Η Κομισιόν εγκαλεί την Ελλάδα για επαγγελματικές ανισότητες και για τα αστικά λύματα

Η Κομισιόν εγκαλεί την Ελλάδα για επαγγελματικές ανισότητες και για τα αστικά λύματα

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω μη πλήρους συμμόρφωσης αφ΄ενός στην οδηγία για τη συλλογή και επεξεργασία των αστικών λυμάτων, αφ΄ετέρου στην οδηγία για αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Το τελευταίο αφορά στα πτυχία από άλλες χώρες της ΕΕ. Επίσης η Κομισιόν εγκαλεί την Ελλάδα για τις αδικίες εις βάρος των συμβασιούχων, αλλά δεν την παραπέμπει ακόμη επ΄αυτού και προς την παρόν την προειδοποιεί.

Η απόφαση αναφέρει ότι «παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη αντικρούσει πλήρως τις αιτιάσεις. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές είναι ανεπαρκείς και, για τον λόγο αυτό, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ό,τι αφορά την οδηγία 91/271/EΟΚ, αυτή αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, απαιτώντας τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων πριν από την απόρριψή τους στο περιβάλλον.Η Επιτροπή απέστειλε στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή τον Μάιο του 2020 και, στη συνέχεια, αιτιολογημένη γνώμη τον Δεκέμβριο του 2021. Για να συμμορφωθεί με την οδηγία η Ελλάδα θα πρέπει να κατασκευάσει νέες υποδομές σε διάφορους οικισμούς και θα χρειαστεί να αναβαθμίσει τις ήδη υφιστάμενες υποδομές σε άλλους.

Σε ό,τι αφορά την παραπομπή της Ελλάδας λόγω μη συμμόρφωσης των εθνικών κανόνων με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, το πρόβλημα είναι κυρίως η αναγνώριση τίτλου σπουδών σε άλλη χώρα. «Οι ενωσιακοί κανόνες έχουν καθιερώσει ένα σύστημα για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων σε ολόκληρη την ΕΕ. Διευκολύνουν τους επαγγελματίες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορα κράτη-μέλη. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ελληνικοί κανόνες δεν συμμορφώνονται σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, και με το άρθρο 45 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)», αναφέρει η απόφαση.

Η Κομισιόν απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2022 και αιτιολογημένη γνώμη πέρσι τον Απρίλιο.«Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη προβεί στη συμμόρφωση των εθνικών της κανόνων προς τη νομοθεσία της ΕΕ όσον αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων», αναφέρει η απόφαση.

Οι κανόνες της ΕΕ ορίζουν ότι ένα κράτος- μέλος πρέπει να αναγνωρίζει τα επαγγελματικά προσόντα που έχουν αποκτηθεί σε άλλο κράτος μέλος και πρέπει να επιτρέπει στον κάτοχο των εν λόγω προσόντων να ασκεί το ίδιο επάγγελμα στο έδαφός του. Οι κανόνες επιβάλλουν επίσης στα κράτη μέλη υποχρεώσεις διαφάνειας και αναλογικότητας.

Τέλος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει και για θέμα που αφορά τους συμβασιούχους. Στο θέμα αυτό αποστέλλει σε πρώτη φάση μόνον προειδοποιητική επιστολής. Αναφέρει ότι δεν έχει εφαρμοστεί στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή διακρίσεων σε βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Το ελληνικό δίκαιο προβλέπει λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης για τους εκπαιδευτικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που εργάζονται σε δημόσια σχολεία σε σύγκριση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, για παράδειγμα όσον αφορά την άδεια μητρότητας και την αναρρωτική άδεια. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθεί και να άρει τις ανισότητες που επισημάνθηκαν από την Κομισιόν. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη και στο τέλος να οδηγήσει το θέμα στο Δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι