Εκατό συλλήψεις Βρετανών που διαδήλωσαν κατά των μεταναστών λόγω του φόνου παιδιών στο Σάουθπροτ

Εκατό συλλήψεις Βρετανών που διαδήλωσαν κατά των μεταναστών λόγω του φόνου παιδιών στο Σάουθπροτ

Η βρετανική αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός 17χρονου που έχει βρετανική υπηκοότητα για την δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών και για απόπειρα ανθρωποκτονιών κατά συρροή, για την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι κατά την διάρκεια μαθήματος χορού στο Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας.

Η επίθεση προκάλεσε δύο νύχτες βίαιων διαδηλώσεων από χιλιάδες Βρετανούς που φώναζαν “Σώστε τα παιδιά μας”, “Θέλουμε πίσω τη χώρα μας” και “Σταματήστε τις βάρκες”, καθώς ο δράστης δεν έχει  βρετανική καταγωγή. Ομως ο ίδιος δεν είναι μετανάστης, καθώς γεννήθηκε στην Βρετανία.

Τρία κορίτσια ηλικίας από 6 έως 9 ετών σκοτώθηκαν από την επίθεσή του με μαχαίρι και άλλα οκτώ τραυματίστηκαν. Τα πέντε από αυτά παραμένουν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση μαζί με δύο γονείς, που μαχαιρώθηκαν από το δράστη στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα παιδιά τους, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας ενήλικας τραυματίας δεν είναι γονέας, αλλά δασκάλα χορού που προσπάθησε να σώσει παιδάκια.

@skynews

#Protesters have clashed with police outside #DowningStreet in the wake of the #Southport knife attack and riot

♬ original sound – Sky News

Η Αστυνομία τονίζει ότι ο δράστης, ο Axel Muganwa Rudakubana, γεννήθηκε στην Βρετανία χωρίς να αναφέρεται στην καταγωγή του, για να μειώσει την ένταση στις αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις. Δεν αναφέρει όμως τα κίνητρα της επίθεσης, που περιορίζεται απλώς να τη χαρακτηρίσει “μη τρομοκρατική”, προσθέτοντας παράλληλα και τη φράση «όλα διερευνώνται εντούτοις». Η επίθεση σημειώθηκε σε εκδήλωση για παιδιά, με τίτλο “μάθημα γιόγκα και χορού με θέμα την Τέιλορ Σουΐφτ”, στο παραλιακό Σάουθπορτ, βορείως του Λίβερπουλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης θα εξετασθεί από ψυχίατρο, όμως η Αστυνομία δεν ανακοίνωσε ούτε καν αυτό, παρότι αν ο κόσμος γνώριζε ότι πρόκειται για άτομο με ψυχικό νόσημα, οι αντιδράσεις θα σταματούσαν αμέσως και δεν θα εστιάζονταν στην καταγωγή του εφήβου.

Γείτονες των γονιών του δράστη είπαν ότι «επρόκειτο για κάπως κλειστή οικογένεια, είχαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ο δήμος είχε οργανώσει και έρανο για χάρη τους, γενικά έδειχναν μια εσωστρέφεια, αλλά φαίνονταν όλοι τους φυσιολογικοί».

Ο δράστης, που έλκει την καταγωγή από τη Ρουάντα, μεταφέρθηκε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου του Λίβερπουλ. Έκανε με το σώμα του ρυθμικές κινήσεις όπως κάνουν πολλά παιδιά με διαταραχές και δεν μίλησε καθόλου, κοιτώντας συνέχεια το πάτωμα.

Προχθές και χθες ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια επειδή τα κοινωνικά μέσα ανέφεραν ότι ο 17χρονος ήταν ισλαμιστής μετανάστης. Διαδηλωτές κατά των μεταναστών κατέφθασαν στο Σάουθπορτ και από άλλες περιοχές. Χθες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ πετώντας φωτοβολίδες και καπνογόνα και φωνάζοντας συνθήματα όπως “Σώστε τα παιδιά μας”, “Θέλουμε πίσω τη χώρα μας” και “Σταματήστε τις βάρκες”. Προσήχθησαν πάνω από εκατό άτομα.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κατήγγειλε ως “βίαια κακοποιά στοιχεία” αυτούς που συγκρούστηκαν με την αστυνομία με αφορμή την επίθεση και πρόσθεσε ότι “θα υποστούν τις πλήρεις συνέπειες του νόμου”. Περισσότεροι από 50 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις στο Σάουθπορτ την Τρίτη όταν διαδηλωτές πυρπόλησαν βανάκια της αστυνομίας και ξεκόλλησαν τούβλα από μάντρες σπιτιών τα οποία εκτόξευσαν σε αστυνομικούς. Ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι