ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μόσχα: Αναχαιτίστηκε η εισβολή στο Κουρσκ – Έμμεση αναφορά από Ζελένσκι

Μόσχα: Αναχαιτίστηκε η εισβολή των Ουκρανών στο Κουρσκ – Έμμεση αναφορά από Ζελένσκι

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε την ουκρανική εισβολή στο έδαφός της στον Κουρσκ την Πέμπτη, αν και αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από την πλευρά της Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι μονάδες της βόρειας ομάδας των δυνάμεών του, μαζί με τη ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας, FSB, «συνεχίζουν να καταστρέφουν τους σχηματισμούς των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στις περιοχές Sudzhensky και Korenevsky, οι οποίες βρίσκονται στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα». Δήλωσε ακόμα ότι «οι προσπάθειες μεμονωμένων ουκρανικών μονάδων να εισέλθουν βαθιά στο έδαφος προς την κατεύθυνση του Κουρσκ αποτρέπονται».

Κατά τη Μόσχα οι Ουκρανοί έχουν «χάσει έως και 400 στρατιώτες και 32 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός άρματος μάχης, τεσσάρων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, τριών οχημάτων μάχης πεζικού και 24 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Kozak». Οι ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου δεν μπορούν να επαληθευτούν.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε σήμερα τον ουκρανικό στρατό για την ικανότητά του να αιφνιδιάζει και να πετυχαίνει αποτελέσματα, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη ρωσική περιοχή όπου έχει εξαπολύσει μια επίθεση κατά μήκος των συνόρων. Ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια στρατηγική αυστηρής σιωπής προς το παρόν σχετικά με τη δραστηριότητα του στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου επιχειρεί από την Τρίτη.

Η Ουκρανία δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα ότι οι δυνάμεις της διεξήγαγαν χερσαία επιχείρηση εντός της Ρωσίας. Ούτε ο ουκρανικός στρατός ούτε η κυβέρνηση στο Κίεβο έχουν σχολιάσει τις ρωσικές ανακοινώσεις. Η Ρωσία κατηγόρησε τα ουκρανικά στρατεύματα ότι διέσχισαν τα σύνορα στην περιοχή Κουρσκ την Τρίτη, με μια μαζική επίθεση και προσπάθησαν να διασπάσουν τη ρωσική άμυνα.

«Οι πάντες μπορούν να δουν ότι ο ουκρανικός στρατός ξέρει πως να αιφνιδιάζει. Και ξέρει πως να πετυχαίνει αποτελέσματα» δήλωσε ο Ζελένσκι σε εκδήλωση στην οποία έγινε παρουσίαση μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής για τη μείωση της γραφειοκρατίας του στρατού. «Αυτό αποδεικνύεται από το πεδίο της μάχης, όπου οι στρατιώτες μας όχι μόνο άντεξαν τη συντριπτική δύναμη των κατακτητών, αλλά και την καταστρέφουν με τον τρόπο που είναι απαραίτητος για την προστασία της Ουκρανίας – του κράτους και της ανεξαρτησίας μας», δήλωσε σε ένα βίντεο από την παρουσίαση στο Telegram.

Η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της επιτιθέμενη σε στόχους στη Ρωσία, μετά από την εισβολή στη συνοριακή περιφέρεια του Κουρσκ. «Πιστεύουμε ότι η Ουκρανία διεξάγει έναν νόμιμο αμυντικό πόλεμο εναντίον μιας παράνομης επίθεσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Και στο πλαίσιο αυτού του νόμιμου δικαιώματος άμυνας, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήξει τον εχθρό όπου κρίνει απαραίτητο: στο έδαφός της, αλλά και στο έδαφος του εχθρού», πρόσθεσε.

Η εξήγηση Μεντβέντεφ για το Κουρσκ

H Ρωσία πρέπει να πάρει μαθήματα από τις ενέργειες του ουκρανικού στρατού στην περιοχή Κουρσκ και να συντρίψει αποφασιστικά τον εχθρό, έγραψε στο Telegram ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Πρέπει να πάρουμε ένα σοβαρό μάθημα από αυτό που συνέβη και να κάνουμε αυτό που ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ υποσχέθηκε στον ανώτατο διοικητή να κάνει, δηλαδή να νικήσει αποφασιστικά και να συντρίψει τον εχθρό».

Κατά τη γνώμη του, το Κίεβο καθοδηγήθηκε από την επιθυμία να επιδείξει τις καλύτερες πλευρές των δυνάμεών του στους αφέντες του, προκειμένου να πάρει περισσότερα χρήματα και όπλα, καθώς και να αναγκάσει τη Ρωσία να αναδιατάξει ορισμένες από τις δυνάμεις της από τη γραμμή εμπλοκής στο Κουρσκ και το Μπέλγκοροντ, «κάνοντας προσωρινά μια αποτυχία να μοιάζει με επιτυχία στον τομέα των πληροφοριών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι