ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κουρσκ – Τί λένε οι ΗΠΑ για τις επιθέσεις των Ουκρανών

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κουρσκ – Τί λένε οι ΗΠΑ για τις επιθέσεις των Ουκρανών

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε ο προσωρινός κυβερνήτης μέσω τουTelegram. Στην περιοχή αυτή, στη νότια Ρωσία, διείσδυσαν την Τρίτη δυνάμεις του ουκρανικού στρατού. «Η επιχειρησιακή κατάσταση παραμένει δύσκολη στις μεθοριακές ζώνες. Για να περιορίσουμε τις συνέπειες της εισβολής των εχθρικών δυνάμεων αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ανέφερε ο κυβερνήτης Σμιρνόφ.

Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να επικοινωνήσει με το Κίεβο για να μάθει τους στόχους της εισβολής ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, είπε σήμερα η εκπρόσωπος Καρίν Ζαν-Πιερ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Υπογράμμισε παράλληλα πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την επιχείρηση. «Θα επικοινωνήσουμε με τον ουκρανικό στρατό για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τους στόχους», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιχείρηση που έχει υποχρεώσει χιλιάδες άμαχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Προηγουμένως η Μόσχα ανακοίνωσε  ότι Ουκρανοί προσπάθησαν χθες να εισβάλουν στη χώρα, κοντά στην μεθοριακή πόλη Σούτζα της περιφέρειας Κουρσκ, αλλά δεν τα κατάφεραν, παρότι χτύπησαν εκκλησία και ασθενοφόρο. Οι Ουκρανοί από πλευράς τους ανακοίνωσαν ότι “η Ρωσία δεν ελέγχει τα σύνορά της”. Ο Πρόεδρος Πούτιν έκανε λόγο για “μεγάλη πρόκληση” από το “καθεστώς του Κιέβου” τονίζοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις “πυροβολούν αδιακρίτως με διάφορους τύπους όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων, εναντίον αμάχων” στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Η Ουκρανία διέταξε σήμερα την απομάκρυνση περίπου 6.000 ανθρώπων από ουκρανικές παραμεθόριες περιοχές που βρίσκονται κοντά στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ. «Η εντολή που μόλις υπέγραψα προβλέπει την υποχρεωτική απομάκρυνση ανθρώπων από 23 τοποθεσίες» στην επαρχία Σούμι, δήλωσε ο κυβερνήτης Βολοντίμιρ Αρτιούχ. «Υπάρχουν περίπου 6.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 425 παιδιών», στις τοποθεσίες αυτές είπε.

Η Gazprom θα συνεχίσει να στέλνει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη αύριο Πέμπτη, δήλωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας, εν μέσω ανεπιβεβαίωτων αναφορών ότι οι δυνάμεις του Κιέβου κατέλαβαν τον σταθμό μέτρησης της ρωσικής εταιρείας κοντά στη συνοριακή πόλη Σούντζα. Η Σούντζα είναι το τελευταίο επιχειρησιακό σημείο για τις ρωσικές εξαγωγές αερίου διά μέσου αγωγών προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Μόλις 60 χλμ. βορειοδυτικά από την Σουτζα βρίσκεται ο ρωσικός πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Σύμφωνα με το TASS έχουν τραυματισθεί 26 άτομα από την ουκρανική απόπειρα εισβολής και έχουν σκοτωθεί πέντε. Πιθανόν οι τρεις να είναι στρατιώτες, αλλά οι δύο έχει ανακοινωθεί πως είναι οδηγός ασθενοφόρου και διασώστης.

O επικεφαλής του ρωσικού επιτελείου στρατού, Βαλερί Γκερασίμοβ ανέφερε πως η ουκρανική προέλαση στη Ρωσία έχει ανακοπεί, διεθνή δημοσιεύματα επικαλούμενα Ρώσους αξιωματούχους, αναφέρουν πως οι μάχες συνεχίζονται. Προηγουμένως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αεροπορικά πλήγματα, πυρά πυροβολικού και ενέργειες μονάδων που καλύπτουν τα κρατικά σύνορα απέτρεψαν τον εχθρό από το να προωθηθεί περαιτέρω στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έχουν καταστραφεί 50 τεθωρακισμένα οχήματα των Ουκρανών, περιλαμβανομένων επτά αρμάτων μάχης, οκτώ τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού, τριών αρμάτων μάχης πεζικού και 31 άλλων τεθωρακισμένων. Επίσης καταρρίφθηκαν 26 drones. Οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν φέτος αφού η ουκρανική αντεπίθεση το 2023 απέτυχε να εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη, και έχει καταλάβει 420 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στην Ουκρανία από τις 14 Ιουνίου, όπως είπε ο Σεργκέι Σοϊγκού, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Οι μάχες γύρω από τη Σούντζα έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο: η Ουκρανία χάνει έδαφος και το Κίεβο ανησυχεί πολύ πως η υποστήριξη των ΗΠΑ μπορεί να μειωθεί, αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Τραμπ έχει πει πως θα βάλει τέλος στον πόλεμο, επομένως τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία θέλουν να εξασφαλίσουν την ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση στο πεδίο της μάχης.

Η μάχη του Κουρσκ

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν σφοδρές μάχες με ορισμένους να υπονοούν πως η Ουκρανία έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο. «Η μάχη θα είναι σφοδρή», δήλωσε ο Γιούρι Ποντολιάκα, ένας επιδραστικός γεννημένος στην Ουκρανία φιλορώσος στρατιωτικός μπλόγκερ. «Αναμφίβολα δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα… Ακόμη κι αν ο εχθρός δεν καταφέρει να σημειώσει πρόοδο (και κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί προς το παρόν), θα υπάρξουν επιθέσεις πυροβολικού και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Και σε μεγάλους αριθμούς», είπε ο Ποντολιάκα.

Ο Αλεξέι Σμιρνόφ, ο προσωρινός κυβερνήτης της περιφέρειας Κουρσκ, είπε πως σημειώθηκαν επιθέσεις με ρουκέτες και drones στη διάρκεια της νύχτας, και κάλεσε τους πολίτες να προφυλαχθούν μένοντας μακριά από τα παράθυρα. «Λόγω της κατάστασης στις μεθοριακές περιοχές της περιφέρειας, οι ιατρικές υπηρεσίες αναπληρώνουν τις προμήθειες αίματος από δότες», είπε ο Σμιρνόφ, προσθέτοντας πως θα στηθεί ένα κινητό σημείο αιμοδοσίας στο Κουρσκ, τόπο της μεγαλύτερης στον κόσμο χερσαίας μάχης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τόσο το Κιεβο όσο και η Μόσχα λένε πως οι επιθέσεις τους δεν θέτουν στο στόχαστρο αμάχους, αν και οι απώλειες αμάχων στον πόλεμο είναι τεράστιες. Ο Σμιρνόφ είπε πως ουκρανική επίθεση με drone έπληξε ένα ασθενοφόρο έξω από την πόλη, σκοτώνοντας τον οδηγό και έναν διασώστη και τραυματίζοντας έναν γιατρό.

Υψηλόβαθμος εκκλησιαστικός αξιωματούχος δήλωσε πως ουκρανικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν πυρκαγιά σε μια εκκλησία και σε άλλα κτήρια μέσα σε ένα μεγάλο μοναστήρι έξω από τη Σούντζα, όμως κανείς δεν τραυματίστηκε. Δυνάμεις, που είπαν πως είναι εθελοντές παραστρατιωτικοί που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας, εισέδυσαν σε τμήματα των περιφερειών Μπέλγκοροντ και Κουρσκ φέτος, προκαλώντας μια ώθηση Ρώσων στρατιωτών για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης βορειοδυτικά της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και TASS

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι