφορά την πολιτική, μην κάνετε λάθος: η Κάμαλα Χάρις ως γυναίκα στην πολιτική είναι εξαιρετικά οξυδερκής – και έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα μας οδηγήσει στη νίκη τον Νοέμβριο”.

Ωστόσο, παρά την υποστήριξη του προέδρου και άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών των Δημοκρατικών, παραμένει ασαφής ακόμα η διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι Δημοκρατικοί. Τον λόγο έχουν τώρα οι αντιπρόσωποι στο εθνικό συνέδριο σε έναν μήνα. Ενώ οι σύμμαχοι της Χάρις προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την πορεία της προς το χρίσμα, ορισμένοι Δημοκρατικοί δεν την υποστήριξαν ή ζήτησαν ρητά μια ανοιχτή διαδικασία επιλογής. Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, Τζέιμι Χάρισον, ανέφερε σε δήλωσή του ότι τις επόμενες ημέρες το κόμμα θα «αναλάβει μια διαφανή και ομαλή διαδικασία για να προχωρήσει ως ενωμένο Δημοκρατικό Κόμμα με έναν υποψήφιο που μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο».

Η Χάρις θεωρείται πολιτική κληρονόμος του Μπάιντεν ως υποψήφια για το χρίσμα, αφού είναι η αντιπρόεδρος και ήταν εκ νέου υποψήφια αντιπρόεδρος με τον πρόεδρο. Η εκστρατεία Μπάιντεν-Χάρις τροποποιήθηκε χθες στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή και μετονομάστηκε σε «Χάρις για πρόεδρος». Η επιτροπή κατέθεσε επίσης επιστολή δηλώνοντας ότι «η αντιπρόεδρος Χάρις είναι τώρα υποψήφια για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές του 2024 και στο εξής θα διεξάγει δραστηριότητες εκστρατείας μόνο για την επιδίωξη αυτού του αξιώματος».

Οι δημοσκοπήσεις

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post παρέθεσε στοιχεία από πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Σε μέσο όρο 11 δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν μετά το ντιμπέιτ της Washington Post, ο Τραμπ υπερτερεί της Χάρις κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, ελάχιστα λιγότερο από το προβάδισμά του κατά 1,9 μονάδες έναντι του Μπάιντεν στις ίδιες δημοσκοπήσεις. Ο Τραμπ προηγείται ελαφρώς της Χάρις στις δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου

Μια δημοσκόπηση των Washington Post-ABC News-Ipsos αυτό το μήνα έδειξε ότι το 70% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που τείνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσαν ότι θα ήταν «ικανοποιημένοι» αν ο Μπάιντεν έκανε στην άκρη και η Χάρις γινόταν υποψήφια των Δημοκρατικών.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 29% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που προσανατολίζονται προς το Δημοκρατικό Κόμμα πρότειναν τη Χάρις ως την επιλογή τους για το χρίσμα του κόμματος εάν ο Μπάιντεν παραμερίσει σε μια ερώτηση ανοικτού τύπου, ενώ το 7% ανέφερε τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, το 4% την πρώην πρώτη κυρία, Μισέλ Ομπάμα και το 3% τον υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπάτιγκιγκ και την κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ. Οι μισοί από τους Δημοκρατικούς δεν ανέφεραν κάποιον συγκεκριμένο ως εναλλακτική λύση για τον Μπάιντεν.

Ερώτηση: Εάν ο Μπάιντεν αποχωρήσει, ποιος πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία στη θέση του; (Μεταξύ των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που τείνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα σε μια ερώτηση ανοικτού τύπου)

Νωρίτερα τον Ιούλιο, ο Economist και η YouGov πραγματοποίησαν δημοσκόπηση σε Δημοκρατικούς και ανεξάρτητους που προσανατολίζονται προς το Δημοκρατικό Κόμμα σχετικά με πιθανούς υποψήφιους αντικαταστάτες του Μπάιντεν. Η Κάμαλα Χάρις είχε την υψηλότερη καθαρή βαθμολογία αποδοχής από τους Δημοκρατικούς που εξετάστηκαν.

Ερώτηση: Εάν ο Τζο Μπάιντεν αποχωρήσει από το χρίσμα των Δημοκρατικών, θα εγκρίνατε ή θα αποδοκιμάζατε το ακόλουθο πρόσωπο που θα τον αντικαθιστούσε; (Μεταξύ των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που τείνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα)

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι, όπως οι Γουίτμερ και Νιούσομ, είχαν παρόμοια χαμηλά ποσοστά αποδοκιμασίας, αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των Δημοκρατικών δεν γνώριζε ποιοι ήταν. Πέρα από τον Μπάιντεν, πολλοί άλλοι επιφανείς Δημοκρατικοί έχουν ήδη συσπειρωθεί γύρω από τη Χάρις. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να επιλεγεί από τους αντιπροσώπους των Δημοκρατικών για να γίνει η υποψήφια του κόμματος.

Το συνέδριο του Αυγούστου

Στο συνέδριο των Δημοκρατικών, στα μέσα Αυγούστου στο Σικάγο, η επιλογή της κυρίας Χάρις μοιάζει σήμερα πολύ πιθανή, αλλά δεν είναι αυτόματη. Παρότι εξασφάλισε ήδη την υποστήριξη του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον και της συζύγου του και πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παράταξη, περιορίστηκε να εκφράσει την «εμπιστοσύνη» του στο κόμμα, που κατ’ αυτόν μπορεί να δημιουργήσει τη «διαδικασία» που θα επιτρέψει να επιλεγεί «εξαίρετη υποψηφιότητα», χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Κάμαλα Χάρις. Τονίζοντας πως ο Τζο Μπάιντεν «πιστεύει ότι αυτή η απόφαση είναι η σωστή για την Αμερική», ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τους Δημοκρατικούς πως θα «ετοιμαστούν για αχαρτογράφητα νερά τις επόμενες ημέρες».

Την τελευταία λέξη άλλωστε θα την πουν οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος, 3.900 τον αριθμό, με πολλά και ποικίλα προφίλ – οι περισσότεροι είναι εντελώς άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Η διαδικασία θα είναι «διαφανής» και «συντεταγμένη», υποσχέθηκε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του κόμματος, ο Τζέιμι Χάρισον.

Το μοιραίο debate του Ιουνίου

Το γεγονός που επέσπευσε τις εξελίξεις ήταν η καταστροφική επίδοση του Τζο Μπάιντεν στην τηλεμαχία του με τον Ντόναλντ Τραμπ την 27η Ιουνίου. Εκείνη την ημέρα, ο πρόεδρος που εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές οθόνες των ανάστατων υποστηρικτών του ίδιου και της παράταξής του ήταν εξασθενημένος, σε σύγχυση, αδυνατούσε να ολοκληρώσει τις φράσεις του. Το οδυνηρό θέαμα έφερε στο επίκεντρο του διαλόγου τις αμφιβολίες για την ηλικία του, που παρά τις εντατικές προσπάθειες των συνεργατών του να παραμεριστούν, γιγαντώθηκαν.

Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί, αρχικά οι λιγότερο γνωστοί, άρχισαν να πιέζουν, ακολουθούμενοι από τους βαρόνους του κόμματος. Ο ένας μετά τον άλλον, φοβούμενοι συντριπτική νίκη του Τραμπ, τον εγκατέλειψαν, οι περισσότεροι σε πρώτη φάση κατ’ ιδίαν. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές που δεν κατονόμαζαν, ανέφεραν έτσι πως ο Μπαράκ Ομπάμα, η Νάνσι Πελόσι και ο Τσακ Σούμερ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους.

Η εικόνα του Τζο Μπάιντεν, που παρουσιάζει -για τρίτη φορά, εξ όσων είναι γνωστά- συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, καθώς δυσκολευόταν να κατέβει τη σκάλα του αεροσκάφους του, ενέτεινε τη νευρικότητα της παράταξης. Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ, που σώθηκε ως εκ θαύματος από την απόπειρα δολοφονίας του στα μέσα του μήνα, κατήγαγε τη μια νίκη πίσω από την άλλη, καθώς μοιάζει να ζει περίοδο χάριτος, με την εγκατάλειψη μιας από τις ποινικές διώξεις σε βάρος του, μετά τη στέψη του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.

A letter from President Biden

Αποχαιρετιστήρια επίθεση από Τραμπ

Ως τον χειρότερο πρόεδρο που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ περιέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ τον Τζο Μπάιντεν. Μιλώντας τηλεφωνικά στο CNN ο Τραμπ χαρακτήρισε τον νυν πρόεδρο «μακράν τον χειρότερο στην ιστορία της χώρας μας». Μετά τις ανακοινώσεις από τον πρόεδρο, σε e-mail για την προεκλογική εκστρατεία του ο Τραμπ ανέφερε ότι ο εν ενεργεία πρόεδρος «εγκατέλειψε την κούρσα εντελώς ντροπιαστικά».

Ζήτησε, ακόμη, από «ένα εκατομμύριο πατριώτες υπέρ του Τραμπ να συνεισφέρουν» με δωρεές για την εκστρατεία του, τονίζοντας ότι «σήμερα γράφουμε ιστορία». Στη συνέχεια, τα έβαλε με «το κατεστημένο της Ουάσινγκτον, τα μέσα ενημέρωσης που μισούν την Αμερική και το διεφθαρμένο βαθύ κράτος που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προστατεύσουν τον Μπάιντεν, αλλά η υποστήριξή σας μόλις τον έβγαλε από την κούρσα!» Και καταλήγει λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε το γκάζι. Πρόσω ολοταχώς!».

Ακόμη πιο επιθετικός ήταν με ανάρτησή του στο Truth Social, το δικό του κοινωνικό δίκτυο: «Ο απατεώνας Τζο Μπάιντεν δεν ήταν κατάλληλος για να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος και σίγουρα δεν είναι κατάλληλος για να υπηρετήσει [ως πρόεδρος] και ποτέ δεν ήταν!», έγραψε και κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι κέρδισε την προεδρία με μόνο με ψέματα, Fake News. Γράφει ότι οι γιατροί του και τα ΜΜΕ γνώριζαν ότι δεν είναι ικανός να είναι πρόεδρος και καταλήγει λέγοντας ότι «θα υποφέρουμε πολύ εξαιτίας της προεδρίας του, αλλά θα αποκαταστήσουμε τη ζημιά που έκανε πολύ γρήγορα». Ο πρώην πρόεδρος ανέφερε πως εξίσου εύκολα θα επικρατήσει και έναντι της Χάρις, αν τελικώς είναι υποψήφια.

Η Χάρις και οι άλλοι πιθανοί υποψήφιοι

Kamala Harris, 59 ετών

Είναι σήμερα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Γεννημένη στο Όκλαντ, η Χάρις ήταν προηγουμένως γερουσιαστής της Καλιφόρνια, γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας και εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο. Όπως προαναφέραμε, Μπάιντεν και Κλίντον την στηρίζουν, όπως και πλειάδα ΜΜΕ, φιλικών στους Δημοκρατικούς.

JB Pritzker, 59 ετών

Κυβερνήτης του Ιλινόις, πολυδισεκατομμυριούχος, μέλος της οικογένειας Pritzker που κατέχει την αλυσίδα ξενοδοχείων Hyatt, γνωστός για τη φιλανθρωπία του. Ο Pritzker είναι εδώ και καιρό σημαντικός δωρητής των Δημοκρατικών και έχει βαθιές σχέσεις σε όλο το κόμμα. Αν εκλεγόταν, θα γινόταν ο πρώτος Εβραίος πρόεδρος.

Gavin Newsom, 56 ετών

Κυβερνήτης της Καλιφόρνια, έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα σε εθνικό επίπεδο, μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες στην πολιτική ζωή της Πολιτείας, υπηρετώντας ως δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο και στη συνέχεια ως αντικυβερνήτης πριν γίνει κυβερνήτης.

Gretchen Whitmer, 52 ετών

Κυβερνήτης του Μίσιγκαν. Ένα ανερχόμενο αστέρι του Δημοκρατικού Κόμματος, που θα ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος εάν εκλεγόταν. Σύμφωνα, όμως, με το Associated Press, η Γουίτμερ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ήταν υποψήφια ακόμη και αν ο Μπάιντεν παραιτηθεί.

Josh Shapiro, 51 ετών

Κυβερνήτης της Πενσυλβάνια. Όποιος κερδίσει τη συγκεκριμένη Πολιτεία πιθανότατα θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο και ο Shapiro έχει ιστορικό να λαμβάνει περισσότερες ψήφους από τους προεδρικούς υποψηφίους. Αν εκλεγόταν, θα γινόταν ο πρώτος Εβραίος πρόεδρος.

Andy Beshear, 46 ετών

Κυβερνήτης του Κεντάκι. Δεν απολαμβάνει μεγάλης αναγνωρισιμότητας, αλλά ξέρει να κερδίζει: Έγινε γενικός εισαγγελέας το 2015 και κυβερνήτης το 2019, θέση που κέρδισε ξανά απέναντι σε εκλεκτό του Τραμπ.

Pete Buttigieg, 42 ετών

Ο Buttigieg εξελίχθηκε από δήμαρχος μικρής πόλης σε μια εθνικά αναγνωρίσιμη προσωπικότητα κατά τη διάρκεια των προκριματικών των Δημοκρατικών το 2020. Υπήρξε επίσης ένας από τους κύριους υπερασπιστές του Μπάιντεν σε εχθρικά περιβάλλοντα όπως στο Fox News. Πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, θα ήταν ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρόεδρος αν εκλεγόταν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι