ΑΠΟΨΗ

Υπόθεση και προσωπικών συμφερόντων το Κυπριακό για τον Ερντογάν

Υπόθεση και προσωπικών συμφερόντων το Κυπριακό για τον Ερντογάν, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
epa11407491 Turkish President Recep Tayyip Erdogan takes part in a Turkey-Spain Business meeting held in Madrid, Spain, on the sidelines of the High-Level meeting between Spain and Turkey, 13 June 2024. EPA/ZIPI ARAGON

Το καθεστώς της Άγκυρας από το 1974 και εντεύθεν χρησιμοποιούσε τα κατεχόμενα ως πλυντήριο για βρόμικο χρήμα. Το καθεστώς Ερντογάν έχει αναπτύξει -συμπεριλαμβανομένου και του Τούρκου Προέδρου- επιχειρηματικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα. Γι’ αυτό και όλες οι κινήσεις, λαμβάνουν υπόψη κι αυτή την παράμετρο.

Η αλλαγή «φρουράς» στα κατεχόμενα, με την τοποθέτηση νέου «πρέσβη»/ νομάρχη/ διοικητή, έχει την πολιτική κι όχι μόνο σημασία της. Καταρχήν η μετάθεση του μέχρι πρόσφατα «πρέσβη» Μετίν Φεϊζίογλου στην Πράγα, ολοκληρώνει έναν κύκλο με επιβράβευση της «προσφοράς» του το διορισμό σε μια καλή πρωτεύουσα. Ο Μετίν Φεϊζίογλου είχε τοποθετηθεί στα κατεχόμενα με αποστολή το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμόχωστου αλλά και για τον πιο ασφυκτικό έλεγχο του ψευδοκράτους. Ο νέος «πρέσβης» είναι κουμπάρος του Ερντογάν.

Άρα, πολύ πιο έμπιστος, κοντολογίς, «δικός του άνθρωπος». Λέγεται πως επιχειρηματικά συμφέροντα πίεσαν τον Τατάρ να ζητήσει το διορισμό του από τον Ερντογάν. Μπορεί ο Τατάρ να το ζήτησε επειδή του το είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Άλλωστε το φιρμάνι έφθασε στα κατεχόμενα από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, που έχει και την ευθύνη των κατεχομένων, κυρίως των οικονομικών. Σε ρεπορτάζ του Τούρκου δημοσιογράφου Seyhan Avşar της Halk TV, αναφέρθηκε πως ο πατέρας του «πρέσβη», ο Μασκούτ, είναι συνεργάτης του του Ερντογάν από την εποχή που ήταν δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης.

Για πολλά χρόνια, όπως αναφέρεται, ο Ερντογάν παρέδιδε το μαύρο ταμείο στον Μακσούτ Σερίμ. «Ο Ερντογάν δεν ξέχασε τον γιο του συνταξιδιώτη του. Το 2014, ο Γιασίν Εκρέμ Σερίμ παντρεύτηκε την Çağla, την κόρη της πρώην βουλευτού του AKP Τραπεζούντας Safiye Seymenoğlu, και ο Πρόεδρος Ερντογάν ήταν μάρτυρας του γάμου», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Τα συμφέροντα Ερντογάν

Η διαδικτυακή Bugün Kıbrıs υποστήριξε ότι ο νέος «πρέσβης» έχει περισσότερες εμπορικές δραστηριότητες στο «βόρειο» κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου παρά διπλωματικές, αφού ήταν και μέτοχος σε εταιρεία που άνηκε στον γνωστό Τουρκοκύπριο επιχειρηματία Χαλίλ Φάλιαλι (Halil Falyalı) που δολοφονήθηκε το 2022. Ο δολοφονηθέντας ήταν γνωστός για τις σκοτεινές επιχειρήσεις του. Κάποια στιγμή, ο Σερίμ είχε αποχωρήσει από τις εταιρείες αυτές.

Και ο νέος «πρέσβης» θα συνεχίσει τον έλεγχο και την εποπτεία και αναμένεται να σφίξει περαιτέρω τα λουριά τόσο στο παράνομο καθεστώς  όσο και στους Τουρκοκύπριους. Ο 38χρονος Εκρέμ Σερίμ είναι οικογενειακός φίλος των Ερντογάν. Και στο πεδίο της φιλίας και των επιχειρήσεων! Εξ’ ου και η κουμπαριά.

Σπούδασε στα κατεχόμενα στο «τμήμα δημόσιας διοίκησης και πολιτικών επιστημών» του «αμερικανικού πανεπιστημίου Κερύνειας», άρα γνωρίζει τα κατεχόμενα. Την ίδια ώρα είναι σαφές πως ο διορισμός του συγκεκριμένου επιβεβαιώνει το προφανές: Ότι για τον Ερντογάν η Κύπρος είναι και προσωπικών συμφερόντων υπόθεση. Τόσο λόγω των πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί, όσο και λόγω της ανάληψης  έργων του «δημοσίου» στην κατεχόμενη Κύπρο από εταιρείες τουρκικών συμφερόντων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι