ΤΑΞΙΔΙΑ

Ολυμπιακές εκδηλώσεις σε οκτώ θρυλικές τοποθεσίες του Παρισιού

Ολυμπιακές εκδηλώσεις σε οκτώ θρυλικές τοποθεσίες του Παρισιού, Μαρία Καλοπούλου

Πολλές ολυμπιακές διοργανώσεις θα πραγματοποιηθούν στους πιο θρυλικούς χώρους της πόλης. Δείτε πώς μπορείτε να δείτε τους Αγώνες – με ή χωρίς εισιτήριο – κοντά σε μερικά από τα παγκοσμίου φήμης μνημεία του Παρισιού. Εκτός από τα αξιόλογα αθλητικά επιτεύγματα και το αγωνιστικό πνεύμα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του φετινού καλοκαιριού στο Παρίσι θα ρίξουν φως σε μια πληθώρα ιστορικών ορόσημων.

Κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων (Ολυμπιακοί Αγώνες 26 Ιουλίου-11 Αυγούστου, Παραολυμπιακοί Αγώνες 28 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου), εκατομμύρια θεατές θα συρρεύσουν στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη τής Ευρώπης για να παρακολουθήσουν αθλήματα παγκόσμιας κλάσης να ξεδιπλώνονται σε υπαίθριες αρένες και κατά μήκος οδικών διαδρομών και μεγάλης ιστορίας.

Θα υπάρχουν αθλήτριες που θα τρέχουν στα χνάρια των γυναικών επαναστατριών που παρέλασαν στις Βερσαλλίες το 1789 απαιτώντας ψωμί και όπλα.

Κολυμβητές στον ποταμό Σηκουάνα που αναβιώνουν μια παλιά αστική παράδοση που απαγορεύτηκε από το 1923 και ποδηλάτες παγκόσμιας κλάσης που θα αγωνιστούν στον απότομο, λιθόστρωτο δρόμο της Μονμάρτρης, όπου ο Louis Renault υποτίθεται ότι δοκίμασε το πρώτο του αυτοκίνητο το 1898. Η πολιτιστική παρακαταθήκη είναι τεράστια.
Σύμφωνα με τη δέσμευση του Παρισιού 2024 να μειώσει στο μισό το προηγούμενο αποτύπωμα άνθρακα των Αγώνων, το 95% της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο θα πραγματοποιηθεί σε υπάρχοντες χώρους ή σε μία από τις επτά προσωρινές κατασκευές που έχουν κατασκευαστεί για την περίσταση – συνήθως σε μια εμβληματική πλατεία ή στη σκιά ενός παγκοσμίου φήμης μνημείο. Ενώ τα εισιτήρια για τις πιο δημοφιλείς διοργανώσεις έχουν ήδη αγοραστεί, εξακολουθούν να υπάρχουν θέσεις για το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι και άλλα μεγάλα αθλήματα, το ίδιο για τις περισσότερες παραολυμπιακές διοργανώσεις.

 

Αλλά κι αν δεν εξασφαλίσατε τα εισιτήρια σας, ακολουθούν μερικές συμβουλές και κόλπα για να πάρετε μέρος στη δράση στους πιο εμβληματικούς χώρους του Παρισιού.

Το μπιτς βόλεϊ και το παραολυμπιακό ποδόσφαιρο τυφλών ανδρών θα διεξαχθούν σε ένα προσωρινό υπαίθριο στάδιο στο Parc du Champ de Mars στα πόδια του πιο εμβληματικού μνημείου του Παρισιού.

 

Ανάμεσα στα σέρβις άλματος και τις μάχες στην άμμο, 12.000 θεατές θα απολαύσουν την τολμηρή θέα της Dame de Fer (Σιδηρά Κυρία) του Gustave Eiffel. Ο δικτυωτός πύργος ύψους 330 μέτρων κατασκευάστηκε από σίδηρο ως προσωρινή κατασκευή για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889.

Μερικά από τα 18.038 σιδερένια μέρη του έχουν αντικατασταθεί έκτοτε, και αυτά τα προσεκτικά διατηρημένα κομμάτια αυθεντικού μετάλλου έχουν ανακυκλωθεί για την κατασκευή των Ολυμπιακών μεταλλίων.

Κάθε μετάλλιο που κόπηκε μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα, στο Εθνικό Νομισματοκοπείο La Monnaie de Paris περιέχει ένα ψίχουλο 18 γρ. αυθεντικού σιδήρου του Πύργου του Άιφελ, λιωμένο και αναμορφωμένο ως εξάγωνο (σύμβολο της Γαλλίας).

Οι εκδηλώσεις του Eiffel Tower Stadium έχουν εισιτήρια, αλλά μπορείτε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα της Ολυμπιακής δράσης από τους τρεις ορόφους του ίδιου του Πύργου του Άιφελ.

Μάθετε την ημερομηνία και την ώρα της εκδήλωσης που θέλετε να δείτε και αποκτήστε δικαιώματα… αγοράζοντας εισιτήρια για τον Πύργο του Άιφελ, Α, και φέρτε κιάλια!

Με εξαίρεση την τελετή έναρξης (26 Ιουλίου) και την προηγούμενη ημέρα, το μνημείο είναι ανοιχτό ως συνήθως σε όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

2. Champs de Mars (Πεδίο του Άρεως)

Λίγα σημεία στον κόσμο κάποιων τετραγωνικών σκεπασμένα με γρασίδι είναι τόσο μαγευτικά όσο το Champ de Mars, με τον Πύργο του Άιφελ και την κλασική πρόσοψη της École Militaire (Στρατιωτική Σχολή) που μοιάζει με πύργο.

Πέρα από επίσημους Ολυμπιακούς χώρους με εισιτήρια (όλες είναι προσβάσιμες με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους ποδηλατόδρομους), οι θεατές μπορούν να απολαύσουν την αθλητική δράση δωρεάν σε μεγάλες οθόνες σε ζώνες φιλάθλων σε όλη την πόλη.

Στη Rive Droite (Δεξιά Όχθη), η πλατεία μπροστά από το Hôtel de Ville (Δημαρχείο) θα είναι μια βασική πολιτιστική σκηνή, ενώ οι βεράντες των αναδυόμενων καφέ σε όλο το Παρίσι μπορούν να παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τα μεσάνυχτα για να τονώσουν την ατμόσφαιρα της εορταστικής ατμόσφαιρας.

Αυτός ο χώρος παρέλασης για τους σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής που ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα θα φιλοξενήσει το Ολυμπιακό τζούντο, την πάλη (ελεύθερη και ελληνορωμαϊκή), το παραολυμπιακό ράγκμπι με αναπηρικό αμαξίδιο και παρα-τζούντο – όλα μέσα στο προσωρινό Champ de Mars Arena που κατασκευάστηκε για τους Αγώνες.

Όσοι έχουν επισκεφτεί το Παρίσι από το 2021, θα γνωρίζουν καλύτερα το καμπυλωτό, σε σχήμα σταυρού ξύλινο κτίριο ως το εξαιρετικά δημοφιλές Grand Palais Ephémère, έναν εκθεσιακό χώρο τεχνών/μόδας/αθλητισμού.

3. Grand Palais

Όταν το Grand Palais αποκαλύφθηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1900, η ​​αστραφτερή γυάλινη θολωτή οροφή του ήταν η μεγαλύτερη που είχε δει ποτέ η Ευρώπη. ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ.

Μια θέση στην ξιφασκία των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Ταεκβοντό ή στην παραολυμπιακή ξιφασκία με αναπηρικό καροτσάκι είναι επίσης ένα εισιτήριο για να θαυμάσετε το κάτω μέρος τον θόλο που στηρίζεται από 6.000 τόνους ατσάλι βαμμένο με πράσινο μινιόν – σε όλο του το μεγαλείο.

Κλειστό από το 2021 λόγω εντατικών εργασιών αποκατάστασης, το Grand Palais θα ανοίξει ξανά ως πολιτιστικός χώρος μόνο το 2025, καθιστώντας τη λατρεία του εκθαμβωτικού αρ νουβό εσωτερικού του κατά τη διάρκεια των Αγώνων ακόμη πιο πολύτιμη.

4. Τροκαντερό

Οι αγώνες ποδηλασίας δρόμου ανδρών (273 χιλιομέτρων) και γυναικών (154 χιλιομέτρων θα ξεκινήσουν και θα τελειώσουν στις 3 και 4 Αυγούστου, αντίστοιχα, στο Trocadéro – τους με τους κήπους ορόσημο απέναντι από τον Σηκουάνα από τον Πύργο του Άιφελ με τα διακοσμητικά σιντριβάνια, τα ανακτορικά μουσεία και την απαράμιλλη ανατολή και δύση του ηλίου με θέα τον πύργο τους Άιφελ.

 

Το Palais du Trocadéro, μια ρομαντική αντιγραφή των μαυριτανικών πύργων και των νεοβυζαντινών διακοσμήσεων που ήταν της μόδας για την Παγκόσμια Έκθεση του 1878, διαλύθηκε το 1935 για να ανοίξει ο χώρος για το σημερινό Palais de Chaillot γεμάτο μουσεία.

Όταν τα πλήθη των Ολυμπιακών Αγώνων θα κατακλύζουν το Τροκαντερό, αποσυρθείτε στο Café Lucy του δεύτερου ορόφου μέσα στο Musée de l’ Homme του παλατιού για να απολαύσετε την ειρηνική θέα των εορτασμών από ψηλά.

Εκτός από την τελετή έναρξης (η οποία θα καταλήξει στον Σηκουάνα μπροστά από το Trocadéro) και τις ποδηλατικές εκδηλώσεις του, το Trocadéro θα φιλοξενήσει το Champions Park (16:00 έως 23:30 καθημερινά, 29 Ιουλίου-10 Αυγούστου).

Οι νικητές αθλητές θα παρελαύνουν σε αυτή τη ζώνη φιλάθλων κάθε απόγευμα και οι τελικοί της ημέρας θα μεταδίδονται σε μεγάλη οθόνη κάθε βράδυ από τις 19:00. Ετοιμαστείτε για πάρτι!

5. Butte de Montmartre

Δεν είναι ένας ολυμπιακός χώρος με τούβλα και κονίαμα, αλλά ο λόφος της θρυλικής συνοικίας της Μονμάρτρης του Παρισιού. Είναι ένα από τα πιο «καυτά» σημεία για να παρακολουθήσετε δωρεάν κάποια ολυμπιακή δράση που κόβει την ανάσα.

Τα τετράγωνα εκκίνησης/τερματισμού των αγώνων ποδηλασίας δρόμου στο Trocadéro έχουν εισιτήρια, αλλά μόλις οι ποδηλάτες διασχίσουν τον Σηκουάνα πάνω από την Pont d’Iéna, όλοι μπορούν να επευφημήσουν στην άκρη του δρόμου του peloton καθώς περιστρέφεται κατά μήκος της μεγάλης διαδρομής του δυτικά προς το Château de Versailles και πέρα. Κατεβάστε αναλυτικούς χάρτες με όλες τις διαδρομές.

Τμήμα Μακεδονομάχων.

Πίσω στο Παρίσι, το τελευταίο επικό σκέλος στη Μονμάρτρη – συμπεριλαμβανομένων τριών εξαιρετικά δύσκολων αναρριχήσεων 800 μέτρων στην εμβληματική Rue Lépic, με παριζιάνικα πλακόστρωτα και μέση κλίση 6,5% – υπόσχεται να είναι εντυπωσιακή.

Φτάστε νωρίς για να εξασφαλίσετε τη θέση σας στην άκρη του δρόμου κατά μήκος της διαδρομής – και μην ξεχάσετε μια σημαία, ένα πανό και ένα όργανο για να επευφημήσετε τον αγαπημένο σας αναβάτη.

6. Les Invalides

Κάτω από τον αστραφτερό θόλο του Hôtel National des Invalides, που χτίστηκε επί Λουδοβίκου XIV το 1670 για να φιλοξενήσει ανάπηρους (τραυματισμένους βετεράνους πολέμου), βρίσκεται ο τάφος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Οι στάχτες του μεταφέρθηκαν από το απομακρυσμένο νησί της Αγίας Ελένης στην κυκλική κρύπτη εδώ το 1840, ενταφιάστηκαν περίτεχνα σε μια κόκκινη σαρκοφάγο από πορφύρα που περιείχε μια ρωσική φωλιά κούκλας με πέντε ακόμη κασετίνες φτιαγμένες από μαόνι, έβενο, σίδηρο και μόλυβδο.

Συνδυάστε μια επίσκεψη με Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες τοξοβολίας στην Esplanade des Invalides, τους επίσημους κήπους μπροστά από το στρατιωτικό νοσοκομείο που μετατράπηκε σε μουσείο.

Ή αποθηκεύστε το μαγευτικό σκηνικό για μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές των Αγώνων: τον τερματισμό του Ολυμπιακού μαραθωνίου ανδρών και τον νυχτερινό Μαραθώνιο για όλους με πρωταγωνιστές ερασιτέχνες δρομείς στις 10 Αυγούστου και τον μαραθώνιο γυναικών που κλείνει εμβληματικά τους Αγώνες Παρίσι 2024 στις 11 Αυγούστου.

7. Pont Alexandre III

Αυτή η εμβληματική γέφυρα – ένα έργο τέχνης από μόνο του με τα αλληγορικά αγάλματα με χρυσά φτερά που αντιπροσωπεύουν τη βιομηχανία, το εμπόριο, την επιστήμη και τις τέχνες – θα υψώσει την αυλαία μιας συναρπαστικής ολυμπιακής δράσης.

Φωτισμένη από λάμπες δρόμου Art Nouveau, η γέφυρα χτίστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1900 στο Grand Palais, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν εύκολα να περάσουν τον ποταμό από την περιοχή Invalides στην αριστερή όχθη.

Οι αθλητές που αγωνίζονται σε Ολυμπιακό μαραθώνιο κολύμβηση θα ξεκινήσουν και θα τερματίσουν τον εξαντλητικό αγώνα ανοιχτής θάλασσας 10 χιλιομέτρων σε ένα πλωτήριο κάτω από την  Pont Alexandre III.

Η οδική γέφυρα θα φιλοξενήσει επίσης τα ατομικά αγωνίσματα (ποδηλασία δρόμου) και το τρίαθλο – όλα δωρεάν για παρακολούθηση.

8. Place de la Concorde

Αυτή η πλατεία ορόσημο –η μεγαλύτερη του Παρισιού, που συνδέει τα Ηλύσια Πεδία με τους Κήπους Tuileries και το Λούβρο– είναι εκεί όπου ο Λουδοβίκος XVI και η Μαρία Αντουανέτα, μεταξύ εκατοντάδων άλλων, έχασαν το κεφάλι τους στην γκιλοτίνα το 1793 κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Τρόμου.

Δύο χρόνια αργότερα, σε μια χειρονομία ειρήνης και συμφιλίωσης, η Place de la Concorde (πλατεία Ομονοίας) απέκτησε το σημερινό αρμονικό της όνομα.

Υπόδειξη: Όταν η Place de la Concorde αρχίζει να κατακλύζεται από τα πλήθη, αποδράστε στους γειτονικούς Jardins des Tuileries – όμορφα διαμορφωμένους κήπους του 17ου αιώνα, όπου η Ολυμπιακή δάδα θα απολαμβάνει τη δόξα της κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Αυτή η εμβληματική πλατεία θα είναι η σκηνή για τους πιο σύγχρονους αθλητικούς κλάδους του Παρισιού 2024: Ελεύθερο στυλ BMX, μπάσκετ 3×3 και σκέιτμπορντ.

Το Breaking – ένας συνδυασμός χορού δρόμου, κουλτούρας hip-hop και μελωδιών DJ που οι αθλητές πρέπει να ταιριάζουν με τις κινήσεις τους – θα κάνει επίσης το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς εδώ.

Ο εντυπωσιακός εκθεσιακός χώρος, το σημείο πληροφοριών και το καφέ-μπαρ δίπλα στον Σηκουάνα είναι μια συνεργασία μεταξύ του Γραφείου Τουρισμού του Παρισιού και του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάνης.

Επίσης, προμηθευτείτε εισιτήρια αυθημερόν για το Parc Urbain La Concorde, έναν χώρο ψυχαγωγίας δίπλα στις αγωνιστικές αρένες της Place de la Concorde, με DJ, μεγάλες οθόνες, συναντήσεις με αθλητές, επιδείξεις αστικού αθλητισμού και ένα πάρκο skate για παιδιά.

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι