ΘΕΑΤΡΟ

“Αναψυκτήριο” από την Αργυρώ Χιώτη στην οδό Πειραιώς 260

Αναψυκτήριο από την Αργυρώ Χιώτη στον χώρο Δ της οδού Πειραιώς 260, Κωνσταντίνος Μπούρας

Ένα  ενδιαφέρον, μάλλον αναδημιουργημένο θέαμα-ακρόαμα με πολλά στοιχεία παγκοσμιοποιημένου “σωματικού θεάτρου”, στον χώρο Δ τού φεστιβαλικού “βιοτεχνικού” συγκροτήματος επί της οδού Πειραιώς 260.

Πρωτότυπο υπερ-γλωσσικό το “Αναψυκτήριο” (με φιλοδοξίες εξαγώγιμου πολιτιστικού “προϊόντος”) αφηγηματικό συνθετικό “ποίημα” με μουσικές-χορωδιακές παρεκβάσεις που λειτουργούσαν ως leit motiv. Όμως, η επανάληψις εκτός από “μήτηρ τής μαθήσεως” είναι και πατήρ τής παθήσεως όταν ξεπερνάει τα καθηλωτικά όρια τού απενεργοποιημένου υπνωτισμένου κοινού.

Κατά 15 με 20 λεπτά τής ώρας υπέρ τής δεούσης προσληπτικής ικανότητας ενός δοκιμασμένου “επαρκούς θεατή” κινήθηκε αυτό το μάλλον αναδημιουργημένο θέαμα-ακρόαμα με αδόκιμη προφορά των λατινικών λέξεων, που αφορούσαν αντικείμενα της Βοτανολογίας.

Θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις και “πειραματικό”, πρωτοποριακό όμως δεν ήταν, αφού όλα αυτά τα τεχνάσματα λειτουργούν –από ένα σημείο και μετά– ως κλισέ και προκατασκευασμένες αισθητικές ιδεομορφές [ας μου συγχωρεθεί ο νεολογισμός]. Δεν εκφράζω –στη συγκεκριμένη περίπτωση– μήτε επιφυλάξεις μήτε αντιρρήσεις, απλώς παρατηρώ τις ανακλάσεις εντός και τα μετεικάσματα-μεταισθήματα εντός.

Ενδιαφέρον, πάντως, στο σύνολό του ως παράγωγο μιας συνολικής θεατρικής διεργασίας εν εξελίξει.

Οι συντελεστές:

Αργυρώ Χιώτη
Αναψυκτήριο

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη

Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Σύνθεση-Επεξεργασία-Διδασκαλία τραγουδιών: Δήμητρα Τρυπάνη

Πρωτότυπη μουσική: Jan Van Angelopoulos

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Δραματουργία: Αργυρώ Χιώτη, Ευθύμης Θέου και η ομάδα

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός σκηνοθέτιδας: Νεφέλη Γιώτη

Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κολλιός

Βοηθός σκηνογράφου: Ήλια Στριγγάρη

Β΄ βοηθός σκηνογράφου: Σταυρούλα Παπαποστόλου

Βοηθός φωτίστριας: Μαριέττα Παυλάκη

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά) Νίκος Ζιάζιαρης, Αμαλία Κοσμά, Γιώργος Κριθάρας, Ρίτα Λυτού, Εύη Σαουλίδου, Δρόσος Σκώτης, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη και κάποιοι ξεχωριστοί καλεσμένοι κάθε βράδυ

Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Δούρου / VASISTAS

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι