ΘΕΜΑ

Η Χάρις έχει τους εκλέκτορες και την στήριξη Κλούνεϊ – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Διάγγελμα Μπάιντεν για την αποχώρηση του – Η Χάρις έχει τους εκλέκτορες και την στήριξη Κλούνεϊ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα δώσει εξηγήσεις αύριο το βράδυ σχετικά με την απόφασή του να μην διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο, κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος, ανέφερε ο ίδιος σήμερα, σε ένα μήνυμα στο Χ. Το διάγγελμα θα πραγματοποιηθεί στις 8 μ.μ. (3 τα ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας).

Η Κάμαλα Χάρις έχει πλέον εξασφαλίσει την υποστήριξη επαρκούς αριθμού αντιπροσώπων στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος -τουλάχιστον 1.967- που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στο Σικάγο και ως εκ τούτου μπορεί να θεωρείται οριστικό πως θα είναι η υποψήφια του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου μετά την αποχώρηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την κούρσα, μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο καταμέτρησή του πολιτεία προς πολιτεία.ης πηγές του στην εκστρατεία της κυρίας Χάρις στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς· ενώ το Ασοσιέιτεντ Πρες από την πλευρά του υπολόγισε πως η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη 2.214 αντιπροσώπων από το σύνολο των περίπου 3.900, με άλλα λόγια μεγαλύτερη από την απαιτούμενη απλή πλειοψηφία.

Η εξέλιξη πάντως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επίσημη ακόμη, αφού οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες. Οι αντιπρόσωποι που είχαν ταχθεί υπέρ του Μπάιντεν είναι πλέον «ελεύθεροι» να επιλέξουν, αφού ο πρόεδρος τερμάτισε την εκστρατεία για την επανεκλογή του στο αξίωμα προχθές Κυριακή.

Υπέρ της Χάρις Κλούνει και AFL-CIO

Ο πρωταγωνιστής του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ, ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος που είχε καλέσει τον Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ανακοίνωσε σήμερα ότι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις στην εκστρατεία της για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, χαιρετίζοντας την απόφαση του απερχόμενου προέδρου να αποσυρθεί.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έδειξε τι σημαίνει αληθινή ηγεσία. Σώζει τη Δημοκρατία για μία ακόμη φορά», δήλωσε ο Αμερικανός ηθοποιός σε ένα δελτίο τύπου που έστειλε στο CNN, διαβεβαιώνοντας πως θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι του για να στηρίξει την αντιπρόεδρο Χάρις» στην προεκλογική εκστρατεία της.

Αυτός ο ένθερμος υποστηρικτής των Δημοκρατικών, που εμπλέκεται στη συγκέντρωση χρημάτων για το κόμμα, κάλεσε τη 10η Ιουλίου τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών λόγω των αμφιβολιών για την κατάσταση της υγείας του. «Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Όμως, χρειαζόμαστε έναν άλλο υποψήφιο», είχε γράψει ο Τζορτζ Κλούνεϊ σε άρθρο του στους New York Times, λίγες εβδομάδες αφότου είχε συμμετάσχει μαζί με άλλους πρωταγωνιστές του Χόλιγουντ σε ένα γκαλά υπέρ του υποψηφίου.

«Τα σημαίνοντα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος (…), οι γερουσιαστές, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι άλλοι υποψήφιοι που κινδυνεύουν να χάσουν τον Νοέμβριο πρέπει να ζητήσουν από αυτόν τον πρόεδρο να αποσυρθεί εκουσίως», έγραφε στην επιστολή του.

Η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων AFL-CIO, η μεγαλύτερη των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας της Δημοκρατικής αντιπροέδρου Κάμαλας Χάρις για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Τί δείχνει δημοσκόπηση

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις διεύρυνε το οριακό προβάδισμα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Reuters. H δημοσκόπηση διενεργήθηκε χθες Δευτέρα και σήμερα, μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων την Πέμπτη στη διάρκεια του οποίου ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε επίσημα το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, και μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν την Κυριακή ότι αποχωρεί από την προεκλογική κούρσα και υποστηρίζει την Χάρις.

Η Χάρις, της οποίας η ομάδα εκστρατείας δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 42% στην εθνική δημοσκόπηση, διαφορά εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος (±3%).

Η Χάρις και ο Τραμπ έλαβαν και οι δύο 44% σε δημοσκόπηση της 15ης-16ης Ιουλίου και ο Τραμπ προηγήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε δημοσκόπηση της 1ης-2ας Ιουλίου – και οι δύο έρευνες με το ίδιο περιθώριο σφάλματος.

Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δίνουν σημαντικά μηνύματα για την υποστήριξη των Αμερικανών στους πολιτικούς υποψηφίους, μόνο μια χούφτα πολιτείες συνήθως γέρνουν τη ζυγαριά στο Σώμα των Εκλεκτόρων, το οποίο τελικά αποφασίζει ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 56% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συμφωνεί με τη δήλωση ότι η 59χρονη Χάρις είναι “διανοητικά οξυδερκής και ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις”, σε σύγκριση με το 49% που είπε το ίδιο για τον 78χρονο Τραμπ.

Μόνο το 22% των ψηφοφόρων αξιολόγησε με αυτό τον τρόπο τον Μπάιντεν. Στη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά, ερωτήθηκαν 1.241 ενήλικες Αμερικανοί σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 1.018 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Ο αντιπρόεδρος της αντιπροέδρου

Η Κάμαλα Χάρις καλείται πλέον να επιλέξει ποιος άλλος, ή ποια άλλη, θα τη συνοδεύσει στο ψηφοδέλτιο. Η επιλογή θα λάβει υπόψη περίπλοκους παράγοντες και θα έχει χωρίς αμφιβολία στρατηγικό χαρακτήρα.

Η διαδικασία επιλογής, η οποία είθισται να διαρκεί μήνες, θα επισπευστεί αυτή τη φορά, καθώς το δίδυμο θα πρέπει να εμφανιστεί στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος, που θα αρχίσει την 19η Αυγούστου. Από τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο είναι αυτό του κυβερνήτη της Πενσιλβάνιας, 51 ετών. Ο Τζος Σαπίρο θεωρείται πως θα συνέβαλε οι Δημοκρατικοί να καταγάγουν νίκη στην πολιτεία του, που θα έχει ρόλο αποφασιστικής σημασίας τον Νοέμβριο. Η Πενσιλβάνια είναι από τις σημαντικότερες «swing states», τις πολιτείες που δεν χαρακτηρίζονται προπύργια ούτε των Δημοκρατικών ούτε των Ρεπουμπλικάνων και κρίνουν στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα.

Άλλο ενδιαφέρον όνομα, αυτό του πρώην στρατιωτικού και αστροναύτη, 60 ετών, που είναι από το 2020 γερουσιαστής της Αριζόνας, άλλης «swing state», όπου ο κ. Μπάιντεν κέρδισε οριακά το 2020 τον κ. Τραμπ, με τη μικρότερη διαφορά ψήφων στη χώρα. Ο Μαρκ Κέλι είναι επίσης αξιοπρόσεκτος επειδή δίνει αγώνα για τον έλεγχο των όπλων, αφότου η σύζυγός του, η πρώην βουλεύτρια των Δημοκρατικών Γκάμπι Γκίφορντς, παραλίγο να χαθεί το 2011, όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής καθώς συναντούσε ψηφοφόρους.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης στο Κεντάκι, 46 ετών, επανεξελέγη τον περασμένο Νοέμβριο παρότι πρόκειται για πολιτεία-ιστορικό οχυρό των Ρεπουμπλικάνων: Ο Άντι Μπεσίαρ βάσισε τη νικηφόρα εκστρατεία του στην υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση. Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε καθαρά στο Κεντάκι το 2020 (έλαβε το 62% των ψήφων εκεί). Το συγκεκριμένο οχυρό μοιάζει σχεδόν αδύνατον να πέσει. Όμως η μετριοπαθής μορφή του κ. Μπεσίαρ θα μπορούσε να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να εξασφαλίσουν άλλες πολιτείες, καθώς και ψήφους της μεσαίας τάξης και των λευκών λαϊκών τάξεων, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Στην Πενσιλβάνια και στο Μίσιγκαν, στο «ζωνάρι της σκουριάς» («rust belt»), περιοχή των βορειοανατολικών ΗΠΑ σημαδεμένη από την παρακμή της βιομηχανίας. Αυτή η επιλογή πιθανόν θα εξισορροπούσε κάπως την υποψηφιότητα της κυρίας Χάρις, πολιτικού από την πλούσια Καλιφόρνια.

Στα 67 του χρόνια, ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας είναι επίσης κάποιος που θα μπορούσε να γυρίσει «swing state», όπου ο Μπάιντεν ηττήθηκε με διαφορά μιας εκατοστιαίας μονάδας από τον Τραμπ το 2020. Ο Ρόι Κούπερ, αιρετός σε αυτή την ανατολική πολιτεία αδιαλείπτως από το 1986, υπογραμμίζεται από αμερικανικά ΜΜΕ πως δεν έχασε εκλογές ποτέ του. Ο κεντρώος Δημοκρατικός θεωρείται πως θα μπορούσε να πείσει ανεξάρτητους να επιλέξουν την παράταξή του.

Άλλα ονόματα που συζητώνται: της κυβερνήτριας της πολιτείας Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ· του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, αστέρα της παράταξης· του κυβερνήτη του Μέριλαντ Γουές Μουρ· του κυβερνήτη του Ιλινόι Τζ. Μπ. Πρίτσκερ· του κυβερνήτη της Μινεσότας Τομ Ουόλτς. Στον κατάλογο συγκαταλέγονται επίσης τα ονόματα του υπουργού Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ, ατυχήσαντα υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020, καθώς και του αφροαμερικανού γερουσιαστή που εκπροσωπεί την Τζόρτζια, του Ραφαέλ Γουόρνοκ.

Οι προτεραιότητες της Χάρις

Η Κάμαλα Χάρις υποσχέθηκε χθες Δευτέρα πως θα βάλει στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας της την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, το δικαίωμα στην άμβλωση κι ευρύτερα τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, καθώς και το ζήτημα του ελέγχου των όπλων. «Θα αγωνιστούμε για το δικαίωμα (των γυναικών) να αποφασίζουν αυτές για το σώμα τους, γνωρίζοντας πολύ καλά πως εάν του δινόταν η ευκαιρία, ο (Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ) Τραμπ θα προωθούσε την απαγόρευση της άμβλωσης σε κάθε πολιτεία», είπε η κυρία Χάρις στην πρώτη προεκλογική εμφάνισή της.

Υποσχέθηκε ακόμη πως θα βάλει την ενίσχυση της μεσαίας τάξης στο επίκεντρο της δυνητικής προεδρίας της, όπως και άλλες προτεραιότητες της παράταξης, ιδίως τον έλεγχο της οπλοκατοχής. Αναγνώρισε πως αυτή η εκστρατεία μοιάζει με roller-coaster, ή «τρενάκι του τρόμου», πάντως διαβεβαίωσε εκ νέου πως εννοεί να «νικήσει» τον Τραμπ. «Ξέρω πως (…) είμαστε όλοι γεμάτοι αντιφατικά συναισθήματα. Λατρεύω τον Τζο Μπάιντεν», δήλωσε, την επομένη του πολιτικού σεισμού που προκάλεσε ο πρόεδρος, 81 ετών, ανακοινώνοντας πως εγκαταλείπει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στο αξίωμα. Όμως «θα νικήσουμε», επέμεινε η κυρία Χάρις, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο και υποψήφιο για δεύτερη θητεία, κατ’ αυτή«αρπακτικό» και «απατεώνα».

Η Χάρις με τον Νετανιάχου

Η Κάμαλα Χάρις θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εντός της εβδομάδας στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε συνεργάτης της. Ωστόσο, η κυρία Χάρις δεν θα είναι σε θέση να προεδρεύσει -ως εκ του αξιώματός της, είναι πρόεδρος της Γερουσίας- στη συνεδρίαση της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου στην οποία θα απευθύνει ομιλία αύριο Τετάρτη ο κ. Νετανιάχου, διότι ταξιδεύει για την Ιντιανάπολις όπου θα εμφανιστεί σε προγραμματισμένη προεκλογική εκδήλωση, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι