Στο 2% μειώνεται η θνητότητα από την ευλογιά των πιθήκων με την κατάλληλη φροντίδα

Δεύτερο επιβεβαιωμένο περιστατικό της ευλογιάς των πιθήκων, Όλγα Μαύρου

Το κύριο αντιικό φάρμακο στο οποίο στήριζαν κάποιοι ειδικοί τις ελπίδες τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας mpox που απειλεί να εξαπλωθεί από την Αφρική σε όλο τον κόσμο, αποδείχθηκε αναποτελεσματικό στην κλινική δοκιμή που έγινε σε ασθενείς στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

Ομως ανεξαρτήτως της έρευνας για θεραπεία, υπάρχει το εμβόλιο. Το θετικό συμπέρασμα από τις έρευνες των τελευταίων μηνών, είναι ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για την θνητότητα ήταν μάλλον υπερβολικές (11% έβγαζαν κάποιες έρευνες και 5,5% άλλες). Τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι καταλήγει μόνον το 2% των ασθενών, αν έχει την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κλινική δοκιμή της αντιικής ουσίας τεκοβιριμάτης που χρηματοδότησαν τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έγινε από την φαρμακευτική SIGA Technologies στην Αφρική. Το σκεύασμα είχε αρχικά παρασκευασθεί για να καταπολεμήσει την γνωστή ευλογιά, που όμως πλέον έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη.

Aν και καμμία έρευνα δεν έδειξε να βοηθά τους νοσούντες, το φάρμακο χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση της mpox.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα σήμανες τον συναγερμό, επειδή ο παραλλαγή που κυκλοφορεί τώρα στην Αφρική θεωρείται πιο επικίνδυνη από εκείνη που είχε προκαλέσει την επιδημία του 2022.

Μπορεί ωστόσο το φάρμακο -λένε οι ερευνητές- να βοηθά στην ανάρρωση ασθενών που ανήκουν σε  κάποιες υποκατηγορίες. Η φαρμακοβιομηχανία που το παράγει συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ίσως προφέρει σημαντικά οφέλη σε όσους ξεκινούν την θεραπεία με το σκεύασμα αμέσως μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η δημοσίευση των τελικών δεδομένων αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι