ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αυγουστιάτικη βουτιά των Χρηματιστηρίων: Sell off στην Ιαπωνία – Πτώση στην ΕΕ

Αυγουστιάτικη βουτιά των Χρηματιστηρίων - Προδιαγράφουν αβεβαιότητες και νέα ύφεση,

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την αγορά να υποχωρεί κάτω και από τις 1.400 μονάδες. Το Χρηματιστήριο ακολουθεί το sell- off των διεθνών αγορών, οι οποίες υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Σε χαμηλό σχεδόν εξαμήνου υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στην έναρξη των συναλλαγών εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και το ενδεχόμενο ύφεσης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε βουτιά 3,1% στις 482,42 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 13 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης οδεύει επίσης προς τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του μέσα σε 2,5 χρόνια.

Την Παρασκευή, ο δείκτης κατέγραψε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων σχεδόν 10 μηνών και υποχώρησε κάτω από το όριο των 500 μονάδων για πρώτη φορά από τις 15 Απριλίου. Οι φόβοι ότι οι ΗΠΑ μπορεί να οδεύουν προς ύφεση προκάλεσαν αποστροφή επενδυτικού κινδύνου στην αγορά.

Σε χαμηλό εξαμήνου ο Stoxx

Όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν σε αρνητικό έδαφος. Οι κλάδοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ήταν αυτοί με το μεγαλύτερο πλήγμα. Οι τράπεζες υποχώρησαν 4,2%, οι μετοχές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σημείωσαν πτώση 3,6% και ο τεχνολογικός κλάδος κατέγραψε βουτιά 5%.

Ρεκόρ πτώσης του Nikkei

Νωρίτερα σήμερα ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο κατέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη πτώση (σε μονάδες) στην ιστορία του, με φόντο ζωηρές ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία και άνοδο του γεν. Ο κυριότερος δείκτης του χρηματιστηρίου της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ο οποίος είχε ήδη χάσει 5,8% την Παρασκευή, σημείωσε πτώση κατά 12,4% στις 31.458,42 μονάδες, οπισθοχωρώντας κατά περίπου 4.400 μονάδες στη διάρκεια της συνεδρίασης και σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του που χρονολογούνταν από το χρηματιστηριακό κραχ το Οκτωβρίου 1987. Ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 12,23% στις 2.227,15 μονάδες.

Η ισοτιμία του δολαρίου κατέγραψε πτώση 2,2% σε σχέση με το ιαπωνικό γεν στα 143,10 γεν, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος έπεσε κατά 1,9% στα 156,35 γεν. Η ισοτιμία του ευρώ παρέμεινε σταθερή έναντι του δολαρίου στο 1,0934 δολάριο.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώθηκε στις 1.368,26 μονάδες σημειώνοντας πτώση 4,38%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,14 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,69%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,52%.

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της της υψηλής και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-6,71%), της Aegean (-6,79%), της Autohellas (-6,41%)και της Viohalco (-6,12%). Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι καμία μετοχή δεν καταγράφει άνοδο, ενώ 92 κινούνται πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι