ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παγκόσμια κατακραυγή για το μακελειό από ισραηλινό πλήγμα στην Γάζα – Τί λένε οι ΗΠΑ

Πάνω από 100 νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον σχολείου στη Γάζα
EPA/ATEF SAFADI

Οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται στις χώρες που είναι υποστηρικτικές στην Χαμάς, όπως την Τουρκία ή το Κατάρ, αλλά περιλαμβάνουν τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ και την Αγγλία.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν σήμερα την «έντονη ανησυχία» τους μετά το πολύνεκρο ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή. «Αυτό καταδεικνύει τον επείγοντα χαρακτήρα επίτευξης μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και για τους ομήρους, μια συμφωνία για την οποία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ακούραστα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σάβετ, τονίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους «περισσότερες λεπτομέρειες» για αυτό το πλήγμα, που άφησε 93 νεκρούς , σύμφωνα με τον απολογισμό της Πολιτικής Προστασίας της Λωρίδας της Γάζας.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα «τρομοκρατημένος» από το πολύνεκρο ισραηλινό πλήγμα. «Τρομοκρατημένος από τις εικόνες ενός σχολείου της Γάζα που χρησιμοποιείτο ως καταφύγιο, το οποίο επλήγη από ένα ισραηλινό πλήγμα, που προκάλεσε δεκάδες θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων. Τουλάχιστον 10 σχολεία έχουν στοχοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις σφαγές», έγραψε ο Μπορέλ στο Χ.

Η Γαλλία «καταδίκασε» σήμερα «κατηγορηματικά» το ισραηλινό πλήγμα εναντίον ενός σχολείου στην πόλη της Γάζας, με 93 νεκρούς, σύμφωνα με τον απολογισμό της Πολιτικής Προστασίας της Λωρίδας της Γάζας. «Εδώ και εβδομάδες, σχολικά κτίρια στοχοθετούνται επανειλημμένα, με έναν αφόρητο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας σε ένα δελτίο τύπου, υπενθυμίζοντας πως «ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι επιβεβλημένος από το Ισραήλ».

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα «σοκαρισμένη» από τον πολύνεκρο ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον ενός σχολείου στη Γάζα, ζητώντας την εφαρμογή «μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός».«Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο του αμάχους, το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι στο Χ.

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία, περίπου το 68% των Γερμανών απορρίπτει την στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ, σε περίπτωση που ο πόλεμος εξαπλωθεί στον Λίβανο ή το Ιράν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD χθες.

Σε σύγκριση με παρόμοια έρευνα του Μαρτίου, αυξάνονται οι επικρίσεις για τις στρατιωτικές ενέργειες της κυβέρνησης του Νετανιάχου στη Μέση Ανατολή. Περίπου το 57% των ερωτηθέντων είπε ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου έχει πλέον “παρατραβήξει”. Πρόκειται για αύξηση επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Ο αριθμός των ερωτηθέντων που θεωρούν θεμιτή την στρατιωτική δράση στη Λωρίδα της Γάζας μειώθηκε από 28% σε 21%. Μόνο το 4% πιστεύει ότι ο Νετανιάχου “έπρεπε να είναι ακόμα πιο σκληρός”. Το 61% θεωρεί ότι το Ισραήλ ευθύνεται πλήρως ή πάντως σημαντικά για την κατάσταση στη Γάζα.

Η Γερμανία, λόγω του αμαρτωλού παρελθόντος της με τους Ναζί, είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες. Είναι σημαντικός προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, με σημαντική συνεισφορά 326,5 εκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα μόνο το 2023.

Ο ΟΗΕ

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για «γενοκτονία» Παλαιστινίων, έπειτα από τον βομβαρδισμό του σχολείου στη Γάζα. «Το Ισραήλ διαπράττει μία γενοκτονία Παλαιστινίων, μία συνοικία τη φορά, ένα νοσοκομείο τη φορά, ένα σχολείο, ένας καταυλισμός προσφύγων, μια ζώνη ασφαλείας», έπειτα από 10 και πλέον μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η Αλμπανέζε σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Το Ισραήλ διεξάγει τέτοια πλήγματα εναντίον των Παλαιστινίων χρησιμοποιώντας «αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα», είπε επίσης η ίδια. «Ας μας συγχωρήσουν οι Παλαιστίνιοι για τη συλλογική ανικανότητά μας να τους προστατεύσουμε, σεβόμενοι την πιο στοιχειώδη έννοια του διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε.

Η Αλμπανέζε, η οποία είναι εξουσιοδοτημένη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όμως δεν εκφράζεται εκ μέρους του Οργανισμού, προέβη σε παρόμοια σχόλια τον Μάρτιο, προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις του Ισραήλ, την οποία κατηγόρησε για «αντισημιτισμό».

Οι σύμμαχοι των Παλαιστινίων

Η Τουρκία κατήγγειλε σήμερα ένα «νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», μετά το πολύνεκρο πλήγμα εναντίον ενός σχολείου στη Γάζα, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. «Το Ισραήλ διέπραξε ένα νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σφαγιάζοντας περισσότερους από 100 αμάχους, που είχαν βρει καταφύγιο σε ένα σχολείο», γράφει το τουρκικό υπουργείο, το οποίο καταγγέλλει «μία ακόμη φορά», τη βούληση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να «υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός».

«Αυτή η επίθεση δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θέλει να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός». «Οι διεθνείς παράγοντες που δεν λαμβάνουν μέτρα για να σταματήσουν το Ισραήλ καθίστανται συνεργοί αυτών των εγκλημάτων», συμπληρώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Το Κατάρ, που έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ζήτησε να διεξαχθεί μια «επείγουσα διεθνής έρευνα», μετά τον βομβαρδισμό ενός σχολείου στη Γάζα, ο οποίος στοίχισε σήμερα τη ζωή σε 93 ανθρώπους, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία του παλαιστινιακού θύλακα.

Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, «την αποστολή ανεξαρτήτων ερευνητών του ΟΗΕ, προκειμένου να διεξάγουν έρευνες για τη συνεχή στόχευση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σχολείων και καταφυγίων για τους εκτοπισμένους».

Το Ιράν καταδίκασε σήμερα ένα «έγκλημα πολέμου» που διέπραξαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό ενός σχολείου στη Γάζα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τον παλαιστινιακό λαό. Αυτή η επίθεση «απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι το καθεστώς του απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν σέβεται κανέναν κανόνα και κανονισμό του διεθνούς δικαίου ούτε τις ηθικές και ανθρωπιστικές αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανανί, σε ένα δελτίο Τύπου.

Ο Κανανί περιέγραψε αυτήν την επίθεση «ένα βάρβαρο, σαφές παράδειγμα της ταυτόχρονης διάπραξης γενοκτονίας, εγκλήματος πολέμου και εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας» από το Ισραήλ. «Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το βίαιο καθεστώς (το Ισραήλ) είναι μια ακλόνητη δράση των μουσουλμανικών χωρών και χωρών που τάσσονται υπέρ της ελευθερίας σε ολόκληρο τον κόσμο για να στηριχθεί με απτό τρόπο το παλαιστινιακό έθνος», υπογράμμισε ο Ιρανός εκπρόσωπος.

Σειρήνες στο Ισραήλ

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται διάφορες περιοχές του Ισραήλ, ιδιαίτερα η Δυτική Γαλιλαία, μετά από προειδοποιήσεις για εισερχόμενες ρουκέτες και drones. Οι σειρήνες ήχησαν σε πόλεις και κοινότητες του Ισραήλ σήμερα το απόγευμα αφού νωρίτερα ένα μπαράζ 10 ρουκετών εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο με προορισμό τη Δυτική Γαλιλαία. Οι ρουκέτες έπληξαν ανοιχτές περιοχές, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.

Τα στρατεύματα βομβάρδισαν τις θέσεις εκτόξευσης με πυροβολικό. Οι σειρήνες για επιθέσεις από drone έχουν ηχήσει σε όλη τη Γαλιλαία την τελευταία μισή ώρα, φτάνοντας μέχρι την πόλη Μαγκάρ, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Πλάνα που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ να πετά πάνω από το βορρά. Σύμφωνα με πληροφορίες η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ισχυριζόμενη ότι βομβάρδισε τη βόρεια κοινότητα της Αϊλόν με ρουκέτες Katyusha, ως απάντηση στις πρόσφατες επιδρομές του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο. Οι σειρήνες ήχησα στις περιοχές: Safed, Machanayim, Hatzor Haglilit, Rosh Pina, Gadot, Tzahar, Amnon, Amiad, Elifelet, Almagor, Tuba-Zangariyye, Kfar Hanassi και Karkom.

Η αντίδραση της Χαμάς

Η Χαμάς κατήγγειλε την «επικίνδυνη κλιμάκωση» του πολέμου που διεξάγουν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ για 309η ημέρα στον πολιορκημένο θύλακο, μερικές ώρες μετά τους τρεις βομβαρδισμούς σε σχολείο σήμερα το πρωί οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε 93 ανθρώπους, σύμφωνα με την πολιτική προστασία. «Χρειαζόμαστε μια άμεση κατάπαυση του πυρός για την προστασία των αμάχων, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τον τερματισμό των περιορισμών στην παροχή βοήθειας», συμπλήρωσε.

«Η σφαγή στο σχολείο ατ Τάμπιν, στο κεντρικό τμήμα της πόλης της Γάζας, είναι φρικτό έγκλημα» και αντιπροσωπεύει «επικίνδυνη κλιμάκωση», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της. Ο βομβαρδισμός στοχοποίησε νωρίς το πρωί «σχολείο γεμάτο κόσμο, όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι, κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο νοσοκομείο των Βαπτιστών στην πόλη της Γάζας, ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας της Γάζας Μαχμούντ Μπασάλ έκανε λόγο για επανειλημμένα πλήγματα. Είχαν στόχο «δυο ορόφους του κορανικού σχολείου ατ Τάμπιν και το (παρακείμενο) τζαμί» και χρησιμοποιήθηκαν «τρεις πύραυλοι», οι οποίοι προκάλεσαν «τον θάνατο 93 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών και έξι γυναικών».

«Δεκάδες (άλλοι) άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους ορισμένοι έχουν εισαχθεί στην εντατική, κι υπάρχουν ανθρώπινα μέλη και υπολείμματα που δεν έχουν αναγνωριστεί και αγνοούμενοι που ακόμη δεν ξέρουμε τι απέγιναν», πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε μέσω X ότι «σύμφωνα με πληροφορίες» που συγκέντρωσε, «περίπου 20 μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, ανάμεσά τους υψηλόβαθμα στελέχη» των δύο οργανώσεων.

Το σχολικό κτιριακό συγκρότημα και το τζαμί που επλήγη αποτελούσαν «ενεργή στρατιωτική εγκατάσταση» της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι μέσω X. Το σημερινό συγκαταλέγεται στα πιο πολύνεκρα πλήγματα που έχουν εξαπολυθεί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.

Ο 14ος βομβαρδισμός σχολείου στη Γάζα

Ο σημερινός είναι τουλάχιστον ο 14ος βομβαρδισμός σχολείου στη Γάζα από την 6η Ιουλίου. Στα πλήγματα αυτά έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 280 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε απολογισμούς που δημοσιοποίησαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Προχθές Πέμπτη, η πολιτική προστασία στη Γάζα ανακοίνωσε ότι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε άλλα δυο σχολεία στην πόλη της Γάζας στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους. Ο ισραηλινός στρατός και σ’ αυτές τις περιπτώσεις ανέφερε πως στα σχολικά κτίρια λειτουργούσαν «κέντρα διοίκησης» της Χαμάς.

Το Ισραήλ, παρότι η κυβέρνησή του ανακοίνωσε πως συμφώνησε να ξαναρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα διαπραγματεύσεις ενόψει της σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, εξαπέλυσε χθες νέα επιχείρηση στη Χαν Γιούνις, με φόντο την πίεση των κρατών που μεσολαβούν, που επιδιώκουν να αποτραπεί ανάφλεξη στην Εγγύς Ανατολή.

Προχθές το Ιράν, που υποστηρίζει τη Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις στην περιοχή, κατηγόρησε το Ισραήλ πως επιδιώκει την «εξάπλωση» του πολέμου που ξέσπασε τον Οκτώβριο. Έπειτα από δέκα μήνες πολέμου, οι μάχες στον παλαιστινιακό θύλακο ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς συνεχίζονται, ιδίως σε ζώνες που το Ισραήλ διαβεβαίωνε πως είχε ελέγξει.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες πως ενεπλάκη σε μάχες, τόσο «χερσαίες» όσο και «στο υπέδαφος» στη Χαν Γιούνις, μεγάλη πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας που έχει μετατραπεί κατά μεγάλο μέρος της σε συντρίμμια. Έκανε λόγο για «πάνω από 30» αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «στόχων», θέσεων ή εγκαταστάσεων της Χαμάς.

Προχθές, διέταξε την εσπευσμένη απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από ανατολικές συνοικίες της πόλης. Ριγμένοι στους δρόμους για την πολλοστή φορά, χιλιάδες άνθρωποι έφευγαν, με τα πόδια, με αυτοκίνητα και κάρα, στριμωγμένοι πάνω σε καρότσες με στρώματα και αποσκευές… «Έχουμε εκτοπιστεί 15 φορές, αρκετά», είπε ένας από αυτούς, ο Μοχάμεντ Αμπντίν. Άλλος, ο Άχμεντ αλ Νατζάρ, δεν έκρυβε την οργή του: «Αρκετά με την ταπείνωση. Να σταματήσει αυτή η φάρσα».

Ανθρωπιστική καταστροφή στην Γάζα

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ υπολόγισε χθες πως «τουλάχιστον 60.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν στη δυτική Χαν Γιούνις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών», μετά τις διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων, που αφορούν επίσης τομείς στο βόρειο τμήμα του θυλάκου.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, ανάγκασε τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού των 2,4 εκατ. κατοίκων να εκτοπιστεί κι έχουν οδηγήσει τον μικρό θύλακο στα πρόθυρα λιμού, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Και κλιμάκωσε ακόμα περισσότερο την ένταση στη Μέση Ανατολή, όπου απειλείται εξάπλωσή του ανάμεσα από τη μια το Ιράν και ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζει κι από την άλλη το Ισραήλ και τους δικούς του συμμάχους, ο κυριότερος από τους οποίους είναι οι ΗΠΑ.

Η ανησυχία για τον κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή αυξήθηκε περαιτέρω μετά τη δολοφονία τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιουλίου στην Τεχεράνη του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, που αποδόθηκε στο Ισραήλ από το Ιράν, και αυτήν μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της 30ής Ιουλίου, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολά, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε πολυκατοικία σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Προχθές Πέμπτη οι τρεις χώρες που μεσολαβούν, το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος, κάλεσαν τα μέρη να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός την ερχόμενη Πέμπτη 15η Αυγούστου, θυμίζοντας πως υπάρχει ήδη συμφωνία-πλαίσιο «στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» και απομένει απλά να συμφωνηθούν «οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ συμφώνησε να «στείλει τη 15η Αυγούστου αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην τοποθεσία που θα οριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία-πλαίσιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ υπογράμμισε πως έχει «σημασία να καταλήξουμε γρήγορα σε συμφωνία που θα εγγυηθεί την επιστροφή των ομήρων» που κρατούνται στη Γάζα. Η Χαμάς ονόμασε αυτή την εβδομάδα ηγέτη της τον Γιαχία Σινουάρ, από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα στο Ισραήλ, που τον θεωρεί από τους εγκεφάλους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, εξέλιξη που θεωρείται πως έκανε ακόμη πιο δύσκολες τις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), ο στρατηγός Έρικ Κουρίλα, άρχισε χθες τη δεύτερη επίσκεψή του στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, την ώρα που η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της στην Μέση Ανατολή.

Η ανησυχία για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης παραμένει μεγάλη, ιδίως στον Λίβανο, όπου ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη έκαναν επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες υπερπτήσεις σε χαμηλό ύψος κι έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό. Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό είναι πρακτικά καθημερινές από την 8η Οκτωβρίου, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι